“A SAMO SE ZALJUBILA U OŽENJENOG ČOVEKA” Kako je predsednikova ljubavnica i mafijaška princeza otkrila tajne od kojih se TRESLA AMERIKA

“Najgora stvar koju sam uradila u životu jeste ta što sam se zaljubila u oženjenog čoveka” – izgovorila je Džudit Kempbel Eksner neposredno pred smrt, a godinama pošto je njena afera sa tada najmoćnijim čovekom na svetu ugledala svetlost dana – “Čuvala sam tajnu iz straha”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Džudit Kempbel Eksner bila je prva žena koja je javno priznala svoju seksualnu aferu sa tadašnjim američkim predsednikom Džonom F. Kenedijem. Međutim, Eksnerova nije svojevoljno istupila sa priznanjem, već je njena tajna ugledala svetlost dana nakon istrage FBI o ubistvu predsednika Kenedija. Naime, istražitelji su tada u dokumentima i kroz razna svedočenja došli do njenog imena da bi potom bila otkrivena i pred američkim narodom. Ali, šta je Džutin Eksner zaista znala?

Rani život socijalistkinje Džutit Eksner

Džudit Eksner rođena je 1935. godine u imućnoj porodici i odrastala je u bogatoj četvrti, Pacifičkim Palisadama u Kaliforniji. Njen otac bio je veoma cenjeni arhitekta, toliko ugledan da je porodica živela u komšiluku Boba Houpa, jednog od najpopularnijih holivudskih glumaca toga doba.

Sa 18 godina udala se za glumca Vilijama Kempbela kojeg je upoznala dok je sa Robertom Vagnerom kao šesnaestogodišnja tinejdžerka posećivala glamurozne žurke. Kempbel je tokom 50-ih godina prošlog veka glumio u vestern filmovima da bi širu slavu stekao pojavljivanjem u nekoliko hit serija toga doba, uključujući i “Peri Mejson” i “Zvezdane staze”. Upravo je nakon poznastva sa glumcem njen život dobio dramatični obrt.

Prvi brak još uvek premlade Džudit bacio je među holivudsku elitu gde je stekla brojne poznate prijatelje od kojih se najviše izdvojilo poznanstvo sa Frenkom Sinatrom. Eksner je čuvenog pevača upoznala u novembru 1959, nakon razvoda od Kempbela, kada ju je Sinatra pozvao da provedu odmor na Havajima. Par je potom nekoliko meseci uživao u romantičnoj vezi. Ipak, u noći 7. februara 1960. njen život se zauvek menja. Na jednom od Sinatrinih nastupa u Las Vegasu u publici se zatekao i Džon Kenedi.

U to vreme Kenedi je bio senator iz Masačusetsa, mladi lav u borbi da se domogne demokratske predsedničke nominacije. Sinatra je svoju tadašnju izabranicu upoznao sa markantnim političarem koji će ubrzo i ostvariti svoje političke ambicije.

Godinama kasnije, Džutit Eksner opisala je njihov susret u intervjuu za magazin “People”.

– Kada razgovarate sa Džekom (kako je zvala Džona Kenedija, prim. aut.), on je posvećen samo vama. Beskonačno je radoznao o svemu i svakome. Voleo je tračeve. To veče nije želeo da se odvojim od njega – opisala je Eksnerova.

Već sledećeg dana Eksnerova je vreme provodila sa Kenedijem u Sinatrinoj kući. Kasnije je tvrdila da je političar zvao svakodnevno narednih mesec dana od njihovog susreta u Las Vegasu. Tog 7. marta 1960, noć pre predizbora u Nju Hempširu, Kenedi i Eksnerova su prvi put vodili ljubav u Njujorku, prema njenim kasnijim izveštajima.

Kenediju je bila potrebna pomoć da osvoji predizbore u Zapadnoj Virdžiniji i znao je da bi Sem Đankana, poznat kao “Kum Čikaga” u tome mogao da mu pomogne. Eksner je sretala Đankanu na nekoliko Sinatrinih nastupa, te je na Kenedijevu molbu odlučila da ga pozove i ugovori sastanak.

– Osećala sam se kao kurir. Bila sam savršen izbor jer sam mogla da dođem i odem bez da to iko primeti, a i svakako niko ne bi poverovao – ispričala je Eksnerova.

Do aprila 1960, Eksnerova je bila posrednik između Kenedija i Đankana. Štaviše, prema njenim svedočenjima, uspela je da ugovori 10 sastanaka kako bi Kenediju pomogla da osvoji izbore. Jednom je pričala kako se šef mafije hvalio pred njom da Kenedi nikad bi bio izabran za predsednika da nije bilo njegovih veza u Ilinoisu. U veoma neizvesnoj i tesnoj trci, Kenediju je bio neophodan Ilinois da se domogne Bele kuće.

Narednih 18 meseci, Džudit Eksner bila je lična veza između predsedika i mafije.

– Mislila sam da sam zaljubljena u Džeka (JFK). Verovao mi je i radila sam nešto važno za njega. Imala sam 26 godina bez neke velike svrhe u životu. Verovatno sam se zato toliko duboko uplela u te stvari i radila sam ih sa velikim zadovoljstvom. Pretpostavljam da sam verovala da radim nešto vrlo važno – ispričala je u pomenutom intervjuu za “People” 1988. godine.

Tragedija uzvraća

Odnos Eksnerove i Kenedija postajao je sve napetiji kako je FBI počeo da njuška oko poslova sa mafijom. Mlada žena tada shvata da je praćena. Tadašnji vršilac dužnosti šefa FBI Dž. Edgar Huver nalazio se na zadatku koji mu je poverio lično Kenedijev brat Robert F. Kenedi, koji je u to vreme bio vrhovni tužilac. On je Huveru naložio da raskrinka organizovani kriminal.

Nije posve poznato da li je RFK u to vreme znao da je njegov brat povezan sa mafijaškim šefom Semom Đankanom. Bilo kako bilo, Huver je istraživao Đankana da bi na kraju došao i do Eksnerove.

Veza između predsednika i Eksnerove tada je isplivala na videlo kao deo istrage. Ona je nakratko bila u romantičnoj vezi i sa Đankanom, ali nakon što je “Kum Čikaga” zaprosio, odlučila je da okonča njihova viđanja.

Samo godinu dana nakon čitave drame, 22. novembra 1963. JFK je ubijen.

Eksner je pala u duboku depresiju. Nekoliko puta je pokušala da se ubije, rodila je vanbračnog sina kojeg je dala na usvajanje, a FBI je sve to vreme nastavio da je proganja. Na kraju se zaljubila u profesinalnog golfera Dena Eksnera za kojeg se i udala. Ipak, 1975. stiže poziv od FBI za svedočenje.

Otkriće afere

Sve do pre dve godine niko nije znao ulogu Eksnerove u aferi Kenedi. Tada je Senat zahtevao da se obelodani njena uloga u određenim tajnim operacijama budući da su telefonski zapisnici Bele kuće jasno pokazali da je predsednik s njom održavao kontakte.

Tada je pred Komitetom Senata priznala da je imala vanbračnu vezu sa Kenedijem. Takođe je obelodanila da je 18 meseci nosila tajne koverte koje su razmenjivali predsednik i Đankana.

Eksnerova je 1997. objavila i knjigu “Mafijaška princeza: Priča o Džudit Eksner; život Kenedijeve ljubavnice”. Kako je ispričala, brojne izdavačke kuće su odbile da je objave iz straha od vladinih represija, te da je aferu držala u tajnosti misleći da će biti ubijena. I to s razlogom.

Baš pre nego što će i njemu stići sudski zahtev za svedočenje, Sem Đankana je ubijen – u njega je ispaljeno sedam hitaca i to u kuhinji sopstevnog doma.

– Čuvala sam svoje tajne iz straha. Pogledajte šta se desilo Džeku i Semu koji je ubijen u svom domu dok je bio pod prismotrom policije – rekla je Eksnerova u intervjuu.

U video-intervjuu za ABC, Džudit je objasnila podrobnije svoju ulogu saznavši da boluje od neizlečivog raka dojke. Želela je da svet sazna njenu priču pre nego što postane prekasno.

Isprva joj niko nije verovao, a porodica Kenedi je uporno negirala sve njene optužbe. Ona je, na kraju krajeva, bila prva žena koja se izjasnila o Kenedijevoj indiskreciji, a javnost je osudila njeno svedočenje.

Ipak, istoričari zastupaju drugačije gledište. Džuditin opis enterijera Bele kuće i svih njenih administrativnih procedura, uz intervjue sa agentima tajne službe, poptuno se uklapaju u njenu priču da je imala insajderske informacije o Kenediju, kao i da je služila kao njegov kurir i posrednik u vezama sa mafijaškim bosom.

Na samrti, Eksner se ispovedila je u intervjuu.

– Smatram da ne bi trebalo da umrem sa tajnama šta sam sve činila za Džeka Kenedija ili šta je on radio sa moćima koje je imao kao predsednik Amerike. Osećam da sam se konačno oslobodila prošlosti. Na moj život je izvršena tolika invazija, da kada bih morala da kažem nešto posve lično, to bi bilo: Najgora stvar koju sam uradila jeste što sam se zaljubila u oženjenog čoveka – rekla je Eksnerova pred smrt, a preneo allthatsinteresting.com.

Taj oženjeni čovek je igrom slučaja bio predsednik Sjedinjenih Američkih Dražava koji je skončao ubijen u atentatu koji i danas ostaje misterija.

Džudit Kempbel Eksner umrla je 24. septembra 1999. godine.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Polovina Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana, kaže rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac i dodaje da su se u genetski kod Srba “upisali” i Germani i Kelti, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Nova emisija “Poligraf” otkriva sve tajne i prevare javnih ličnosti na jednom mestu. (Da biste premijerno pogledali Blic poligraf, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Dok broj pozitivnih na COVID-19 raste eksponencijalno, australijska vlada se suočava sa naglim skokom nezaposlenosti i sve izvesnijom recesijom… (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crta i piše: Marko Somborac (Da biste pogledali najnoviji strip Marka Somborca, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

“Najgora stvar koju sam uradila u životu jeste ta što sam se zaljubila u oženjenog čoveka” – izgovorila je Džudit Kempbel Eksner neposredno pred smrt, a godinama pošto je njena afera sa tada najmoćnijim čovekom na svetu ugledala svetlost dana – “Čuvala sam tajnu iz straha”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Danas je 17. dan moje izolacije ili, kako Goran Davidović Firer i Vesna Pešić zajednički definišu, mojih zatvoreničkih, robijaških dana… (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Svi koji vole balkansku kuhinju, dobro znaju šta su punjene paprike. I znaju i obožavaju. Napraviti ukusan nadev i valjano napuniti paprike suština je uspešnog procesa, a mi smo vam pripremili recep za specijaliet čarabnog ukusa – “Ćufte u baurama”. Najbolje od svega – peku se svega 10 minuta! Novi recepti naći će se pred vama svake subote i nedelje u kratkim i dinamičnim video prilozima. Gledajte, kuvajte sa nama i uživajte u prefinjenim ukusima! (Da biste otvorili recept i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Aston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nurburgringu. Ekipa magazina “Top Speed” bila je u „Zelenom paklu“ da se u to uveri… (Da biste pogledali auto-test potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Zajedno sa virusom korona svetom se, nažalost, širi još jedna čak i opasnija pošast čovečanstva – rasizam i diskriminacija. Posebno zabrinjava to što su predvodnici najnovijeg talasa ksenofobije i lideri najmoćnijih sila na planeti na čelu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je kovid-19 nazvao “kineskim virusom”. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crkva Svetog Andrije koja je sastavni deo kompleksa Belog dvora imala je nesreću da kroz istoriju u periodu Drugog svetskog rata, ali i decenijama posle, bude trn u oku komunizmu, što je zauvek ostalo usađeno u njene zidine freskopisane po uzoru na najčuvenije srpske manastire na Kosovu. Isus Pantokrator će zauvek nositi stigmate nastale u tom periodu u vidu rupa od metaka koje se nalaze po celoj freski od kojih je ona u čelu najupečatljivija. Ko je i zašto pucao u Isusa verovatno nikad nećemo saznati, ikao postoje mnoge urbane legende koje prate ovaj misteriozan varvarski čin. (Da biste pogledali drugu epizodu serijala Tajne Belog dvora, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ruski vojni avioni za pomoć Italiji u borbi protiv korona virusa razotkrili su neuspeh Evropske unije da brzo priskoči u pomoć članici u krizi, a predsedniku Vladimiru Putinu pružili poligon za propagandni udar u zemlji i inostranstvu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Krajem januara 2020. turski brod “Bana” isplovio je iz luke Mersin. Odredište je bila luka Gabes u Tunisu. Ali, 400 km od libijske obale, transponder se isključio, a brod “Bana” nestaje sa radara. Gde je nestao? Šta je prenosio? I zašto je to toliko važno?

Moja ćerka Jelena je talična. Toliko da moramo da budemo posebno oprezni u vreme njenih rođendana… (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Tehnologijom kojom lekari uglavnom snimaju pluća obolelog od kancera, doktori su snimili šta korona virus radi disajnom organu. (Da bi ste nastavili sa čitanjem i pogledali 3D snimak, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

Sve je izvesnije da dogovor između Beograda i Prištine neće biti postignut ni tokom ove godine, uprkos snažnim pritiscima Sjedinjenih Američkih Država da se što pre nađe rešenje. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa”)

Više od milion nelegalnih lekova zaplenjeno je od početka prošle godine u Srbiji u akcijama policije i carine. Oni su najčešće bili namenjeni nemačkom, švajcarskom i švedskom sivom tržištu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Pevačica Ana kokić pristala je da proverimo da li govori istinu, pa je odgovarala na pitanja na “Blic poligrafu”, dok je na pojedinim morala dobro da se zamisli.

“Božja pravda se retko javlja. I to je sreća za ovaj svet, jer ona dolazi kao eksplozija i raznese sve zajedno: krivca i njegovu žrtvu i sve živo što se slučajno našlo u njihovoj blizini. Ostvarenje apsolutne pravde na zemlji moralo bi biti odjednom, potpuno i posvudašnje. Onda bi se pod silnim, ravnomernim i istovremenim pritiskom sve čestice držale u ravnoteži. Ovako, javljajući se retko, mestimično i na mahove, ona je isto što i orkan, kataklizma i tragedija.” (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

San Francisko je praktično prazan. Američki grad izgleda kao postapokaliptična metropola nakon što se više od 900.000 stanovnika povuklo u svoje domove usled epidemije virusa COVID-19.

Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman poslednjih nedelja dominira medijima, nakon izveštaja o poslednjem napadu na vodeće zvaničnike i članove kraljevske porodice, a njegov odnos sa drugim regionalnim liderom sada je ponovo došao pod lupu javnosti. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs