AFERA KRUŠIK 20. DEO: Porodični biznis začinjen STRANAČKIM VEZAMA: Dok Krušik propada, supruga bivšeg direktora GOMILA KAPITAL

Dok je Krušik četiri godine oružje po privilegovanim cenama prodavao privatnim preduzećima, kao što su GIM, koji zastupa otac ministra policije Branko Stefanović i firme Slobodana Tešića, jednog od finansijera SNS-a, direktor fabrike u Valjevu bio je Mladen Petković. Državno preduzeće za to vreme zapadalo je u dugove, a imetak porodice Petković dramatično je počeo da se uvećava. (Pred vama je novi nastavak ekskluzivnog serijala “Kako je rušen Krušuik”. Čitaoci “Blic premiuma” imaće priliku svakoga dana da čitaju nove detalje o aferi sa trgovinom oružjem koja je uzdrmala državni vrh Srbije u kome je i nastala. Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Petković je prethodno bio opštinski službenik u Zemunu, a na to mesto postavio ga je SNS. Već u aprilu 2013. postavljen je za direktora Kovačkog centra u Valjevu, u kojem Krušik ima 49 odsto, a Jugoimport SDPR 51 odsto vlasništva, da bi ubrzo, 3. januara 2014. bio imenovan za generalnog direktora Krušika.

Za kratko vreme, dok je rukovodio Kovačkim centrom, protiv Petkovića tužbe je podnelo osam vodećih inženjera i majstora, od kojih je svaki imao više od 20 godina staža. Oni su direktora teretili da im je dao nezakonite otkaze i da ih je šikanirao.

Ekonomista po obrazovanju, bez prethodnog iskustva u rukovođenju velikim sistemima i preduzećima, postaje direktor jedne od najvažnijih fabrika oružja u Srbiji na insistiranje tadašnjeg predsednika SNS-a i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Sadašnji predsednik Srbije je tada, preko svog naslednika na mestu ministra odbrane Nebojše Rodića, postavio svog partijskog saradnika iz Zemuna na čelo Krušika.

Petkovićeva supruga Aleksandra kao vlasnica, sa ulogom od 200 dinara osniva preduzeće Mavija (Mavia) 9. februara 2012. Mavija ubrzano raste i otvara nove ćerke firme. U početku nije sve izgledalo preterano sjajno, jer je neto dobit Mavije 2014. i 2015. bila ukupno samo 138.000, odnosno, naime, bila je 2014. samo 61.000 dinara ili za dve godine jedva 1.150 evra.

No, nekako baš u isto vreme kada je Krušik počeo da širi svoje poslove sa privilegovanim privatnim trgovcima oružjem i Maviji je mnogo bolje krenulo – već u 2016. njen profit je skočio na 20,6 miliona dinara, godinu dana kasnije na rekordnih 96,8 miliona, a 2018. je bio 32,8 miliona. Dakle, profit u 2017. i 2018. bio je 1,08 miliona evra ili 937 puta veći nego 2014. i 2015.

Sa ubrzanim razvojem Mavija 10. maja 2017. osniva Graphene group, a 21. februara prošle godine i Mavia construction. Firma supruge direktora Krušika dobija unosne poslove na državnim projektima, poput Beograda na vodi i Koridora 11. Zbog toga 2016. kupuju nove mašine za građevinske radove – rovokopač i utovarivač, čija je vrednost oko 50.000 evra. Osnovna delatnost Mavije bila je skladištenje sve do 20. februara 2017, kada uz promenu sedišta biva i preregistrovana za pripremu gradilišta.

Porodica Petković, preko svojih preduzeća i na svoje ime ima upisano vlasništvo i nad brojnim nekretninama. Stan u Ulici Ismeta Mujezinovića na Novom Beogradu od 85 kvadrata, u kome je do 2017. bilo sedište Mavije i polovine stana od 85 kvadrata u istoj ulici, u svojini su Aleksandre Petković. Na Vračaru u Ulici Stojana Protića na Maviju se vodi stan od 170 kvadrata u novoizgrađenoj zgradi, čija je vrednost procenjena na više od pola miliona evra i garaža od 12 kvadrata. Tu je i novo sedište Mavije.

Aleksandar Obradović

Još jedan stan na Vračaru, u Molerovoj ulici, koji je pod hipotekom, vodi se na Aleksandru Petković. Na ime Mavije 12. jula 2018. uknjižena je i vila na Dedinju u Jevrema Grujića, od 193 kvadrata i plac od 1.083 kvadrata, a vrednost te imovine je oko 800.000 evra. Zanimljivo, u renoviranju te vile učestvovalo je preduzeće WD concord west, koje je angažovano i u Krušiku.

Ta firma bila je akter nedavne afere, jer je dobijala tendere od Ministarstva prosvete, koje vodi Mladen Šarčević, zbog čega je protestovalo građevinsko preduzeće Tončev gradnja, čiji je vlasnik visoki funkcioner SPS-a Novica Tončev.

Ćerka firma Mavije – Graphene group kupila je 24. decembra 2017. u selu Zminjak, nedaleko od Šapca, njivu od 39.814 kvadrata. U istom mestu suvlasnik je još jedne njive od 12.644 kvadrata i pratećih objekata. U Tikveškoj ulici na Voždovcu nalazi se sedište firme Mavia construction i to je adresa za prijem pošte preduzeća Mavija, ali nema podataka da se prostor vodi na Petkoviće ili njihova preduzeća.

BIRN je istraživao imovinu Petkovića, koji im je rekao da je sve što ima njegova supruga prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Na sajtu Agencije, međutim, mogu se naći samo dva izveštaja, od kojih je poslednji Petković dostavio još 10. aprila, a u njemu se ne pominje bilo kakva nepokretna imovina, već samo plata u Krušiku od 176.655,94 dinara, džip iz 2006, a navodi se i da nema nikakvu ušteđevinu u bankama u zemlji i inostranstvu. Interesantno je da Petković Agenciji nije prijavio čak ni da je još u novembru 2018. prekomandovan iz Krušika na mesto generalnog direktora Zastava oružja.

Za vreme dok su Petkovići enormno uvećavali ličnu imovinu, Krušiku je blokiran račun. Ta blokada traje neprekidno od 17. januara 2017. zbog duga od 508,2 miliona dinara ili preko 4,3 miliona evra. Zaključno sa 31. decembrom 2018. tri firme koje su od Krušika oružje kupovale po povlašćenim cenama, nekad i ispod cene koštanja, dugovala su valjevskoj fabrici skoro sedam miliona evra.

Tešićev Partizan tek oko 3,6 miliona evra, GIM više od 1,6 miliona i Internešnal golden grupa iz Abu Dabija 1,7 miliona evra. Za to vreme Krušik, dok je na njegovom čelu bio Petković, sredinom 2018. prvo traži da mu Srpska banka produži rok za vraćanje poslednje rate kredita od 449.966 evra, a krajem novembra iste godine uzeo je novi kredit od Srpske banke od dva miliona evra i zauzvrat založio brojne nepokretnosti.

Pre nego što je Mladen došao na čelo Krušika, njegov rođak Jugoslav Petković, takođe kadar SNS-a iz opštine Zemun, postao je 1. novembra 2012. direktor državnog preduzeća za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR i na tom mestu je i danas. Dva rođaka su za SDPR ugovarala cene i do 20 odsto veće od onih po kojima su mine Krušiku plaćali GIM i Tešićeve firme.

Osim privilegovanih cena za privatnike bliske SNS-u, Petkovićevo direktorovanje Krušikom su pratile i druge sporne odluke, pa i ona da se košenje trave u fabričkom krugu plati 613.492 dinara firmi Hirion, sa samo dva zaposlena. Uzbunjivač Aleksandar Obradović, protiv koga se još vodi postupak, kaže da je posle promene vlasti Krušik „postao partijski plen u kome malo društvo odabranih mehanizmima za isisavanje novca puni svoje džepove“ i da su se „po partijskoj i rodbinskoj direktivi u Krušik ušunjale i kompanije osnovane nakon 2013, koje su zamenile višedecenijske dobavljače – državne i lokalne firme“.

– Sve te privilegije, kombinacije i zloupotrebe omogućene su imenovanjem Mladena Petkovića za generalnog direktora. Možda on ima ulogu protočnog bojlera, koju mu je dodelio neki ozbiljniji igrač iz prvog ešalona vlasti. On je partijski vojnik bez biografije, koji je u nedostatku znanja i iskustva Krušikom upravljao šireći strah i tenzije. Kršio je propisane procedure i poslovne običaje. I nakon odlaska u Zastava oružje on i dalje, na uštrb Krušika, štiti interese privatnih trgovaca oružjem i stranačko-rodbinskih dobavljača. Na njegovo insistiranje, Nadzorni odbor postavlja Vladana Lukića za generalnog direktora, koji je nakon 33 godine rada i doprinosa u razvoju Krušika dopustio sebi ponižavajući odnos u kome se ni za šta bitno ne pita, i gde stvaran uticaj ima Petkovićeva miljenica direktorka finansija – tvrdi za NIN Obradović.

On kaže da je propuštena šansa da tokom povećane tražnje oružja zbog ratova na Bliskom istoku, Krušik stabilizuje poslovanje. Napominje da je Krušik očerupan, urušen je sistem i srozan ugled i to, nažalost, ima za posledicu ogromne gubitke. Obradović zaključuje: „Za sve ove `zasluge` Mladen Petković je nagrađen tako što je lično ekonomski uznapredovao sa imovinom od više miliona evra. Iz kojih izvora tolike nekretnine, kamioni i mehanizacija, za nešto više od četiri godine rada i plate u Krušiku“?

Nažalost u Srbiji ova pitanja postavlja samo Obradović, kojeg vrh vlasti optužuje za propast Krušika i istovremeno pruža i dalje punu podršku Petkoviću, sada kao direktoru Zastava oružja.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Setite se 5. oktobra koji je Miloševića koštao glave. On je došao kao posledica rata iz koga je Srbija izašla poražena i osramoćena. Sada situacija po diktatora nije manje opasna. Ovo će proći i šta će ostati? Pustoš. I ekonomska, i psihološka, i politička. Biće to za ovu vlast sasvim druga situacija… (Da biste nastavili sa čitanjem intervjua potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” peketa)

Celog smo se svog života borili za državu, pa ne možemo da se prestrojimo da nam je ona postala neprijatelj, izjavila je krajem maja, lane, sedamdesetogodišnja Radmila Radosavljević, penzionisana sutkinja, udovica vojnog lica, a u trenutku tog jednog od štrajkova glađu – stanarka hotela Bristol. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Dok je Krušik četiri godine oružje po privilegovanim cenama prodavao privatnim preduzećima, kao što su GIM, koji zastupa otac ministra policije Branko Stefanović i firme Slobodana Tešića, jednog od finansijera SNS-a, direktor fabrike u Valjevu bio je Mladen Petković. Državno preduzeće za to vreme zapadalo je u dugove, a imetak porodice Petković dramatično je počeo da se uvećava. (Pred vama je novi nastavak ekskluzivnog serijala “Kako je rušen Krušuik”. Čitaoci “Blic premiuma” imaće priliku svakoga dana da čitaju nove detalje o aferi sa trgovinom oružjem koja je uzdrmala državni vrh Srbije u kome je i nastala. Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Probudila se jednog jutra i rekla sebi „dosta“. Teodori Budimir, studentkinji arapskog jezika, dojadilo je da čeka prevoz i preseda kad god sa Zvezdare ide u centar Beograda. U želji da nadležni rehabilituju staru GSP liniju, ukinutu nakon renoviranja Trga republike, pokrenula je onlajn peticiju, koju je za dva dana potpisalo 2.000 građana. Tako je nastala inicijativa – Vratimo trolu 28. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Bez trunke sumnje da ga Vučić prisluškuje i danas, Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije u dva mandata, kaže: „Ne verujem da će na miran način Vučić napustiti vlast. Ogromna je njihova glad da prigrabe za sebe ono što im ne pripada, što u domenu materijalnog, što u domenu nadležnosti.“ U jednostavno osmišljenom prostoru stranke, „to je moja estetika“, ležerno ali jezgrovito govori o tome kako tajna politika i političko nasilje usmeravaju srpsku politiku. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Biće da nešto debelo nije u redu ako su nas najpre uveravali da je korona „najsmešniji virus“, ne samo u modernoj istoriji Srbije, već „u istoriji čovečanstva“, da bi samo dve nedelje kasnije, posle proglašenja vanrednog stanja, pretili uvođenjem policijskog časa i kaznom zatvora svim starijim od 65 godina koji promole nos izvan svoja četiri zida. Čak i ako nemaju svoja četiri zida. (Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Sve se promenilo jednog dana poslednje nedelje 2016. U prostorijama Ministarstva odbrane vodili su se istovremeno pregovori sa predstavnicima ruske državne firme Rosoboroneksport i evropske korporacije Erbas. I Rusi i erbasovci su, prirodno, kao jednu od klauzula ugovora predvideli – avans. Planiranog novca u budžetu nije bilo… (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Prošlo je tek nešto manje od četiri godine otkako je potpisan sporazum između Turske i Evropske unije, kojim je zaustavljen tadašnji talas migranata, a ponovo gledamo iste slike. Desetine hiljada ljudi idu ka Grčkoj, čamci su prepuni, granična policija u panici, jedno dete je izgubilo život. Vesti koje stižu sa granice uznemiravajuće su, broj onih koji pristižu kopnom i morem sve je veći. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Zapisnik sa trinaest telekonferencija i sastanaka na kojima se tokom prve polovine 2015. odlučivalo o sudbini desetak miliona građana Grčke ne postoji. Niko ga nije uništio, jer nije ni vođen. Da ne beše Janisa Varufakisa, tada sveže imenovanog ministra finansija u prvoj Sirizinoj vladi, koji je prošle subote obnarodovao petnaestak sati snimaka s tih sednica, sterilna saopštenja za javnost i fotografije bili bi jedini dokazi da su se one odigrale. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

U nastojanju da smanji štetu i ubedi javnost da njegov otac Branko Stefanović nema ama baš nikakve veze sa privatnom firmom GIM, koja je od valjevskog Krušika municiju kupovala po povlašćenim cenama, u nekim slučajevima i ispod cene koštanja, ministar policije Nebojša Stefanović nije uvek govorio istinu. Neke stvari jednostavno je prećutao, jer je voditelj emisije Fokus na televiziji sa nacionalnom frekvencijom O2 „zaboravio“ da mu postavi ključna, najvažnija pitanja. U nekoliko navrata, međutim, Stefanović junior je i lagao – da li svesno ili zato što je poverovao u očevu priču, to samo on zna. . (Pred vama je deveti nastavak ekskluzivnog serijala “Kako je rušen Krušuik”. Čitaoci “Blic premiuma” imaće priliku svakoga dana da čitaju nove detalje o aferi sa trgovinom oružjem koja je uzdrmala državni vrh u kome je i nastala. Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Stranka koju predvodi Nebojša Zelenović napustila je Savez za Srbiju nakon odluke da u svom gradu, ipak, izađe na lokalne izbore, a da su čak i o tome ko je koga napustio, gradonačelnik Šapca i ostatak SzS imali suprotne stavove.(Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Moj otac nije vlasnik nijedne firme koja se bavi izvozom oružja, izjavio je sredinom septembra prošle godine ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. U nastojanju da demantuje priče da Branko Stefanović trguje oružjem, potpredsednik Vlade Srbije još jednom je izrekao lako dokazivu neistinu. Jednu u nizu brojnih koje će uslediti u rasplitanju zamršene afere “Krušik” koja je uzrmala Srbiju i njen državnih vrh, u kome je i začeta. (Ovo je prvi nastavak ekskluzivnog serijala “Kako je rušen Krušuik”. Čitaoci “Blic premiuma” imaće priiku svakoga dana da čitaju nove detalje o aferi sa trgovinom oružjem koja je još jednom nametnula pitanje da li je u Srbiji pojedinac moćniji od države. Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Samo je u jednom momentu rekao: Ljudi su zaboravili da budu ljudi. A onda je u drugom pokazao razumevanje i ponudio opravdanje za njih. Njih tri hiljade i dvesta zaposlenih radnika Krušika u čije ime je progovorio, od kojih niti jedan, nula, nije stao uz njega. Strah, nesigurna egzistencija, logika „pazi svoja posla“. Tako je u Srbiji. Sad, pa možemo da ga tapšemo po ramenu, sklonjeni u svoj komfor i nezameranje i pokazujemo ga kao jednog od poslednjih. Ljudi. Poslednjeg iz civilizacije koja i nije bogzna šta od momenta kada je izgubila savest. Znam da će mnogi reći, šta hoćeš…, ali ipak, da zapišemo – on je taj pored kojeg se vidi da mi i nismo baš ono što mislimo da smo.

Još nema odgovora na pitanja koje je količine oružja i pod kojim okolnostima MUP predao preduzeću koje zastupa otac ministra policije i pod kojim se okolnostima to oružje nalazi u magacinu MUP-a. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na zvaničan zahtev NIN-a u vezi sa poslovanjem sa preduzećem GIM, u kome – kako je to sredinom novembra izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – radi Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. (Pred vama je osmi nastavak ekskluzivnog serijala “Kako je rušen Krušuik”. Čitaoci “Blic premiuma” imaće priliku svakoga dana da čitaju nove detalje o aferi sa trgovinom oružjem koja je uzdrmala državni vrh u kome je i nastala. Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Sporni ugovor između državne fabrike oružja i municije Krušik iz Valjeva i privatne firme GIM Gorana Todorovića, koju je zastupao Branko Stefanović, otac srpskog ministra policije, samo je vrh ledenog brega. (Pred vama je šesti nastavak ekskluzivnog serijala “Kako je rušen Krušuik”. Čitaoci “Blic premiuma” imaće priliku svakoga dana da čitaju nove detalje o aferi sa trgovinom oružjem koja je uzdrmala državni vrh u kome je i nastala. Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Šira javnost je za njega čula i upamtila njegov rad kada je 2015. godine predstavljao Srbiju na 56. likovnom bijenalu u Veneciji. Njegovo delo Ujedinjene mrtve nacije izazvalo je veliku pažnju, iako je već godinama pre toga Ivan Grubanov (43) bio veoma uvažen likovni umetnik na savremenoj umetničkoj sceni. Ovih dana, u salonu Savremene galerije u Zrenjaninu, tačnije do 5. decembra, traje njegova izložba pod nazivom Zli slikar. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na “Blic premium”)

Kastanjes, grčko pogranično mesto uz tursku granicu. Manje-više, to je jedan kružni tok sa ostrvom izmeštenim iz centra tako da zbunjuje vozače, desetak taverni slične ponude, crkva sa dva zvonika koja molitve prenosi razglasom, i za tako malo mesto – nestvarno velika zgrada biblioteke. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Samo 20 dana nakon Vučićeve groteske održane u čast „virusa koji postoji samo na društvenim mrežama“ i kliberenja koje je zarazilo ne samo njega već i deo stručnjaka (onih koji su položili Hipokratovu zakletvu i kojima cifra od 3.000 mrtvih u Kini ne bi smela da bude smešna), glavnokomandujući je građanima upriličio sasvim drugačiju predstavu. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Izgubili smo punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, a resorni ministar nas uverava da je ama baš sve u redu i da su naše diplome i dalje priznate. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

Američki rat u Avganistanu postao je punoletan krajem 2019, barem po našim merilima. Tući se osamnaest godina impresivno je dostignuće, i svakako američki rekord, pošto su marinci, zelene beretke, rendžeri i ostali po Vijetnamu pucali malo više od sedamnaest godina. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs