Doktorka iz Šapca pita one što i dalje šetaju: Kad ću opet moći da zagrlim roditelje i oporavim ruke

Jovana Veselinović (26), doktorka Urgentnog centra u Šapcu Opšte bolnice, objavila je na svom Fejsbuk profilu poruku. Ona je upućena svima koji se ovih dana šetaju, roštiljaju. Mlada doktorka ih je pozvala da se urazime i da konačno shvate ozbiljno situaciju u kojoj se svi nalazimo, da ozbiljno shvate vanredno stanje i korona virus.

Svoju poruku započela je citatom: “Put do pakla popločan je često dobrim namerama. Teško je biti namerno zao. Zato je očito lako biti namerno nezainteresovan, nemaran, nepravedan.” Potom je dodala:

“Sada želim da se postavim sasvim lično. Ako poznajete nekoga ko je juče ili danas šetao na Adi, ili roštiljao na Košutnjaku, što je i fotografijama zabeleženo, volela bih da ga pitate (eto sasvim lično, i izvinite na tome) kada ću ponovo moći da se grlim sa svojim roditeljima. Nedeljama im ne prilazim.

Pitajte ih kada ću moći ponovo sa sestrom da gledam film, a da ne stavim masku i ne teram je dalje od sebe kad se nehotice previše približi.

Kada ću uspeti da oporavim ruke, dehidrirane i izranjavane agresivnim pranjima. Kada će ovih 80 km od mene do člana moje porodice prestati da bude tako nepremostiva daljina. Pitajte ih kada će moje koleginice moći bez straha da spavaju sa svojom decom.

Kada će hirurška maska u bolnici prestati da važi za najdragoceniji resurs ovovekovne civilizacije. Kada ćemo opet mirno smeti da stupimo u dedinu sobu. Kada će zaposlenje lekara u očima drugih ponovo biti neizmerna radost, umesto što je pritiskajuća briga.

Pitajte ih, jer oni znaju odgovor, taman koliko i oni koji su im rekli da ostanu kući. I koji su pre toga završili velike škole medicinske struke.

Pitajte i one što istom kašikom uzimaju Hristovu krv i telo. Zar nije jedno od osnovnih hrišćanskih načela: MISLI NA DRUGOGA. Bog koga ja poznajem se ne bi ljutio da se zaključaju crkvena vrata dok ne prodju ovi izazovi. Jer ko hram nije našao u sebi, neće ga naći ni pred jednim popom.

Znaju odgovor oni što idu i dalje u bezbrižna okupljanja, jer kad oni shvate da će samo jedno nečije kijanje dati neke asimptomatske nosioce, a oni neke obolele, i kroz dalje sumnje i neizvesnosti, biće više povlačenja zdravstvenih radnika sa posla, daljom aproksimacijom i ugroženosti članova njihovih porodica, onda će biti jasno da nije to 5 ljudi sa kojima veselo dele pivo i ćevape, već možda i 105, koji možda više neće biti zdravi.

Tada kada oni shvate, da je kućni prag sada kapija na kojoj se lome velike odluke, onda će oni najstručniji među nama možda moći da kažu kada će to sve biti drugačije, odnosno ponovo isto kao nekada.”

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Postovana doktorko, ja evo vec 17 dana ne smem da izadjem iz kuce, a imam ih jos 11. I to samo zato sto sam dosao iz inostranstva 14.3.
Imam roditelje od 70 godina koji isto tako ne smeju da izadju iz kuce, a i zive 160km daleko od mene, preko granice. I kad bih krenuo do njih put tamo bi mi trajao jos 28 dana, a povratak isto toliko, znaci bio bi kuci u julu.
Imam sestru koja je 10kom od mene, ali ne mogu da odem da je vidim.
Imam cak i kucnig ljubimca koji mora kod veterinara, a ne moze,
I ipak ne kacim tuzne price na Instagram.

Lepo kaze devojka,medicinski radnici se ubise od posla plus rizikuju zarazu, a neko je bezobrazan i nece da bude disciplinovan.Cini mi se kao da neki jedva cekaju da ovde bude scenario iz Spanije ili Italije.

Niste rekli kako ste zavrsili taj fakultet ? Od toliko posla, imate vremena i za postove kojima je samo cilj da budu objavljeni ,primeceni ,pohvaljeni.Samo radite svoj posao !

by Content Exchange

Dozvoljavam da mi >

IZVOR: Telegraf.rs