Došlo je do zaravnjenja, imamo manje obolelih nego juče: Kon objasnio šta to znači: “Velika dobit”

U poslednja 24 časa korona virus potvrđen je kod još 82 osobe u Srbiji. Juče je taj broj bio mnogo veći, pa smo imali 131 novoobolelog. Kako eidemiolog Predrag Kon kaže, jasno je da je danas došlo do zaravnjenja.

– Danas je bilo manje pozitivnih na korona u odnosu na juče, što znači da je došlo do zaravnjenja. Svako zaravnjenje je veika dobit, ali to ne znači da narednih dana ne očekujemo porast. Pratićemo dalje situaciju i reagovati u sklopu toga – rekao je Kon za Pink.

Kako je dodao, spremno dočekujemo naredne dane jer smo uspeli da proširimo zdravstveni sistem.

– Ja se plašim da budem optimista, do sada imamo razloge da budemo relativno zadovoljni. Moguće je očekivati i dalje efekte svih ovih mera koje su donete.

U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID 19.  Preminule su još tri osobe, pa je korona virus do sad u Srbiji odneo ukupno 13 života.

Smatra da je svaki dan u kojem ima pad broja obolelih dobar jer se produžava vreme epidemije, ali ističe da se time produžava i vremenski period u kojem se može očekivati njen maksimum.

Ali dolaze topliji i sunčani dani, tada mora da se desi nešto. Videćemo šta, ali mi očekujemo da oslabi prenosivost virusa, odnosno njegov potencijal – naveo je Kon.

Ukazuje da se podaci koji se objavljuju odnose na prošli period jer je period inkubacije virusa pet do šest dana a da će i za toliko dana videti rezultati ponašanja građana od danas. Kaže i da, što ima više ljudi koji nose virus, to je i mogućnost prenošenja veća.

Ne smemo da dozvolimo da nam se desi italijanski ili španski scenario. To je suština. Nalazimo se u najteđim nedeljama, to je potrebno svi da znaju – poručuje Predrag Kon.

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Smatra da je disciplina sada apsolutno neophodna i da nemamo više vremena.

Ovo su krucijalne nedelje – navodi Kon i dodaje da se nada da će i u Zapadnoj Evropi virus popustiti jer je sve povezano.

Navodi da je za Srbiju važno da odloži maksimum epidemmije.

Nema dileme da je sve do sada dobro urađeno, a sada treba samo da funkcioniše. To je novi izazov za sve – reka je Kon.

Pozvao je lekare da izvuku dodatne kapacitet iz sebe. Objašnjava i da se on prvi put u svom radnom veku suočava s ovakvom situacijom i da i on nalazi način da izvuče više iz sebe.

– Ako društvo nađe snage da se odupre ovom izazovu, ono je položilo ispit zrelosti. U ovom trenutku je najvažnije da sačuvamo živote – ističe Kon.

Dodaje da vlast odlučuje kako se mere sprovode ali da, ako se vidi da raste broj umrlih, nema dileme da bi trebalo biti restriktivniji.

Sve zavisi od nas, koliko ćemo izvući iz sebe. Nema više vremena – kaže Kon.

Apelovao je na medicinsko osoblje da vežabju stavljanje i skidanje zaštitne opreme i naveo da se nada da će veći teret preuzeti mlađi jer oni mogu više d se koncentrišu.

Mi stariji zaista gledmao sa srane , kako god to zvučalo, nismo u prvim borbenim redovima, tu smo samo da pripremimo teren – rekao je Kon.

Istakao je i značaj logistike koju obezbeđuje Vojska Srbije.

Kon je naveo da, što se njega tiče, pandemija 2009. i 2010. godine nije shvaćena dovoljno ozbiljno ali da to ne može da s eporedi sa sadašnjom situaocijom. Rekao je da je i tada učinjeno koliko se moglo i da je Srbija dala maksimum u tom trenutku.

– Ali meni se desilo da ovo doživim u toku radnog veka. To je veliki izazov za mene i ja sam ga prihvatio – rekao je Kon.

U Srbiji je od posledica korona virus preminulo 11 ljudi, dok je izlečeno 42.

Danas je na Beogradski Sajam primljeno prvih 10 pacijenata sa blažom kliničkom slikom koji će se ovde lečiti.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

IZVOR: Telegraf.rs