Dr Kon: Virus više nije pod kontrolom, infektolozi i epidemiolozi ne mogu da pohvataju konce

Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIĆ

U večerašnjem televizijskom gostovanju dr Predrag Kon ocenio je da stručnjaci više ne mogu da kontrolišu korona virus, te da je neophodno da se građani i zdravstveni sistem oslone na primarnu zdravstvenu zaštitu.

– Već smo u situaciji da ne možemo da kontrolišemo virus. Imamo situaciju da je negde ušao u bolničke uslove, zaražene smo udaljili sa posla. Međutim, toga će u narednom periodu biti više – rekao je dodajući da je cilj što pre treba otkriti pozitivne zdravstvene radnike i izolovati ih, što zbog svog, to zbog zdravlja pacijenata.

On je rekao da je neophodno da se u ovim trenucima građani oslone na primarnu zdravstvenu zaštitnu, što znači na izabrane lekare.

Oni će biti značajni za otkrivanje blažih oblika infekcije – rekao je dodajući da će njihov posao biti da se takvi izoluju kako dalje ne bi prenosili zarazu.

Infektolozi i epidemiolozi više nisu u stanju da pohvataju sve konce – ponovio je dodajući da je sada zbog porasta broja oboleliih teško ispratiti kontakte, zbog čega je bitnije nego ikad u predstojećem periodu poštovati mere socijalnog distanciranja.

Broj obolelih u Srbiji prema poslednjim zvaničnim podacima iznosi 1.908 građana. Broj preminulih dosegao je cifru od 51.

IZVOR: Telegraf.rs