Hirurg sa Kliničkog centra operisao osobu sa sumnjom na koronu: “Video sam strah u očima pacijenta”

Foto: Facebook/Milan Djordjevic

Lekar Kliničkog centra Srbije Milan Đorđević, koji nepunih devet godina radi kao hirurg na Prvoj hirurškoj klinici te ustanove, obratio se građanima sa apelom da ostanu kod svojih kuća uz fotografiju iz lekarskih odaja. Kako je opisao ono što je objektiv zabeležio pre ulaska u operacionu salu, tim lekara pred vama spremao se da operiše osobu za koju postoji sumnja da je zaražena korona virusom, a koja je ujedno bila kandidat za hitnu operaciju.

– Postoje pacijenti suspektni na Covid 19, a kandidati su za hitnu operaciju, iz mnogo razloga. Takva situacija se dogodila u mom dežurstvu. Mogu da pohvalim organizaciju same bolnice, potpuno obučeno osoblje, i sve uslove idealne za to.

Međutim, video sam prvi put taj strah u očima pacijenta, koji osim što se boji za svoj život, ima jedan dodatni strah. On vidi te iste ljude koje zna kao vedre i nasmejane, sada maskirane tim partikularnim maskama, vizirima i obučene kao za nuklearnu katastrofu i situaciju koja govori da je stanje kritično za sve koji su u toj operacionoj sali, ali i van nje.

Ovo su neki momenti pre ulaska u salu, pacijent se inače uspešno oporavlja i sve prolazi kako treba. Moja poruka je da neće sve priče kao ova imati srećan kraj, zato ostanite kod kuće i poštujte sva pravila – napisao je u Fejsbuk objavi na koju su građani reagovali više od 1.800 puta.

Objašnjava da je post šerovan u grupi podrške medicinskom osoblju, te da je tako dobio na popularnosti.

– Nisam imao u glavi da će me novinari zvati u vezi sa ovim postom. Među mojim Fejsbuk prijateljima ima dosta ljudi koji su moji bivši pacijenti, hteo sam da oni to vide iz prve ruke. Čak i neke moje kolege, koje u ovom trenutku rade na mestima gde nisu u direktnom kontaktu sa pacijentima kažu da na mojim postovima najbliže vide sliku stvarne situacije u vezi sa korona virusom – objašnjava za >

IZVOR: Telegraf.rs