Jeftin i dostupan lek kolhicin može biti odgovor na Covid-19? Grci već sprovode klinička testiranja

Foto: Tanjug/AP

Istraživačka grupa na čelu sa kardiologom dr Spirosom Defterosom predložila je lek kolhicin za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa Covid-19.

Istraživanje je uključilo veliki broj uglednih grčkih i stranih naučnika iz oblasti zaraznih bolesti, lekara sa kardiologije, epidemiologije, pulmologije i intenzivne nege.

Kolhicin je odavno poznati lek sa protivupalnim i drugim jedinstvenim svojstvima, koji se koristi za lečenje mnogih bolesti kao što su giht, mediteranska groznica, perikarditis i druge. U toku poslednjih 10 godina grčki lekari su proširili indikacije i uspešno koristili kolhicin u lečenju atrijske fibrilacije, akutnog infarkta miokarda i u lečenju pacijenata sa stentovima.

Istraživačenje je jednoglasno odobrio nadležni odbor grčkog Instituta za javno zdravlje, a klinička testiranja počinju odmah.

Ozbiljnost hipoteze da kolhicin verovatno ima pozitivan terapeutski efekat kod pacijenata sa koronavirusom (COVID 19) snažno potkrepljuje činjenica da se nakon grčkih i kanadskih studija, lekari pripremaju da primene lek nad 6.000 ljudi pozitivnih na virus.

– Davanje kolhicina pacijentima koji su oboleli od Covid-19 za sada je dalo dobro efekte. Dostupni podaci o razvoju bolesti govore da da do smrti dolazi kao rezultat prekomernog odgovora organizma na uljez sa potencijalno katastrofalnim posledicama po ljudsko telo. Javlja se izrazito upalna reakcija, agresivna pneumokokna pneumonija, a ovaj lek može smanjiti taj odgovor organizma na upalu – rekao je dr Gerasimos Siasos, vanredni profesor kardiologije, potpredsednik Medicinskog fakulteta u Atini i jedan od vodećih istraživača u studiji za “Proto thema“.

foto: pixabay.com

– Bezbedno se koristi kod srčanih bolesti (najčešće kod akutnog perikarditisa), ali se koristi i kod drugih bolesti poput mediteranske groznice. Zapravo što se tiče kardiovaskularnih bolesti, naš istraživački tim je bio pionir u upotrebi ovog leka u aktunim koronarnim sindromima i prevenciji srčanih aritmija, stvarjući važne publikacije na tu temu – rekao je on.

Jedno od poznatih svojstava kolhicina jeste da inhibira stvaranje upale. Ovo znanje, u kombinaciji sa podacima ranih istraživanja o drugim molekulima koji su imali sličan mehanizam delovanja pokazali su neke pozitivne rezultate u studijama u inostranstvu, što je dovelo do ideje za istraživanje o upotrebi kolhicina kod pacijenata sa Covid-19.

– Pretpostavljamo da će kolhicin umanjiti šansu za srčane komplikacije poput oštećenja miokarda uočenih kod većine pacijenata koji su tretirani na jedinicama intenzivne nege ili sprečavanje epilepsije, što je uočeno i kod nekih pacijenata koji su umrli – kaže renomirani profesor kardiologije Hristodulos Stefanidis.

(Tara Tomović/>

IZVOR: Telegraf.rs