Klinika za pulmologiju KCS puna, otkazala prijem obolelih od korone: Najmlađi pacijenti 32 godine

Foto: Tanjug/AP

Oboleli od korona virusa u Srbiji, leče se i na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, međutim, kako je izjavila direktorka ove ustanove prof. dr Violeta Mihailović Vučinić ona je sinoć morala da odjavi prijem novih pacijenata jer su bili puni.

Klinika za pulmologiju ima 175 postelja i sinoć sam morala da se odjavim od prijema jer smo bili puni. Intenzivna nega ima 14 postelja, 13 respiratora a od toga su jutros 3 respiratora su prazna – rekla je prof. dr Mihailović Vučinić.

Ona je kazala da je ova bolest takva da se nikad ne zna kada će stanje pacijenata da se pogorša i da moraju na respirator. Istakla je da su na ovoj klinici pacijenti od 1988. godina do 85 godina.

– Najveći problem kod ovih ljudi je što nikad ne znate kada će stanje da im se pogorša. Bukvalno se menja iz sata u sat. Dobiju stezanje u grudima, momentalno im pada saturacija, znači padaju vrednosti kiseonika u krvi i završavaju u intenzivnoj nezi. To su starosne dobi od 1988. godišta do 85 i 88 godina. Nepredvidivo. Ovo je bolest o kojoj se dosta malo zna – kazala je ona i dodala da je upravo zbog te nepredvidivosti sve ovo jako plaši:

– Mi ne možemo da predvidimo kada će se oni urušiti. Primimo čoveka bez komorbiditeta, relativno zdravog,mladog, i za par sati, on se primi u podne a već uveče  je već kandidat za intenzivnu jedinicu. To nam se dešavalo preko vikenda, ovo je bio vrlo težak vikend. 

Mihailović Vučinić je rekla da nisu prebacivali pacijente u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu jer oni uglavnom imaju bolesnike koji imaju hronična oboljenja.

Posavetovala je sve hronične bolesnike posebno asmatičare i one sa hroničnom optruktivnom bolešću pluća da obrate pažnju na svoje zdravlje, drže se saveta struke i njima a i svim ostalim građanima poručila da ne izbegavaju odlazak kod lekara i ne ignorišu da potraže pomoć ako imaju kašalj, stezanje, u grudima, povišenu temperaturu…

– Кašalj, stezanje u grudima, povišena temperatura, malaksalost, klasični sipmtomi gripa je nešto na šta pacijenti moraju da obrate pažlju i ne smeju odlagati posetu lekaru, trijažna ustanova je Infektivna klinika  rekla je doktorka Vučinić.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

IZVOR: Telegraf.rs