Koje je sve profesije “pokosio” korona virus u Srbiji: Lekari, taksisti, poštari, popovi, poznati…

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: ATA Images/Nikola Tomić/Shutterstock

Korona virus “pokosio” je skoro sve profesije u Srbiji. Kao što dosadašnji zvanični podaci pokazuju da je ova bolest pogodila u našoj zemlji i bebe, trudnice, da imamo među zaraženima i zdrave, mlade osobe u punoj snazi pored starijih i hroničnih bolesnika, tako je “napao” ljude različitih profesija.

U našoj zemlji je korona virus potvrđen kod 785 osoba a odneo je 16 života – 9 muških i 7 ženskih.  Trenutna smrtnost u našoj zemlji iznosi 2,04 odsto.

Svedoci smo da je COVID 19 potvrđen kod medicinskih sestara, lekara, epidemiologa, ali i popova, zubara, pevača, preduzetnika, poštara, čak i sportista...

“Nogu” je povukao preduzetnik iz Bačke Topole I. Đ. (43) kod kojeg je 6. marta potvrđen korona virus. Na sreću, ovaj nulti pacijent je ozdravio i u subotu, 28. marta je izašao iz Kliničkog centra Vojvodine.

–  Nulti pacijent u Srbiji, kod koga je dana 6. marta potvrđeno da je oboleo od korona virusa COVID-19, posle neophodnog perioda lečenja u našoj ustanovi, u toku današnjeg dana je u dobrom opštem stanju, otpušten na dalje kućno lečenje i oporavak. Ovo je treći pacijent koji se lečio u КCV od korona virusa, a koji je otpušten na kućno lečenje – navodi se u saopštenju Kliničkog centra Vojvodine.

Foto: Tanjug/AP

Nažalost, noćas je u KBC “Dr Dragiša Mišović”, dva sata iza ponoći, preminuo episkop valjevski Milutin (71). 

Pored njega, u ovoj zdravstvenoj ustanovi nalaze se još dvojica sveštenika iz ove eparhije.

COVID 19 potvrđen je i kod zdravstvenih radnika. Vest o tome prvo je obelodanio prošle nedelje epidemiolog Branislav Tiodorović.

Mislim da imamo nešto što je najava nečega što će se dešavati. Ovoga trenutka imamo 27 potvrđenih slučajeva od ukupno 53 koji su proveravani. Među njima nažalost ima i lekara. To je ono što nas je najviše brinulo – rekao je Tiodorović 20. marta.

Koliko je tačno zdravstvenih radnika zaraženo pouzdano se ne zna. Ono što je sigurno jeste da među njima i sestara, lekara, epidemiologa… Prošle nedelje je u Nišu od korona virusa umrla doktorka ginekolog.

S tim u vezi, upravo je jutros direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandar Macan saopštio da je Vrnjačkoj Banji  inficirana doktorka epidemiolog. U samoizolaciju je zbog toga stavljeno 18 radnika Zavoda, potvrdio je direktor Aleksandar Macan.

Dok traje samoizolacija, kraljevački Zavod za javno zdravlje imaće pomoć kolega iz “Batuta” – rekao je dr Macan.

Foto: Tanjug/AP

Buru u javnosti izavala je vest da je stomatolog iz Novog Sada, navodno, radio u privatnoj ordinaciji zaražen koronom. On je prošle pretprošle subote testiran na COVID a nalazi se u Kliničkom centru Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da će protiv njega biti podneta krivična prijava.

Iz Niša su stigle vesti da su među zaraženima radnici Pošte, ali i da je COVID 19 ušao u Simfonijski orkestar. 

Čačanin star 69 godina, kod kojeg je potvrđeno prisustvo koronavirusa, penzioner je koji radi kao taksista, piše Morava info. On nije bio član nijednog taksi udruženje, već je posao taksiste obavljao samostalno. Reč je o hroničnom bolesniku koji je hospitalizovan na infektivnom odeljenju čačanske bolnice.

On je zvanično šesnaesta osoba u gradu na Moravi koja je inficirana virusom kovid-19.

Foto: ATA Images

Poznate ličnosti koje su obolele, reklo bi se, ne boje se odbacivanja društva. Među njima je književnica Biljana Srbljanović, koja je to sama saopštila na svom Fejbuk profilu, emotivnom porukom.

– Ako vi i dalje nemate nekog bliskog prijatelja, ko je na respiratoru zbog Covida, imam ja. Ako i dalje ne znate nikog ko je pozitivan na Koronu i upravo čeka prijem u bolnicu, znam ja: sebe – napisala je Biljana koja je do detalja opisala kroz šta prolazi kao i kakvi su uslovi na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS.

Prošle sedmice i poznati roker, Đorđe David,  primljen je u bolnicu sa upalom pluća, testiran na koronu i dobio dobio pozitivne rezultate na korona viru.

On nam se javio iz bolnice i za 

IZVOR: Telegraf.rs