KURIR, GRAD BEOGRAD I BANKA HRANE POKREĆU VELIKI PROJEKAT ZA POMOĆ GRAĐANIMA: Tu smo za vas, jer zajedno možemo sve!

Američke bolnice rade na granici izdržljivosti u vreme pandemije virusa korona, dok ceo zdravstveni sistem doživljava kolaps, opisuje nemački „Velt“ situaciju u zdravstvu SAD.

Lekar Šamit Patel iz Njujorka izrazio je bojazan da bi situacija u SAD uskoro mogla da postane slična onoj iz Italije, gde su lekari zbog velikog broja pacijenata prinuđeni da biraju koga da leče, a koga da puste da umre.

Prema njegovim proračunima, broj pacijenata od virusa korona po lekaru povećaće se u bliskoj budućnosti za dva ili tri puta. Doktorka hitne pomoći u Njujorku Kamini Dubaj ispričala je da se „nikada nije osećala tako očajno“.

Bolnice pri svemu tome ne dozvoljavaju doktorima da pričaju o poteškoćama s kojima se susreću kako bi sačuvale reputaciju. Neke klinike takođe zabranjuju nošenje medicinskih maski u zajedničkim prostorijima, kako bi se izbegao utisak velike virusne opasnosti.

Izdanje takođe ističe da u Americi nije problem samo nedostatak medicinske opreme, već i mesta za leševe. Oni su prvi put od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u situaciji da moraju da koriste hladnjače.

Ranije se saznalo da su medicinske radnike u Sjedinjenim Američkim Državama počeli da otpuštaju zbog priča o nedostatku opreme u bolnicama za lečenje pacijenata sa virusom korona. Rukovodstvo bolnica upozorava zaposlene da ne govore u javnosti o uslovima za rad, uključujući i o nedostatku zaštitnih maski, mantila, kreveta i aparata za veštačko disanje.

IZVOR: Kurir.rs