Kurti je pao, ali je našao novi način da se SVETI SRBIJI i Amerika je morala da REAGUJE

Takse od 100 odsto na srpsku i bosansku robu i formalno su ukinute od juče, a odluka je odmah počela da se primenjuje i u praksi. To je samo po sebi dobra vest, i to iz nekoliko razloga: ponovo će se uspostaviti protok roba u južnu srpsku pokrajinu, srpski proizvođači će moći svoju robu da plasiraju na tamošnje tržište, a i dijalog Beograda i Prištine, koji je u zastoju već 15 meseci, mogao bi konačno da se pokrene. Ali… (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Iako sve ovo zvuči razumno i očekivano, prištinska vlada u ostavci na čelu sa sada v.d. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem ima malo drugačije zamisli – uvođenje reciprociteta.

Naime, ideja pre svega Kurtija jeste bila da se takse ukinu, što i jeste učinjeno, ali i da se uvedu recipročne mere koje bi, zapravo, bile neka vrsta nastavka ucenjivanja Beograda, a sve kako bi priznala kosovsku nezavisnost.

Šta one tačno znače, na koga će se odnositi, kada stupaju na snagu… Za sada su sve to pitanja bez odgovora.

Sam Kurti je rekao da će taj proces teći postepeno i da su mere reciprociteta “srazmerne ponašanju srpskih vlasti. U prevodu, kako Beograd Prištini, tako Priština Beogradu. On tvrdi da Beograd već neko vreme primenjuje necarinske barijere, a koje utiču na trgovinu.

Sertifikati, zahtevi, sporazumi, dokumenta…

Kako tvrdi, to su zahtevi za sertifikate, potvrde, za robu izvoznika iz Kosova koji Srbiju koriste samo kao tranzitnu zemlju; kašnjenja u sprovođenju zahteva za procenom kvaliteta za izvoz sa Kosova; nepoštovanje sporazuma o označavanju proizvoda između Kosova i Srbije i nepriznavanje vozila registrovanih na Kosovu.

Osim toga, on je za prištinske medije naveo i nepoštovanje mera za sprečavanje slobodnog kretanja, kao i nepriznavanje isprava: pasoša, ličnih karata, vozačkih dozvola, diploma, potvrda…

Ako se ovo što on tvrdi uzme u obzir, pretpostavka je da bi Priština ubuduće mogla da zahteva ovakve ili slične stvari.

– Te mere se uglavnom se tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamene sa privremenim – rekao je za RSE zamenik kosovskog v.d. premijera Haki Abazi, koji je kao primer naveo i sertifikate o proizvodnji ili sanitarne koje, kako kaže, “Srbija ne priznaje”.

Prvi problemi

Nije prošlo ni 24 sata od kada je ukidanje taksi stupilo na snagu, prvi kamioni su već prešli administrativnu liniju, a javili su se i prvi problemi. Na njih je, čak, ukazao i albanski premijer Edi Rama koji je pisao srpskom predsedniku Aleksandru Vučići, tražeći od njega da pusti preko administrativnog prelaza kamione sa tablicama takozvanog Kosova.

Vučić mu, za sada nije odgovorio, ali jeste direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je pozvao sve u regionu da “dignu glas protiv novih blokada koje je uvela vlada u Prištini, koja zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova”.

On je demantovao da postoji bilo kakva blokada prolaska kamiona prema centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima.

Istovremeno, naveo je da vlasti u Prištini traže da institucije Srbije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, jer u suprotnom “žito neće proći”.

Šta kažu SAD i EU

Sve ovo poslatrala je i Amerika koja je jasno i glasno ponovila svoj stav – potpuno ukidanje taksi.

– SAD su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i guše ekonomiju Kosova. Protiv smo najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog – navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

Ovu objavu podelio je i Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije.

Za razliku od SAD koje su se usprotivile reciprocitetu, iz EU stižu nešto pomirljivije poruke.

Šef evropske diplomatije Žosep Borel je naveo da je zadovoljan odlukom Prištine o povlačnju taksi, i istakao važnost protoka robe u regionu, posebno u uslovima krize izazvane korona virusom.

Komesar za proširenje EU je takođe pozdravio odluku, istakavši da je u pitanju osnova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

– ”Pozdravljam odluku prelaznog premijera kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, što je osnova za nastavak dijaloga sa Srbijom. Sve trgovinske prepreke moraju da se ukinu. Regionalna saradnja je ključna i neophodna i za borbu protiv zaraze COVID-19 – naveo je Varhelji.

Za nekoga dobro, za nekoga nejasno

Prištinski analitičari odluku o ukidanju taksi i reciprocitetu tumače dvojako. Po mišljenju profesora Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Rize Smake, to predstavlja “dobronamerni čin vlade da se normalizuju društveno-ekonomski odnosi između Beograda i Prištine”.

Da je to dobra odluka slaže se i politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri, ali ima i napomenu.

– Treba objasniti da neće dolaziti sva roba, već ona koja ima potrebna dokumenta i koja ima potrebnu dozvolu da se uveze na Kosovo. Dakle, nije da se granica potpuno otvara, međutim svakako je dobra, jer će se nastaviti trgovinski odnosi između Kosova i Srbije – kazao je Tahiri, prenosi “Kosovo online“.

Za razliku od njega, politički analitičar Fisnik Haljimi kaže da je uvođenje recipročinih mera prema Srbiji “samoubilačka odluka premijera Aljbina Kurtija, ne samo za njegovu karijeru nego i za Kosovo”, podsetivši da su SAD od Prištine tražile potpuno i bezuslovno ukidanje taksi.

– Mi ne možemo da se suprostavimo SAD jer su oni jedini i glavni sponzor za nezavisnost Kosova – naglašava Haljimi.

Povodom odluke prištinskih vlasti o ukidanju taksi, ali i uvođenju reciprociteta, britanski analitičar Tim Džuda ocenjuje da su takse ukinute kako bi se zamenile nečim drugim, “što izjednačava odnose Kosova i Srbije”.

– Šta tačno znači reciprocitet? Izgleda da podrazumeva zamenu necarinskih barijera koje Srbija koristi da bi efikasno zabranila kosovsku robu. Dakle, takse su ukinute, samo da bi bila zamenjena nečim drugim što izjednačava odnose – naveo je on na Tviteru.

Haradinaj uveo, Kurti ukinuo

Takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj krajem 2018. godine. Premijer u ostavci Aljbin Kurti je u februaru ove godine najavio postepeno ukidanje takse, ali i skrenuo pažnju da će, ukoliko Srbija ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, uvesti recipročne mere i tretirati Srbiju onako kako Srbija tretira Kosovo.

SAD uporno insistiraju na ukidanju svih taksi i bez mera reciprociteta, dok zvanični Beograd ukidanje taski vidi kao jedini uslov za dijaloga.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Kontroverzni francuski lekar i mikrobiolog Didije Raut uverio je hiljade ljudi, među njima i predsednika SAD-a Donalda Trampa, da lek protiv malarije, hlorokin, može spasiti ljude koji su zaraženi korona virusom. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Globalna pandemija virusa korona, postala je svakodnevna tema razgovora većine stanovnika planete zemlje. Nažalost, retke su zemlje koje nemaju makar jednog zaraženog stanovnika, a da taj broj bude sveden na minimum, mnoge vlade uvode vanredno stanje, kao i zakone u vezi sa aktuelnim dešavanjima. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Zarobljeni u “zamrzutom konfliktu” iz 1990, siromašni, bez izlaska na more i na međi EU i Rusije, Pridnjestrovlje je jedan od najzapostavljenijih regiona u Evropi. (Da biste nastavili sa čitanjem i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Takse od 100 odsto na srpsku i bosansku robu i formalno su ukinute od juče, a odluka je odmah počela da se primenjuje i u praksi. To je samo po sebi dobra vest, i to iz nekoliko razloga: ponovo će se uspostaviti protok roba u južnu srpsku pokrajinu, srpski proizvođači će moći svoju robu da plasiraju na tamošnje tržište, a i dijalog Beograda i Prištine, koji je u zastoju već 15 meseci, mogao bi konačno da se pokrene. Ali… (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Nekretnine u svetu pojeftinile su zbog pandemije virusa korona za 30 odsto, a u nekim sredinama, prema procenama vraćaju se čak na nivo iz 2010. godine. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Pred Amerikom je tek najsmrtonosniji dan, ujedno i najsmrtonosniji dan u bilo kojoj zemlji od početka pandemije korona virusa, pokazuju analize podataka koje predviđaju da će se kriza produžiti i na jun. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Dragi čitaoci i korisnici „Blic premium“ usluge,

Vakcine treniraju naše telo da prepozna i uništi viruse pre nego što se razbolimo. Tradicionalno, vakcine se proizvode od virusa koji su prethodno ubijeni ili oslabljeni, poput vakcina protiv gripa ili malih boginja.

Aston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nurburgringu. Ekipa magazina “Top Speed” bila je u „Zelenom paklu“ da se u to uveri… (Da biste pogledali auto-test potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Najjače, ako ne i jedino, oružje protiv epidemije korona virusa jesu mere izolacije, odnosno karantina. Apeli da ostanemo kod kuće nisu u potpunosti urodili plodom, ali se svi nadamo da uskoro hoće,. zarad dobrobiti i bezbednosti čitave zajednice, no tu je i ogroman broj ljudi koji ove mere poštuje i zaista se trudi da svoje domove napušta samo ako i kada mora. Baš njih smo pitali šta će prvo uraditi kad izađu iz karantina. (Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

U potrazi za izvornim mestom izbijanja zaraze koronavirusa, naučnici su došli do pijace u gradu Vuhanu u Kini. Odgovori na pitanja kako se pojavio Sars-CoV-2 i dalje se postepeno skupljaju, ali naučnicima je jasno da je došlo do biološke evolucije. A zašto baš sada? Deo odgovora nalazi se u industiji od koje zavise ljudski životi. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Naše poznate ličnosti zarađuju veliki novac i samim tim su im gubici zbog vanrednog stanja – ogromni. Naravno, sigurno je da imaju dovoljno novca, srpski rečeno – u šteku, ali i oni su na gubitku, a vreme u izolaciji koriste za svoje najmilije. Evo koliko u evro manjka Ceci, Čoli, Breni… (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

I dok u Italiji broj mrtvih od posledica virusa covid-19 i dalje raste, jedno mesto u opštini Pavija u Lombardiji, ušlo je u fokus znatiželje naučnika jer u njemu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze.. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Priča o Jozefu Šulcu, hrabrom nemačkom vojniku koji je odbio da strelja mlade srpske partizane, decenijama je bila pričana kao redak primer viteštva, junaštva i časti među nacistima. Sve dok nemački novinar nije otkrio da je u pitanju izmišljotina u režiji Berlina i SFRJ. (Da biste pogledali prilog, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crta i piše: Marko Somborac (Da biste pogledali najnoviji strip Marka Somborca, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Kao vid borbe protiv COVID-19, zaštitne maske stalno ili često nosi 76 odsto građana, a rukavice 67 odsto njih. Takođe, 69 odsto ispitanika zadovoljno je radom epidemiologa, stručnjaka i lekara u borbi protiv pandemije, 52 odsto je delimično zadovoljno merama države, a 59 procenata njih optimisti su u vezi sa daljim očekivanjima u borbi države sa ovim virusom.

“Ovo što se u Evropi dešava nije samo rat i varvarstvo. Ljudi su naterani da veruju da zlo dolazi od stranca. Gledao sam to jednom – na Balkanu, u staroj Jugoslaviji”. Ovo su reči koje je pre nekoliko dana objavila italijanska Republika. U autorskom tekstu, smrt solidarnosti i dezintegracija svih evropskih vrednosti koje je doneo virus Covid-19 poredi se sa ratnim godinama u našem dvorištu, a proces u kome evropske zemlje praktično samo gledaju kako u Italiji dnevno umre 600 ljudi – balkanizacijom Evrope. Preterano? Nepravedno? Verovatno, ali jedno je činjenica – zemlje EU u danu su uspele da sahrene ideje na kojima je Unija nastala. Zašto? (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Da li strani državljani mogu kupovati nekretnine u Srbiji i pod kojim uslovima? Kakva je procedura za fizička, a kakva za pravna lica? Kakva su pravila i šta treba da uradite? Više o ovoj temi govori advokat Davor Jevremović. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Suzan Hojlerts (90) iz Binkoma u Belgiji postala je heroj! Pre dve nedelje kada je osetila prve simptome virusa covid-19 završila je u bolnici nakon problema sa disanjem. Izgubila je apetit, ubrzo preminula, a o njenoj poruci danas bruji planeta. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Zajedno sa virusom korona svetom se, nažalost, širi još jedna čak i opasnija pošast čovečanstva – rasizam i diskriminacija. Posebno zabrinjava to što su predvodnici najnovijeg talasa ksenofobije i lideri najmoćnijih sila na planeti na čelu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je kovid-19 nazvao “kineskim virusom”. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs