KURTI: Ukidaju se takse Srbiji i BiH, ali uspostavljamo reciprocitet u odnosu na Srbiju!

PRIŠTINA – Takozvani “premijer Kosova” Aljbin Kurti objavio je da je takozvana “vlada Kosova” donela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenju mera reciprociteta u odnosu na Srbiju.

Mere reciprociteta neće biti primenjene u odnosima sa BiH, rekao je tzv. premijer na vanrednoj konferenciji za medije.

Odluka stupa na snagu u 24 sata i važi do 15. juna ove godine kada će biti sagledani rezultati primene ove odluke. Tzv. premijer je pomenuo mnoge međunarodne dokumente koji su osnova za međusobne trgovinske odnose dok je posebno podvukao da dva dokumenta koji se odnose na trgovinske odnose između Kosova i Srbije treba da budu u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima na Kosovu.

“Prvo fitosanitarna uverenja i druga prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode da se podvedu pod fitosanitarnu kontrolu na granici sa Kosovom. I drugo, veterinarska uverenja i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinskog porekla da podležu veterinarskoj kontroli na granici sa Kosovom“, kazao je Kurti i objavio da je takva odluka doneta večeras od strane takozvane “vlade Kosova”.

Institucije tzv. Kosova kao što su granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za proizvode i medicinsku opremu kao i druge odgovarajuće institucije treba da počnu sa primenom odluke čim ona bude potpisana.

IZVOR: Kurir.rs