Lažna vest o prekidanju nastave i letnjoj školi, uskoro reakcija Ministarstva

Falsifikovan je potpis ministra Mladena Šarčevića Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbijom kruži lažna vest da je Vlada Srbije donela je odluku da u našoj zemlji do 1. juna počne letnja škola koja će trajati do 1. avgusta. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je odmah nakon što smo im uputili pitanja ovim povodom, da je reč o netačnim informacijama i da je na dopisu falsifikat potpisa ministra Mladena Šarčevića.

U lažnoj vesti, koja je, navodno, doneta 31. marta, škola na daljinu, takozvana onlajn nastava, odvijaće se samo još u naredne dve nedelje, a onda se pravi prekid i sa školom kreće 1. juna.

- Na osnovu Zakona o državnoj upravi a u skladu sa tačkom 6 Nastave na daljinu danas je na sastanku Vlade donesena odluka o letnjoj školi koja će se odvijati od 1. juna do 1. avgusta 2020. godine. Naredne dve nedelje će trajati škola na daljinu a zatim program prestaje i od juna kreće letnja škola - navodi se u navodnom saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je potpisao ministar Mladen Šarčević.

Tim povodom, ovo nadležno ministarstvo je izdalo i saopštenje.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštava da su se u javnosti pojavile lažne i netačne informacije da se navodno nastava na daljinu prekida, te da će letnja škola početi sa radom od 1. juna do 1. avgusta 2020. godine. S tim u vezi, još jednom naglašavamo da je „dopis koji je navodno poslat školama sa potpisom ministra“, običan falsifikat i širenje lažnih vesti - navodi se u saopštenju ministarstva i podseća da ministar  u medijima najavljuje svaku aktivnost Ministarstva, dok se sve zvanične informacije svakodnevno se objavljuju i na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja www.mpn.gov.rs:

Molimo građane da širenjem neproverenih i netačnih informacija, ne zloupotrebljavaju ionako tešku situaciju i javnost ne dovode u zabludu.

Ovo je druga lažna vest koja se u doba korona virusa širi Srbijom u nepuna 3 dana. 

Podsetimo, građane je prvo uznemirila vest koja se širila društvenim mrežama a u kojoj se navodilo da će u sredu, dakle juče, biti uveden policijski čas od 24 sata.

Vlada Srbije je to odmah demantovala, a juče je privedena jedna osoba u svojstvu građanina tim povodom. On je samo podelio već postojeću vest a za osobom koja ju je prva plasirala, još se traga. 

IZVOR: Telegraf.rs