Ljubav Jelene i Oskara u doba korone: “Da sam to tad znala, ne bih spavala nego bih ga gledala dok spava. Da sam to tad znala, čvršće bih ga zagrlila”

Zadnji put su se videli ujutro 10. marta, a onda su zatvorili granice između njihovih zemalja. Ako ga Jelena poseti, mora u samoizolaciju na 14 dana. Međutim, to ne mogu zbog porodice i posla. Sa druge strane, Oskarov automobil je kod nje. Jelena kaže da je znala da će se sve ovo dogoditi, duže bi ga ljubila kada su se videli zadnji put pre izolacije. Ovo nije filmska priča, ovo je životna priča o ljubavi dvoje mladih. Ovo je priča o ljubavi u doba korona virusa.

Oskar i Jelena čas se vole pa se svađaju, pa “mrze” i mire. Guguću i urlaju. Baš kao i svaki drugi ljubavni par. Tek s jednom razlikom – sve to rade putem Mesindžera, jer uživo ne mogu. Oskar Mažgon je iz Celja, Jelena Sekelj je Varaždinka, a kilometraža malo veća od stotinjak kilometara od pre nekoliko je dana nepremostiva. Korona kriza fizički ih je razdvojila preko noći, piše Jutarnji list.

Zbog toga su u prtljažniku Oskarovog automobila, a kojim se Jelena svakodnevno iz Celja vozila na posao u Varaždin, ostale njegove “najdraže” patike za kojima svakodnevno kuka.

– Ide mi na živce. Šta će mu sad patike kad ionako ne ide nikuda- pita se Jelena.

Ležerni Slovenac, ipak, ne shvaća njeno podcenjivanje njegovog “problema”. Istovremeno, ona ga tera da nosi rukavice kad ide u prodavnicu, on joj pokazuje da ih ima u džepu pantalona i nije mu jasno čemu drama.

Oskar Mažgon i Jelena Sekelj jedan su od puno ljubavnih parova koje je korona virus fizički razdvojio. Sve su priče verovatno slične. Ovo je njihova. Oboje su sportisti, rade, druže se s Oskarovim klincima iz prvog braka, planinare s psom Dejzi.. Oboje trče i ultramaratone, voze bicikl… Jelena pliva, Oskar surfuje, sakupljaju bilje, putuju.

U petak, 20. marta, trebalo je da putuju na Maltu.

– Tužna sam mu se javila, a on mi je rekao da možemo oboje da obučemo kupaći, da legnemo svako na svoju terasu, sunčati se i praviti se da smo na Malti. I pritom je bio skroz ozbiljan – smeje se Jelena.

Veza Jelene i Oskara od početka nije “klasična”.

– Upoznali smo se prošle godine na trci 100 milja Istre. Oboje smo bili pratnja prijateljima, pa smo tako proveli zajedno tri dana i od tada smo skupa. Uskoro nam je, 12. aprila, prva godišnjica. Da li će korona do tad gotova? Pratim situaciju, angažovana sam, ali ni na trenutak nisam pomislila da bi se granice mogle zatvoriti. Bio je to šok. Prošla sam i fazu paničenja pa nadanja da će sve brzo proći. Sad sam se pomirila da sam ja tu, oni tamo. Do daljnjega – priča Jelena.

Pamti svaki trenutak

Pedantna kakva je, dobro se seća svih važnih događanja u vezi. Od kada ne viđa Oskara, sve s njim joj je važno pa se svega još i bolje seća. Tako i kad ga je zadnji put videla.

– U utorak, 10. marta sam radila i posle posla otišla u Celje. Došla sam, kao i inače, oko 17 h, pa smo iskoristili još malo sunca za druženje na terasi. Oskar nam je onda pripremio večeru, ja pospremila. Sasvim običan dan. Večerali smo i legli ranije jer je taj dan bio noćna smena, da se malo odmori pre posla. Zagrlili smo se i zaspali. Probudio nas je alarm, on se spremio za posao, zagrlili smo se i poljubili i otišao je. Tad smo se zadnji put videli. Da sam to tad znala, ne bih spavala, nego bih ga gledala dok spava. Da sam to tad znala, čvršće bih ga zagrlila. Da sam to tad znala, duže bih ga ljubila – žali sad Jelena.

Sportiskinja, koja je prošle godine prošla Ultra trail du Mont Blanc, jednu od najzahtevnijih svetskih trka koju je istrčala u 48 sati bez spavanja, ne drami bez potrebe. Vična je snalaženju u najneobičnijim situacijama. Priznaje da ovakvo što nikad nije očekivala. I nije se mogla pripremiti. Oskar se, uprkos velikoj korona krizi u Sloveniji, ne nervira. Dan mu uglavnom prolazi u osmišljavanju novih igara koje igra s decom. Za Jelenu su deca, ipak, razlog više za biti oprezan.

Nastavlja priču o prisilnom razdvajanju:

– U sredu me je zvao da mi kaže da je kupio frižider i da dođem u Celje da ga dovezemo kući. Rekla sam da mi se ne da danas opet da vozim, umorna sam. Da ću doći sutra radije. Nije mi se dalo! Sad mi je žao što taj dan nisam sela u auto i došla do njega. Stvari su se u Sloveniji počele komplikovati. Napisala sam mu poruku da bih i ja išla da kupim neke stvari, da imamo, ako se zakomplikuje. Odgovoril mi je: ‘Ne se blamirat. Pač, bumo dali masko gori in šli v trgovino, če bo nam grozilo izumrtje’. (Nemoj se blamirati, bude li nam pretilo izumiranje stavićemo masku i otići do prodavnice, op.a.) – govori Jelena za Jutarnji list

Sledećeg jutra, u četvrtak 12. marta, poslala mu je tekst od poznatog hrvatskog naučnika Igora Rudana.

– Rekao je da me čitanje čini paranoičnom. ‘Lepo se drži na distanci 2 m od ljudi, peri ruke i umivaj se. I opet se prepiremo jer ja bi u prodavnici kupila to što nam treba na kraju, a on i dalje govori da je to budalasto i dečje – priseća se Jelena vrlo živo svake minute od trenutka razdvajanja od Oskara. U jednom trenutku je odlučila da bi zbog roditelja bilo pametnije da sve vreme bude u Sloveniji, kako im ne bi bila rizik.

– Pitam ga šta njemu treba iz prodavnice. Pivo. Kupila sam mu pivo. I taman nosim kese u auto kad dobijem poziv da moram hitno da dođem kući. Poziv je bio takvog tona da sam mislila ravno da je neko umro. Jurim kući. Već s vrata ‘da slučajno nisi išla u Sloveniju! Znaš da imaš astmu, da je korona za tebe opasna?! Znaš ti šta je trijaža? Kako ti misliš u Sloveniji kod doktora ako bude trebalo? Čitaš vesti, njima je virus već u bolnice ušao!’. Pa pozivi na telefon. Kao da je smak sveta. Pada asteroid i tačno meni na glavu ako samo i pomislim da pređem granicu! Otišla sam do apoteke po lek i putem zvala Oskara. Rekao mi je dođem na 14 dana u karantin. Znala sam da ne mogu. Radim u javnoj firmi, imam obveze i prema kolegama i prema građanima. Ne mogu se svesno dovesti u situaciju da moram 14 dana u samoizolaciju. S druge strane, mama mi radi u bolnici. Šta ako tim svojim odlaskom u Sloveniju i nju dovedem u situaciju da ne može na posao? Pogotovo jer u bolnicama trebaju svakog čoveka. Zdravog! Rekla sam mu da ostajem u Varaždinu. Zasad – govori, sad već tužnije.

Sutradan ujutro, u petak 13., Oskar joj piše. “Jaz sem mislil, da nas boš pa presenetila, pa kar pršla”. (Mislio sam da ćeš nas iznenaditi i doći op.a.). Peče je savest jer je kod nje Oskarov auto. I njegovo pivo u prtljažniku, hrana za Dejzi.

– Bila sam na trčanju, jednoj baki smo usput nacepali drva. Jako mi se pilo pivo na povratku. Nisam ih dirala – kaže.

Jelena i Oskar razgovaraju preko Meindžera. Sve što su pre radili zajedno dok su kući, i danas rade zajedno. Otvore aplikaciju na kompjutoru, svako radi svoje. Iako nije isto, privikavaju se. Kod nje je i hrana za Dejzi, Slovenija je na nekoliko dana sve zatvorila. Dejzi je jela banane.

– Ja sam za to kriva pa tužna dramim. Iz Slovenije stižu vesti o sve većem broju zaraženih, a ima ih i oko Celja. Kad mi je rekao da ide u radnju, kao da mi je rekao da se javlja za dobrovoljca i ide u rat.

Jelena ne prestaje da drami, Oskar ne pristaje na dramu.

– Barem tri puta dnevno mu dignem pritisak s uputstvima kako se treba ponašati. Možda je u pravu. Trebala bih prestati brojati da brojim zaražene u Sloveniji. On to ne prati. Zabavlja se s klincima, izrađuje dasku za surf i sluša muziku.

Svako veče isto

Svako veče je slično. Sinoć Jelena pegla, Oskar sprema večeru i jede. Kamere su uključene u Varaždinu i Celju.

– Na videočetu smo cijelo vrijeme. Neki privid da smo zajedno. Sretna sam kad ga vidim kako se, uprkos svemu, smeje i veseli se. I Dejzi Neću mu reći za suze svaki put kad prekinemo vezu. Oskar je pre nego smo se upoznali živeo sam i sve sam radio. Ja sam preuzela neke poslove, koji su sad po mojem režimu. Kupila sam prašak za uklanjanje sivila s belog rublja. Nisam ni pročitala uputstva. Sad zajedno preko videočeta čitamo uputstva, dodajemo prah, prašak… Tražimo kud sam stavila novi omekšivač. Napisao mi je da ujutro mora u prodavnicu po kukuruz za kokice. Na sam spomen prodavnice dobijem napad ludila. Ujutro sam mu poslala nekoliko podužih poruka s uputstvima kako da ide u trgovinu. Probudile su ga moje poruke. Nazovem. I opet ponovim isto. Prekine mi vezu. Znam, sve znam. Izluđujem ga! Izluđujem i sebe. Zašto nisam kupila kokice pre dve nedelje kad sam išla u šoping centar da kupim minđuše?! Mogla sam kokice umesto njih. Nisam se setila. U petak smo trebali za Maltu. Jako sam se tome veselila. Danas se najviše veselim putu u Celje, kad budem mogla. Vreme je poslepodne proletelo. Malo se s klincima glupiram i igram igrice preko videočeta. Oskar slaže veš u ormare. Ja gledam svaki detalj po kući. Sve je uredno, deca nasmejana. Sve ima pod kontrolom. Sutra ću izvaditi kese sa pivom iz auta. I opremu za planinarenje koju uvek imam u autu. Sad je već jasno da na Alpe neću ići tako skoro Juče ujutro Oskar javlja da su svi budni. On je popio kafu a ja čaj. Klinci slažu lego kockice, Dejzi spava na suncu na terasi. Sasvim običan dan. Osim što se umesto uživo, gledamo na ekranu – završava Jelena i Oskarovu ispovest o ljubavi u doba korona virusa za Jutarnji list.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Još 2015. u naučnoj emisiji “Leonardo” italijanske televizije RAI, tvrdilo se da su kineski naučnici stvorili supervirus koji utiče na ljude, a sada je u jeku pandemije korona virusa repriza ove serije stekla pažnju na društvenim medijima. Iako su mnogi političari ovo iskoristili za političke poene, niko od njih ne spominje šta je zaista istina.

Zadnji put su se videli ujutro 10. marta, a onda su zatvorili granice između njihovih zemalja. Ako ga Jelena poseti, mora u samoizolaciju na 14 dana. Međutim, to ne mogu zbog porodice i posla. Sa druge strane, Oskarov automobil je kod nje. Jelena kaže da je znala da će se sve ovo dogoditi, duže bi ga ljubila kada su se videli zadnji put pre izolacije. Ovo nije filmska priča, ovo je životna priča o ljubavi dvoje mladih. Ovo je priča o ljubavi u doba korona virusa.

Da je umesto 2020. godine pandemija korona virusa preko granica država prešla pre 15 leta, ljudi bi svakako bili u samoizolaciji kao i danas, ali način na koji bi svoje vreme koristili bi se razlikovao u odnosu na to kako ga trošimo danas.

Poznata italijanska spisateljica Frančeska Melandri, koja se zbog epidemije korona virusa već skoro tri nedelje nalazi u karantinu u Rimu, napisala je pismo iz budućnosti namenjeno dragim kolegama Evropljanima, opisujući sve emocije koje će nas preplaviti u nedeljama pred nama.

Letnje računanje vremena počeće sutra ujutru u 2.00 časa, kada časovnik treba pomeriti za jedan čas napred, na 3.00 časa.

Pandemija novog korona virusa neće biti poslednja koja će uzrokovati problem čovečanstvu ako nastavimo da ignorišemo veze između infektivnih bolesti i uništavanja prirode, upozorili su stručnjaci.

Predviđanja Babe Vange, bugarske slepe “proročice”, već decenijama zanimaju ljude koji vole da čitaju o proročanstvima. Postoje brojna različita tumačenja njenih navodno proročanskih reči, a zovu je i “balkanski Nostradamus”. Zato mnoge zanima i šta je ona predvidela za 2020. godinu.

Sutra će ujutro ponegde na jugoistoku Srbije biti slabog mraza, a tokom dana se očekuje promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima i ređom pojavom kratkotrajne kiše.

U nedelju, kao što smo već pisali, počinje zimsko računanje vremena, te večeras, odnosno usred noći, kazaljke na satu u 3 ujutro treba pomeriti na 2. Ta tradicija traje već decenijama, ali bi uskoro mogla da se završi. Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu 2020. godine.

Ovo je doba godine kad svi počinju da kašlju ili kašljucaju. Ukoliko nema drugih simptoma bolesti, kašalj prolazi sam od sebe za nekoliko dana. Ali približno u 20 odsto slučajeva on prerasta u hronični.

Jedan srednjoškolac u Hrvatskoj dobio je jedinicu tokom onlajn nastave, i to iz fizičke kulture, piše hrvatski “Jutarnji list”.

U kakvom će vam sećanju ostati 2017. koja završava za nekoliko dana? Ako ste krenuli da odgovorite da nakon 1. januara više nikad ne želite da je spominjete, možda je vreme da pročitate priče ljudi kojima je ovo zaista bila godina iz najgorih snova. Trinaest dobrovoljaca podelilo je svoja iskustva sa “Bazfidom”, a sad ih čita ceo svet.

Iako je proleće kalendarski počelo pre nekoliko dana, u mnogim delovima Srbije pao je sneg i formirao se snežni pokrivač. Međutim, potpuno svojstveno nepredvidivom martu, pahulje će padati još danas, dok već od subote dnevna temeratura dostići 20 stepeni.

BEOGRAD – Kada krajem februara počne sezona cvetanja drveća, kod osoba alergičnih na polen javljaju se neprijatni simptomi kao što su crveni, otečeni kapci, kijavica i umor.

Čak i najdisciplinovaniji građani ponekad moraju nakratko da napuste kućnu izolaciju. U videu pred Vama saznajte kako da se smanjite rizik od unošenja korona virusa pri povratku kući.

Ručak na brzaka, najlepše poslastice sa jabukama i jela od nekoliko sastojaka koja održavaju imunitet, čekaju vas u novom broju magazina Srpska kujna danas na poklon samo uz “Blic”.

Šta je hleb? Pretpostavljamo da ne morate da mislite previše da biste dali odgovor na to pitanje. Ukoliko poželite parče hleba, proju, tortilju… govori dosta o tome odakle ste. Ali ukoliko je lako zamisliti hleb, onda ga je teško definisati.

Kada u jednom dvorištu vidimo stablo banane, nar, japansku jabuku, krupne plodove grožđa pljosnate breskve, te i nektarine, obično bi nam prva pomisao bila da je u blizini i more. Međutim, ova voćna oaza se nalazi, verovali ili ne, na samo 15 minuta autobusom od centra Beograda, u Borči.

Kada god osetite probadanje u grudima, preplavi vas osećaj straha da vam je srce ugroženo. Međutim, najčešće je reč o sasvim bezazlenim ili manje zabrinjavajućim tegobama

Dečije mozgalice sa domišljatim i zabavnim zadacima, rebusima, kvizovima, bojankama, čekaju vas na dečijim stranama u ponedeljak samo uz “Blic”.

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs