Marija 6 dana tražila telo mrtvog muža: Umro od koronavirusa, od bolnice do mrtvačnice izgubili telo

Foto: Tanjug/AP

Nedostatak komunikacije između mrtvačnice, vojske i pogrebnih ustanova prisiljava mnoge porodice u Španiji da danima traže tela svojih najmilijih, koji su umrli usled komplikacija izazvanih korona virusom, prenosi El mundo.

To je bio slučaj i sa Hose Antonijom Ortegom (65), za kojim je supruga tragala šest dana.

– Nakon godina plaćanja osiguranja za mog supruga Hose Antonija, i nakon šest dana čekanja da nas pozovu dok sam tražila telo, umorila sam se i nazvala sina od prijatelja, koji mi je i rekao da uzmem to osiguranje. Počeo je da zove, a oni nisu obraćali pažnju na nas. Na kraju ih je dobio – rekla je supruga pokojnika Marija Antonija.

Marija je dodala kako su joj rekli da je telo u pogrebnoj kući u gradu Parla.

Pozvali smo tamo i na sreću razgovarali smo sa ljubaznom devojkom koja nam je rekla da telo nije tamo, a onda je zvala druge pogrebne kuće. Na kraju je telo mog supruga pronašla u mestu Mostoles. Pozvala sam tamo i rekli su mi da je stigao bez umrlice. Nije imao umrlicu! Kako su znali da je njegovo telo? – pitala je Marija.

Ovo je Španija koju je korona virus opustošio: zemlja u kojoj se leš gubi na nedelju dana, a to više nije ni vest, dodaje El mundo. Kako kažu, u poslednjih pet dana izveštavali su o takvoj situaciji u najmanje dva slučaja, oba u Madridu.

Foto: Tanjug/AP

Hose Antonio Ortega umro je u bolnici Infanta Leonor u Madridu i bio izgubljen od 23. marta do 29. marta, kada ga je supruga pronašla u Mostolesu.

– I zbog toga osiguranju Santa Lusija plaćamo 136 evra svaka tri meseca – rekla je Marija.

Ona je dodala da ne samo da su izgubili leš i pet dana im nisu davali nikakve informacije o njemu, već da nisu ni pozvali otkako je njen suprug umro.

Izvor iz osiguranja Santa Lusija objasnio je za novine da su ovih dana pretrpani zahtevima.

Veoma nam je žao zbog toga što se desilo. Utrostručili smo broj radnika i radimo 24 sata bez prestanka, ali smo pretrpani kao i bolnice – rekli su iz osiguranja.

Prema podacima koje su dali El Mundu, oko 2.400 ljudi od više od 9.000 umrlih od korona virusa u Španiji osigurani su preko ove kuće.

Priča o smrti i gubitku leša Hose Antonija počela je 11. marta, kada je izolovan u bolnici Infanta Leonor u Madridu.

Foto: Tanjug/AP

– Uradili su test i bio je pozitivan. Rekla sam im da ću brinuti o njemu narednih pet dana. Rekli su mi da je to nemoguće i da odem kući – ispričala je Marija.

Kako je rekla do 22. marta je sa njim razgovarala preko Fejs tajma.

Poslednjeg dana nije mogao više da jede, a ja sam mu rekla da pojede jogurt – rekla je ona.

Te noći 22. marta, u sceni koja se ponavlja prethodnih dana u Španiji, Hose Antonio je ostao bez kiseonika.

– Pozvali su me u 23.30 i rekli da treba da se oprostim sa njim. Uzela sam taksi i sa sinom otišla u bolnicu. Sa maskama smo ušli unutra i videli smo da umire. Dodirnula sam mu lice, ruke, grudi… Ušla je sestra i pitala me šta radim, a ja sam joj odgovorila da se opraštam sa suprugom, a kasnije ću razmišljati kako da se zaštitim – rekla je Marija.

Oko dva ujutru otišli su kući, a on je umro sledećeg dana oko 17 sati. Doktor joj je rekao da pozove osiguranje, ona je to uradila i dala im sve podatke.

Foto: Tanjug/AP

A onda se telo njenog supruga izgubilo.

Dani su prolazili, pozivi nisu stizali. Zvala je i bolnicu i osiguranje, ali nije dobila nikakav odgovor. Na kraju je pozvala sina od prijatelja u pomoć. Telo su našli posle šest dana.

Medij prenosi da je ovo samo jedan od primera izgubljenog leša.

(A. M.)

IZVOR: Telegraf.rs