Mesečni dnevnik korone u Srbiji: 51 žrtva, 1.908 obolelih i desetine mera, a evo kako je sve počelo

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Danas je tačno mesec dana kako je baš u ovo vreme sazvana hitna konferencija u Palati Srbije gde je ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio da nam je korona virus stigao u zemlju. Od tada do danas u Srbiji je COVID 19 odneo 51 život, a bolest je potvrđena kod 1.908 osoba. 

Do danas je na ovaj virus testirano 7.360 osoba, a više od 80.000 je u izolaciji. Ozdravilo je 54 osoba.

Do pronalaska prvog zaraženog u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” testirano je ukupno 67 osoba. A, COVID je u Srbiju stigao kada je u svetu već bilo 98.171 oboleli i 3.385 smrtna ishoda. COVID-19 je bio  registrovani u ukupno 84 zemlje i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

Praktično do prošle nedelje testiranje na korona virus se radilo samo na Institutu “Torlak”, a sada u još 7 laboratorija – Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici, Zavodu za biocide u Beogradu, Institutu za javno zdravlje u Vojvodini, Institutu za javno zdravlje u Nišu, Veterinarskom institutu u Nišu, Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu, a od 9. aprila radiće se i u novoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije.

Umesto 300 do 400 dnevno, posle 9. aprila trebalo bi da bude obrađeno 7.000 uzoraka.

U četvrtak, 2. aprila uveden je i Test samoprocene, koji smo i mi uradili

Na početku su se brisevi uzimali samo u infektivnim klinikama  a danas se to radi i u domovima zdravlja širom zemlje, koji su pretvoreni u COVID ambulante.

Takođe, pored infektivnih i drugih klinika, pacijenti koji nemaju težak oblik bolesti smeštaju se u privremenim improvizovanim bolnicama u šta su pretvoreni sajmovi, škole, sportske hale, studentski domovi…

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

Za ovih mesec dana održano je više destina kriznih štabova, 25 konferencija lekara, više konferencija predsednika Srbije i premijerke Ane Brnabić, a jednom se predsednik Aleksandar Vučić obratio građanima i putem Javnog servisa Srbije.

Mesec dana korone u Srbiji obeležilo je prvo zatvaranje manjih graničnih prelaza a zatim su naše granice zatvorene u potpunosti.

Osim zdravstvenih doneto je i niz ekonomskih mera.

U prethodnih mesec dana evakuisali smo naše građane iz inostranstva. Takođe, u Srbiju su došli i stručnjaci iz Kine odakle nam je stigla pomoć u vidu opreme, koju smo dobili i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije.

Doživeli smo i to da se svima osim Kriznom štabu Vlade zabrani da daje izjave u vezi sa koronom. Već sutradan, to jest prošlog petka, ta odluka je stavljena van snage. 

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

Takođe, bilo je i hapšenja novinara. Zbog teksta o stanju i opremljenosti Kliničkog centra Vojvodine hapšena je novinarka Ana Lalić.

Prisetimo se svih dana unazad!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio da nam je korona virus stigao u Srbiju Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar Lončar ispričao je na hitnoj konferenciji da sezaraženi muškarac sam javio lekarima, i da on već tog dana nije imao temperaturu.

– Radi se o čoveku koji ima 43 godine. Ono što je najbitnije, on se dobro oseća, trenutno nema nikakve tegobe. Boravio je u više navrata u Budimpešti. Tamo mu živi sestra. Ona je imala respiratorne tegobe, temperaturu i sve one znake koji su slični korona virusu – rekao je Lončar.

Kada se vratio iz Budimpešte, prvooboleli u Srbiji je osetio tegobe, i sam se javio lekarima.

– Bio je odgovoran, samoizolovao se, decu poslao na selo, ostao samo sa suprugom. Posumnjalo se odmah na korona virus, uzete su analize, noćas je urađen test, i bukvalno pre sat vremena stigao je rezultat. On je u izolaciji u bolnici u Subotici. Naše nadležne službe su uzele već analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim i njegovom porodicom. Očekujemo u toku dana da dobijemo i te analize. Dobro se osećaju i njegova supruga i deca. Nemamo nikakvog da ima ozbiljnije zdravstvene tegobe – naveo je 6. marta ministar zdravlja.

Kao što smo već i pisali prvozaraženi je I. Đ. (43) iz Bačke Topole. Radi se o preduzetniku koji ima porodičnu firmu već 25 godina.

On je prvo bio smešten u bolnici u Subotici ali mu je zbog skokova telesne temperature, već u subotu prebačen u Kliniči centar Vojvodine gde je ležao sve dok mu nije testovima dva puta potvrđeno da nema više virus u organizmu.

Prvo obraćanje predsednika Vučića o koroni a nakon sastanka sa lekarima Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dan kada se predsednik Vučić prvi put obratio zbog korone u Srbiji je već bilo 12 zaraženih slučajeva. Predsednik je tada rekao da odluke donosi struka a ne politika, istakao da imamo dovoljno respiratora i pozvao građane da ne kupuju zalihe hrane jer za zim nema potrebe,

Na toj konferenciji se pojavio sa epidemiolozima Predragom Konom, i Branislavom Tiodorovićem, infektologom i bivšim direktorom Infektivne klinike Mijomirom Pelemišem, pulmologom Univerzitetske dečije klinice u Tiršovoj Branimirom Nestorovićem, dirketorom Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goranom Stevanovićem i direktorom Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimirom Petrovićem, takođe, epidemiolog.

Toga dana je i uvedena praksa da se svakodnevno lekari obraćaju novinarima na konfernciji za novinare. One su se prvo održavale  u 18 časova, a kada je početak policijskog časa pomeren sa 20 na 17 sati, i njihovo vreme je pomereno – na 15 sati.  Do sada je održano 24, jednu su napustili lekari a jednog dana je izostala.

Iako se očekivalo da predsednik saopšti nove mere to se nije dogodilo. Tada je samo najavio formiranje dva Krizna štaba  – jedan zdravstveni, za borbu protiv korona virusa, a drugi za otklanjanje posledica po ekonomiju.

Ovi štabovi su formirani već sutrada.

U Srbiji je tog dana uvedeno vanredno stanje, četvrto po redu koje smo doživeli. Ono i dalje traje a razlikuje se od drugih i zbog policijskog časa.

Svim građanima Srbije biće od srede 18. marta ograničeno kretanje – u toku noći od 20 sati do 5 ujutru,  a starijima od 65 godina od toga dana u 10 sati u potpunosti je zabranjeno kretanje.

Vreme policijskog časa je u međuvremenu promenjeno, odnosno on je produžen.

Policija kontroliše da li vozači imaju dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa Foto: Printskrin

Tog dana stigao je i poziv da se te večeri izađe tačno u 20 časova na terase ili s prozora i aplaudira zdravstvenim radnicima. 

Tapšalo se te večeri, ali i svake naredne.

Aplauz za lekare sa prozora, terasa … Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Pixabay

Zahvalnost lekarima je upućena i putem bilborda koji stoji ispred Klinike za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Četvrtak, 19. mart 2020. – Proglašena epidemija korona virusa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo je naredbu o proglašenju epidemije u Srbiji izazvanu korona virusom, koja je objavljena u Službenom glasniku.

U naredbi se navodi:

– Proglašava se epidemija zarazne bolesti COVID-19, epidemijom od većeg epidemiološkog značaja – za teritoriju Republike Srbije. Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije – navodi se u Službenom glasniku.

Iz Kliničkog centra Vojvodine stigla je vest da je preminuo pacijent iz Kikinde. 

Reč je o Radislavu B. (59) iz Kikinde.  Kao što smo već i pisali, on se zarazio od svog komšije, koji je preminuo desetak dana posle njega, a koji je bio u kontaktu sa sinom iz Milana

Najveći srpski avion, erbas A330 “Nikola Tesla”, doleteo je iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitinom opremom i kineskim ekspertima, a lično ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kinsekom jeziku i ćirilici, “Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo!, uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

U Srbiju je doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji.

Oni su, kako je tokom dana izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, savetovali da treba da se počne sa masovnim testiranjem kako bi stalo na putu ovoj nemani.

Doček stručnjaka i pomoći iz Kine Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vlada Srbije je tog dana donela odluku da policijski čas produži i da traje od 17 sati do 5 ujutru, a izuzetak je bila samo nedelja kada su građani stariji od 65 godina mogli da izlaze od 3 do 8 radi kupovine namirnica.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je  da su u Srbiji potvrđena dva slučaja zaraze korona virusom beba, da je prva beba sa Kovidom 19 bila u kućnoj izolaciji, dok je beba stara sedam meseci na lečenju u KBC  “Dragiša Mišović”.

– Prva beba je bila na kućnom lečenju jer nije imala nikakve tegobe, ali je bilo pod stalnim nadzorom lekata Instituta za majku i dete. Dešava se da deca budu zaražena, ali srećom kod njih se do sada nisu ispoljili ozbiljniji simptomi – rekao je Lončar.

Foto: Tanjug/AP

U GAK “Narodni front” porodila se prva trudnica zaražena korona virusom.

Žena je iz Valjeva a na svet je donela zdravog dečaka. I on je testiran na korona virus ali nam njegovi rezultati testa nikad nisu saopšteni.

I. Đ. (43) iz Bačke  Topole, prvi oboleli od korona virusa u Srbiji pušten je iz  Kliničkog centra Vojvodine na kućno lečenje.

On je ovu zdravstvenu ustanovu napustio nakon što je dva puta u razmaku od 48 sati testiran na koronu, i testovi su bili negativni.

Fotografija sa konferencije koju je struka napustila, nije bilo pitanja novinara Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolestiKCS Goran Stevanović, saopštio je tog dana u prisustvu epidemiologa Predraga Kona i Darije Kisić Tepavčević koliko ima novooobolelih a koliko preminulih, rekao da je to najgori dan i napustio konferenciju.

Tog dana je bilo 7 preminulig a 115 novooboleih.

– Ovo je najgori dan za Srbiju, a bojim se da nije najgori u budućnosti. Čekaju nas još gori dana – rekao je Stevanović na pres konferenciji u Palati Srbija.

Stevanović je rekao da je ovo rezultat nepoštovanja mera i preporuka, i pored svih apela i molbi nadležnih, te upozorio da nam se bliži scenario iz Italije i Španije, ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo i prema sebi i prema drugima.

– Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti i pokušavamo da izbegnemo neophodne mere da bismo sprečili širenje. Ako nastavimo ovako da se ponašamo ne postoji zdravstveni sistem koji će uspeti da kompenzuje ovoliki broj obolelih. Imaćemo scenario iz Italije i Španije i nećemo moći da pomognemo našim sugrađanima rekao je Stevanović.

Iste večeri, građanim su stigle poruke upozorenja od COVID 19 koje su uznemirile stanovništvo.

Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 – pisalo je u poruci.

Foto: Covid19

Pre nego što su korisnici mobilne telefonije dobili ove poruke, društvenim mrežama se pronela vest da će već sutradan biti uveden policijski čas od 24 sata.

Iz Vlade Srbije su ubrzo to demantovali, a osoba koja je prva plasirala tu informaciju, još nije uhapšena.

Bitku sa ovim oboljenjem izgubio je državni sekretar iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić.

Blažić je iz Kikinde, grada koji je jedno od žarišta epidemije korona virusa u Srbiji, ali već godinama živi i radi u Beogradu. Bio je smešten u Infektivnoj klinici u Beograd.

Foto: ekologija.gov.rs

Predsednik Srbije obratio se na konferenciji za novinare nakon dva krizna štaba  na kojoj je saopštio tri nove mere – policijski čas vikendom odnosno, od 13 sati u subotu do ponedeljak u pet.

Meru zabrane kretanja više od dvoje ljudi a treća mera je omogućila vlasnicima kućnih ljubimaca da ih prošetaju od 23 sata do jedan iza ponoći.

Tog dana nije bilo konferencije za novinare na kojoj bi se lekari obratili novinarima sa novim brojem obolleih i preminulioh.

Društvenim mrežama se proširilo obavepštenje sa falsifikovanim potpisom ministra prosvete Mčladena Šarčevića da će od 1. juna do 1. avgusta biti letnja škola, a da će se onlajn nastav držati samo još dve nedelje.

Nadležno ministarstvo je ovo u rekordnom roku demantovalo. 

Foto: >

IZVOR: Telegraf.rs