Našli ste se na ulici u 17 sati i 1 minut: Evo šta će se desiti ako vas policija zatekne

Policija u Srbiji na više mesta u zemlji obavlja pojačanu kontrolu policijskog časa, odnosno zabranu kretanje posle 17 časova.

Svakom ko se u 17 sati i 1 minut nađe na ulici, bio u kolima ili van njih, policija prilazi. 

S tim u vezi, Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima i da u cilju zaštite svog zdravlja i zdravlja svojih sugrađana poštuju odluke Vlade Srbije i ostanu kod kuće.

U saopštenju koje su dostavili mediji, navodi se da će protiv svih koji, bez adekvatnog odobrenja, budu zatečeni u kršenju ove naredbe biće preduzete zakonom predviđene mere.

Za kršenje policijskog časa, odnosno Uredbe Vlade o zabrani kretanja na javnom mestu, zaprećena je kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Novčana kazna u ovoj vanrednoj situaciji, u skladu sa preporukama, ne preinačava se u zatvorsku kaznu iz razloga sprečavanja širenja zaraze korona virusom u penalnim ustanovama.

U dosadašnjim slučajevima prvostepene presude su donete u hitnom postupku, dok će se žalbe izjavljivati u redovnom postupku.

Novčane kazne će se izvršavati nakon okončanja vanrednog stanja, a pojedini osuđeni građani već su tražili da kaznu plate na rate.

IZVOR: Telegraf.rs