Ne treba aplauz, već da budete kod kuće: Poruka lekarke iz Beograda građanima, podrška samo sipa

Foto: Tanjug/AP

Lekar Snežana Rsovac obratila se putem Fejsbuka kao jedna od brojnih medicinskih radnika koji su osetili potrebu da zbog svoje profesije javno kažu šta im je na duši. U godinama rada koje imaju za sobom i sa nekoliko nedelja iskustva sa novim korona virusom, mnogi su stali iza svojih kolega i obratili se građanima, pre svega onima koji krše mere zabrane kretanja i socijalnog distanciranja.

U svojoj objavi odrekla se onoga na čemu su se druge kolege javno zahvaljivale. Deluje da je vrag odneo šalu i da bi im umesto aplauza značilo saosećanje.

– Ja sam lekar. Pedijatar. Intenzivista. Vec 20 i više godina. Dugo sam razmišljala da li treba nešto da napišem. I smatram da trebam, ne, ja moram kao lekar. Kao neko ko isključivo radi sa respiratorima. Kao neko ko je, nažalost, za života video mnogo smrti, i to dece. I da, radila sam sa pacijentom koji je bio na respiratoru pozitivan na COVID-19. Radila sam sa mojim divnim kolegama. I svi smo bili u specijalnoj odeći i ne možeš da išta pomeriš na sebi 6 sati koliko je trajala smena. Za to vreme nema jela, nema vode, nema toaleta. A na licu modrice od maske i naočara. Ideš kući kod svojih.

– To je naš posao, za to smo učili, to je naš život. A mi život cenimo. Da li iko od ljudi koji krše preporuke to razume? Govore o slobodama, a sami ugrožavaju nečiji život. Pozivaju se na restriktivnost. Pa, da ste samodisciplinovani to ne bi bio problem. Ne bi bilo zabrana kretanja, policijskog časa. Želite slobodu kretanja? Ispoštujte preporuke. Ne pravite piknik. Ne igrajte rulet. Sa svojim zdravljem. Ne razumem kako nije jasno da u ovom trenutku nije vreme za građansku neposlušnost. Ako ne poštujete vlast, ispoštujte barem nas koji svaki dan radimo. I ne aplaudirajte ako ste tog dana prekršili preporuku. Treba nam umesto aplauza vaše razumevanje i ostanite kod kuće! – poručila je dr Snežana Rosovac.

Čini se da je poruka primljena. Više od 2.600 lajkova zapravo su više od 2.600 znakova podrške.

IZVOR: Telegraf.rs