“Ne zovem te jer nemam minute, Santa Marija dela salute”: Grad u kojem je ljubav jača od navijača

Skrolujte do galerije u tekstu i pogledajte sve uslikane grafite Foto: Slađana Tasić

Uprkos ekspanziji savremenih sredstava komunikacije, ulični grafiti, kao načini prenošenja poruka široj javnosti, ne gube na značaju i zastupljenosti na području Vranja i juga Srbije.

Na javnim površinama vidljivi su oni čiji su sadržaj i poruke različitog karaktera, i to najčešće ljubavne, zatim političke, patriotske ili socijalne prirode.

Zidovi zgrada, haustore i druga, nekada prazna mesta, ispunjeni su stihovima pesama, ali i humorom, koji je specifičan za ovo podneblje. Pa, tako na zvučnom zidu pored autoputa piše „Ne zovem te jer nemam minute, Santa Marija dela salute“, kao i „Ajde da se napijemo“.

Na drugom zidu pak piše „Da mi je jedan let, da preletim s tobom ceo svet“, „Nije svaki drhtaj od hladnoće“ ili „Da li ljubav pobeđuje oboje kad pogreše?“, „Dok me ima, nisi sama, čuvam te do sudnjega dana“.

Tu su i oni sa snažnom porukom koji ukazuju na postojeće društvene probleme, kao „Smrt kapitalizmu“, „Vranje voli Kosovo“ i „Mafija gospođo, mafija“. „Stoko, sluga si sistema“.

Grafiti su „street art“, odnosno ulična umetnost, koja pored verbalnih poruka, podrazumeva i iscrtavanje i slikanje određenih tema na zidovima zgrada.

Grafiti predstavljaju slanje poruka na javnim površinama, odnosno mogućnosti komunikacija savremenog urbanog pojedinca ili grupe sa gradom i gradskom populacijom. A o tome kada se prvi put pojavljuju u Vranju, kao vid prenošenja neke poruke široj javnosti, govori Dejan Ristić, ovdašnji novinar.

– Krajem osamdesetih, na javnim mestima u gradu pojavljuju se prvi grafiti. U početku su to bili navijački, koji su se odnosili na Zvezdu i Partizan. Potom je krenulo i sa pisanjem ljubavnih poruka, pa sa raspadom zemlje i višestranačjem, pojavili su se politički i nacionalistički grafiti. Međutim, ono što je u Vranju možda i najzanimljivije u vezi grafita su oni koji su pisani na dijalektu.

Jedan od takvih iz tog perioda je i “Kud Idioti, Kude majku ti” – seća se Ristić.

Grafiti pripadaju kulturi mladih, odavno su jedan od alternativnih načina izražavanja i označavaju poseban stil modernog, urbanog življenja. To ostaju i danas i pored drugih mnogobrojnih sredstava komunikacije i izražavanja.

(S. T.)

IZVOR: Telegraf.rs