Nemački dr KON: Korona virus je najviše zarazan u prvoj nedelji kada se pojave simptomi

Naučnici u Minhenu u Nemačkoj obavili su studiju nad devetoro odraslih pacijenata sa relativno blagim simptomima korona virusa i došli do rezultata da je COVID- 19 najinfektivniji u prvoj nedelji simptoma.

Cilj analize bio je da se sazna kada su pacijenti najviše zarazni, ali i kada i koliko virusa izlučuju, piše “Science focus”.

Možda vas zanima…

Mala studija je pokazala da su pacijenti sa COVID- 19 najveći rizik za druge u prvoj nedelji simptoma, a kod pojedinih pacijenata pronađen je visok nivo virusa 10 do 11 nakon što su se simptomi javili.

Korona virus se razmnožava u gornjim disajnim putevima i oboleli mogu da izbace velike količine virusa tokom prve nedelje, sugerišu naučnici.

U studiji koja je objavljena u časopisu “Nature”, navedeno je da postoji aktivna replikacija (umnožavanja) korona virusa SARS-CoV-2 u gornjim disajnim putevima, od larinksa (organ odgovoran za produkciju zvuka. Lokalizovan je u vratu) ka gore.

Istaknuti nemački virusolog Kristijan Drosten i njegove kolege analizirali su uzroke grla i pluća, sluz iz disajnih organa (ispljuvak), stolicu, krvi i mokraću pacijenata.

Otkrili su visok nivo umnožavanja virusa u tkivima gornjih disajnih puteva i visok nivo prelivanja virusa iz jednog u drugi deo tela i iz tela u okruženje.

Naučnici su mogli da izoluju virus iz uzoraka uzetih iz grla i pluća, do osmog dana simptoma, jer su nakon toga simptomi nestajali.

Kod dva pacijenata sa ranim simptomima upale pluća, registrovan je visok nivo virusa u ispljuvku, 10 do 11 dana nakon prvih simptoma, ali oni u vreme analize više nisu imali simptome.

Virus nije otkriven u uzorcima krvni i urina, niti u uzorcima stolice.

Potrebne su dodatne studije na većim uzorcima da bi se dalje istraživao mogući način prenosa.

Istraživanje je još jedan dokaz da se virus prenosi pre svega kapljično, a ne preko određenih predmeta ili materijala.

Studija bi mogla da pomogne i upravljanje otpuštanja pacijenata iz bolnice, kao i lakšu kontrolu nad infekcijom u bolnici.

Naučnici kažu da pacijent sa manje od “100,000 RNA kopija virusa po milimetru ispljuvka” i posle 10. dana od javljanja simptoma može da ide na kućno lečenje, odnosno u kućnu izolaciju.

Dalja istraživanja će pokazati da li povećan nivo virusa posle prve nedelje simtpoma može da uzrokuje pogoršanja stanja.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom:

064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”:

011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Žena portal vam omogućava korišćenje usluga i sadržaja svog portala koje je podložno Uslovima korišćenja propisanim u ovom pravilniku…

Portal zena.blic.rs vam nudi mogućnost da se na savremenim i kreativnim oglasavanjem obratite našoj publici i prezentujete svoj proizvod na najefektniji način…

Žena portal čini tim mladih i kreativnih ljudi sa velikim entuzijazmom i iskustvom u onlajn novinarstvu…

„Ringier Axel Springer“ je multinacionalna medijska kompanija sa oko 7.000 zaposlenih u istočnoj Evropi…

IZVOR: Blic.rs