Nova saznanja: Detaljno se prate mutacije COVID- 19, a evo šta o njima kaže američki stručnjak za viruse

Nova saznanja o COVID-19 kažu da virus kao i svi ostali virusi mutira. Rezultati istraživanja na temu mutacija mogu se naći na stranici “NextStrain.org” američkog naučnika Trevora Bredforda koji se bavi ovom oblašću, a koji i na Tviteru redovno objavljuje nove podatke.

Na stranici “NextStrain.org” prati se genom virusa COVID-19 uz pomoć uzoraka iz svet, a naučnik Trevor Breford je na Tviteru objasnio da se uzroci virusa od izvornog virusa razlikuju u intervalu od 0 do 20 mutacija.

“Skoro sve ove mutacije će malo uticati na virusnu funkciju”, napomenuo je i nastavio:

“Ono što je veoma škakljivo jeste to što bez eksperimenata ne možemo da znamo da li se jedna genetska varijanta ponaša drugačije od druge, a posebno kada je među njima mali broj genetskih promena”.

“Mogu se pojaviti mutacije koje menjaju protein koji virus stvara i druge mutacije koje menjaju genom, ali ne i proteine. Razlog je degeneracije genetskog koda”, objasnio je razliku među mutacijama.

Bredfor je demantovao pisanje “USA Today” koji je loše interpretirao njegove objave, ističiću da trenutno ima osam sojeva COVID-19.

“Postojalo je samo 11 mutacija proteina koje su široko rasprostranjene. Ovo su “potencijalno” funkcionalno različite varijante koje zaslužuju pažnju i eksperimentalno i kliničko praćenje. Ali moja očekivanja su da će većina imati “male efekte”, bez dodatnih podataka”.

Objasnio je i uticaj mutacija na imunitet:

“… Postoji jedna široko cirkulirajuća mutacija u proteinu šiljka (D614G). Šiljak je prisutan na površini proteina i ono što je imunitet “vidi”.

COVID- 19 neki nazivaju šiljak upravo iz ovih razloga i prepostavlja se da bi se blokadom šiljka sprečila infekcija kod ljudi.

Poručio je na kraju da su njegova očekivanja u slučaju gripa, norovirusa (virus koji izaziva akutni gastroenteritis, infekciju i zapaljenje sluznice želuca i creva) i ostalih antigenskih virusa da pojedinačna mutacija verovatno neće imati veliki uticaj na imunitet”.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako serum pacijenata koji su se oporavili od virusa reaguje na dve njegove varijante (ovo je, kako je napomenuo Bredford, rutinsko testiranje u selekciji soja vakcine protiv gripa. Napomene radi, serume je komponenta koja se ne sastoji od krvnih ćelija i faktora zgrušnjava, u pitanju je krvna plazma iz koje su odstranjeni fibrinogeni, rastvorni glikoproteini koji se sintetišu jetri).

Mutacije COVID – 19 prokomentarisali su i drugi američki naučnici.

“Na pitanje menja li se genetski, odgovor je apsolutno da”, poručio je epidemiolog sa Harvarda Mark Lipšič pa dodao:

“Pitanje je da li se dogodila neka promena koja određuje smer kretanja bolesti ili prenos ili druge stvari koje su bitne za ljude”.

Naučnici su istakli i da su novi sojevi tek neznatno promenjeni i da nema razlike u smrtnosti.

Međutim stručnjaci upozoravaju i da dosadašnji dešifrovani genomi daju informaciju o tome kako se širenje širenje virusa može zaustaviti i da li tome pomaže socijalna distanca (sve ukazuje da distanciranje daje efekte), oni nisu ništa više od skice. Slažu se se da se mnogo toga još mora istražiti, ali mikroskopske promene ipak pomaže da se otkrije putanja patogena krog ljudsku populaciju.

“Epidemije se mogu pratiti. U stanju smo skoro da u realnom vremenu obavimo sekvenciranje genoma kako bi utvrdili koji sojevi ili rodovi cirkulišu”, poručio je Čarls Ču, profesor infektologije sa Medicinske škole u San Francisku Univerziteta u Kaliforniji.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Žena portal vam omogućava korišćenje usluga i sadržaja svog portala koje je podložno Uslovima korišćenja propisanim u ovom pravilniku…

Portal zena.blic.rs vam nudi mogućnost da se na savremenim i kreativnim oglasavanjem obratite našoj publici i prezentujete svoj proizvod na najefektniji način…

Žena portal čini tim mladih i kreativnih ljudi sa velikim entuzijazmom i iskustvom u onlajn novinarstvu…

„Ringier Axel Springer“ je multinacionalna medijska kompanija sa oko 7.000 zaposlenih u istočnoj Evropi…

IZVOR: Blic.rs