Novi trend na tržištu nekretnina u Srbiji: Korona spustila cenu zakupa, došlo do veće, bolje ponude

Foto: Pixabay

Nedavno smo pisali o neobičnoj pojavi u vreme dok vlada korona virus, a to je da su brojni stanodavci obradovali svoje stanare vestima da im neće uzimati kiriju za ovaj mesec, a neki čak sve vreme vanrednog stanja.

Uporedo sa tim, pojavio se još jedan trend – zbog korone bolja je i ponuda stanova za izdavanje.

Korona je uticala i na naše tržište nekretnina, pre svega u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Onaj ko sada traži stan, ima manju konkurenciju, a po svemu sudeći može da računa i na blago niže cene nego pre proglašenja pandemije.

Kada je je konkretno reč o rentiranju, brojni podstanari otkazali su stanove, mahom studenti koji su se vratili u rodna mesta. Zbog toga su vlasnici tih nekretnina opet stavili na tržište stanove za izdavanje, ali po nižoj ceni.

Sve to zajedno, uticaće da i u narednim nedeljama, a možda i mecesima za manje para dođete do kvalitetnijeg stana (ukoliko ste podstanar).

Da je tako, svedoče i oglasi na sajtovima za oglašavanje nekretnina – veći je broj oglasa, a dodatno, oni koji su već aktuelno, dodatno se “sređuju”.

– Konkretno, na našem sajtu nije došlo do većeg pada broj oglasa, ni kada je reč o prodaji, ni kada je reč o izdavanju, što znači da su ljudi i dalje zainteresovani da svoje nekretnine ostave na tržištu. Mnogi od njih su se posvetili i sređivanju svojih oglasa – ubacivanjem dodatnih fotografija, tlocrta, a neki od njih su počeli da nude i video ture. Iako se u ovom trenutku uživo razgledanje nekretnina drastično smanjilo, mnogi oglašivači unapređuju svoje oglase i pripremaju se za vreme kada će se tržište vratiti u pređašnje stanje – kaže nam Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

Kada je reč o izdavanju, na njihovom su primetili blagi porast broja oglasa za izdavanje.

Samo za poslednja 3 dana oko 200 oglasa, i to su oglasi i fizičkih lica, ali i agencija koje ih zastupaju.

– Ovaj porast najviše se desio zbog povratka studenata svojim kućama – dodaje ona.

Da li će sve ovo uticati da se konačno cena nekretnina, odnosno zakupa dovede u optimalno stanje, nadaju se mnogi podstanari koji su se žalili prethodnih meseci da je zakup stana “papren”.

Podsetimo, u poslednje vreme najjeftiniji stan za izdavanje na Novom Beogradu, a da odgovara potrebama prosečnog zaposlenog, nije mogao da se nađe ispod 300 evra.

Kakvo je vaše iskustvo? Pišite nam u komentarima.

(V.B.)

IZVOR: Telegraf.rs