Odluka Vlade o stavljanju pod kontrolu informisanje o korona virusu: Zašto je doneta i šta to znači?

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević, Printskrin: pravno-informacioni-sistem.rs

Zaključak Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, izazvala je burne reakcije i podele u javnosti u vezi sa tim “šta se krije iza ovakve odluke”.

Dok je deo njih uveren da se iza ove odluke krije pokušaj prikrivanja informacija, drugi tvrde da je reč o nameri sprečavanja širenja lažnih vesti i panike.

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a odluka je potom objavljena u Službenom glasniku. Svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

– Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja – navodi se u zaključku i dodaje da je za obaveštavanje o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab.

Kako >

IZVOR: Telegraf.rs