PAKET POMOĆI TRI MILIJARDE EVRA Slovenija uvodi i nove mere

Vlada Slovenije usvojila je paket pomoći privredi i stanovništvu tokom epidemije virusa korona, vredan oko tri milijarde evra, i donela nove mere ograničenja kretanja s ciljem suzbijanja širenja infekcije.

Prema donesenim merama, objekti i zgrade sa više stanova moraće ubuduće biti dezinfikovani najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda i tipke liftova, u kojima se neće smeti voziti više stanara odjednom.

U prodavnicama će od ponedeljka između 8.00 i 10.00 časova smeti kupovati samo lica sa invaliditetom, trudnice i penzioneri.

Odlučeno je i da za još dve sedmice bude produžena uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz zemalja koje nisu članice EU.

Virus korona do sada je u Sloveniji potvrđen kod 684 lica. Od devetoro umrlih, osam je iz domova penzionera. Trenutno je u domovima za starije zaraženo 83 korisnika, a obolelo je i 32 radnika tih ustanova, piše hrvatski portal “Indeks”.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Nisu samo pogođena mala i srednja preduzeća. I velike kompanije imaju velike probleme. Naplata, likvidnost, održavanje broja zaposlenih, problemi sa izvozom i otkazivanjem porudžbina, samo su neke od njihovih “boljki”.

Turizam je, bez sumnje, privredna grana koja je najsnažnije osetila posledice pandemije virusa korona jer je ogroman broj putovanja otkazan i otkazi se nastavljaju, mnogi avioni su prizemljeni, hoteli se zatvaraju i ne može se predvideti kako će se situacija dalje razvijati.

Ministarstvo privrede obavestilo je privredne subjekte da su dužni da svakom zaposlenom radniku koji radne zadatke obavlja od 17 do 05 časova, a za koje je dobijena saglasnost da je izuzeto od primene Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Srbije, izdaju odgovarajuću potvrdu. Forma ove potvrde može se preuzeti na sajtu Ministarstva privrede.

Predsednik Aleksandar Vučić danas će predstaviti program ekonomskih mera, sa procenom efekata, načinom finansiranja i tehnikom i tehnologijom sprovođenja, za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena situacijom sa virusom korona.

Vlada Slovenije usvojila je paket pomoći privredi i stanovništvu tokom epidemije virusa korona, vredan oko tri milijarde evra, i donela nove mere ograničenja kretanja s ciljem suzbijanja širenja infekcije.

Informacije su jedna od najvažnijih valuta našeg vremena. U vreme krize realne ekonomije, uzrokovane globalnim uticajem korona virusa, nesporan je značaj pouzdane, sadržajne, objektivne i detaljne informacije.

Na svetskim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje zabeležila najveći pad u poslednje četiri godine jer je američka centralna banka preduzela niz mera za poboljšanje dolarske likvidnosti na finansijskim tržištima.

Na svetskim berzama su cene akcija prošle nedelje znatno porasle, nakon oštrog pada nedelju dana pre, jer se ulagači nadaju da će velike monetarne i fiskalne podsticajne mere ublažiti recesiju izazvanu ‘koronakrizom’.

U Naučno-tehnološkom parku “Beograd” u petak je puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji, a plan je da se mreža u komercijalnoj upotrebi na teritoriji naše zemlje pojavi za otprilike godinu dana, nakon izgradnje čitavog ekosistema i potrebne infrastrukture.

Novi korona virus izaziva pustoš u bogatim zemljama. Često se zanemaruju štete koje će prouzrokovati u siromašnim, a koje mogu biti još gore, piše londonski The Economist.

Deset velikih kineskih multipleksa pokrenulo je zajedničku onlajn promotivnu kampanju kojom ponovo žele da privuku kinesko stanovništvo u bioskope.

Zvanična statistika u SAD otkrila je koliko je virus korona teško oštetio tržište rada. Ipak, možda će proći nekoliko meseci pre nego što saznaju hoće li ova ekonomska katastrofa ličiti na oluju ili na dugu zimu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija u saradnji s Kinom želi da se priključi Digitalnom putu svile, kao i da stvara uslove da se već 2020. u zemlji krene s 5G tehologijom za brzi internet.

Sa stanovišta preduzetnika ili poslodavca, problema su dva. S jedne strane, radnici bi trebalo da ostanu kući, dakle nema proizvodnje. S druge strane, potrošači odlažu svu potrošnju, osim one koja održava svakodnevni život i zdravstvenu bezbednost. Tako da čak i ako bi se druga roba, ranije proizvedena, i usluge prodavali ispod cene, ne bi bilo kupaca. A čak iako bi bilo, poslodavac ne bi mogao da izmiruje ni tekuće obaveze, o dugovima i da se ne govori. A to je onda i problem banaka, kaže Vladimir Gligorov, ugledni srpski ekonomista koji je godinama bio saradnik bečkog Instituta za ekonomske nauke, i nastavlja:

Iako je Srbija tradicionalno društvo koje je teško prihvatilo i čipovane lične karte, čipovi u rukama naših građana po uzoru na Šveđane, način je života koji se u Srbiji može očekivati za manje od pet godina, smatraju sagovornici “Blic Biznisa”.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je večeras da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave korona virusa.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o pomeranju rokova za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje za vreme vanrednog stanja usled bolesti COVID -19 izazvane SARS-CoV-2, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ispravno vozilo čuva i vas i životnu sredinu. Preduzeće „Dunav auto“, koje posluje u sastavu Kompanije „Dunav osiguranje“, brine o ispravnosti vaših vozila i pruža usluge tehničkog pregleda i registracije i u vanrednim okolnostima izazvanim epidemijom koronavirusa. „Dunav auto“ ima ovlašćenje za izdavanje registracionih nalepnica, pa vlasnici vozila mogu obaviti sve poslove vezane za registraciju vozila u nekom od „Dunav auto-centara“ širom Srbije.

Sada više nije pitanje hoće li privreda dobiti novi set olakšica. Nakon što je NBS omogućila moratorijum na otplatu kredita , a Poreska uprava olakšice za dužnike u prinudnoj naplati, u Nemanjinoj 11 intenzivno rade na novom, širem paketu podrške privrednicima.

Italijanski premijer Đuzepe Konte pozvao je Evropsku uniju da krene sa emisijom “obveznice za oporavak”, kako bi se pomoglo finansiranje aktivnosti država članica u borbi protiv pandemije korona virusa, poručivši da će neuspeh u rešavanju vanredne situacije biti “tragična greška” bloka.

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs