PASIVNI OFSAJD Gorčin Stojanović: Subjektina povest fudbala

…Poštovani redovni čitaoče ove kolumne – ako postojiš (a već se izmotavam, lično poznajem bar četvoricu, a možda i celih petoro, jer tu je i jedna dama, ne računajući one koji mi preko ulice psuju grobarsku familiju ili već na neki drugi način izražavaju negodovanje), onda znaš kako stoje stvari: fudbala nema i neće ga biti izvesno vreme, kao što smo u ovoj meani i predvideli. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

No, fudbal neće i ne može nestati, ostaje, ako nigde drugo, a ono u našim sećanjima. Ono što sledi na ovom mestu, u nekoliko narednih nedelja – nadati se da tako smemo meriti dolazeće vreme – biće neka vrsta lične istorije, subjektivne povesti fudbala.

Ima, naime, mnogo dobrih i valjanih, “pravih” istorija Igre. Uostalom, mi koji fudbal pratimo pomno i posvećeno, da ne kažem opsesivno i fanatično, znamo tu istoriju, kako ono što su njene potvrđene činjenice, tako i ono što su veliki mitovi što se oko fudbala pletu, evo već vek i kusur, otkako su se braća ragbi i nogomet zauvek razdvojila.

Mešanje mita i istorije, bar mi to ovde znamo, može biti opasno, i više od toga – pogubno. Ali ne kad je posredi Igra; ona je, kao i bliski joj rođaci, umetnost i mudroslovlje (da ovde upotrebim tu starinsku reč za “filosofiju”), imuna na laž. Jer, stvar je prosta – na terenu se sve vidi.

Ponekad je tako i u društvenoj, nacionalnoj ili političkoj istoriji, samo što to prosvetljenje može doći vekovima kasnije, i uvek – dockan. Na terenu, kao na pozorišnoj sceni, kao u rečenici pisca, potezu slikara, gestu baletskog igrača, tonu muzičara, misli filosofa, sve je odmah belodano i sve je jasno. Kao u životu, uostalom.

Mi se, dabome, ponekad pravimo da ne vidimo ono što je očigledno ili to zbilja ne vidimo zato što smo, na primer, zaljubljeni. Volimo neke fudbalere, kao što volimo neke žene, odano, do kraja i bez razloga, osim onih koji su samo naši, dakle – posve subjektivni. Posle ustanovimo da taj igrač nije čemu, da je poludarovit i zapravo osrednji, a i da je ona zbog koje smo se bili spremni poniziti do samoponištenja, u stvari obična kučka koja samo čeka neku bolju priliku.

Ređe smo spremni priznati da smo mi bili ti kojima se pogrešno učinilo kako je taj i taj fudbaler čisti genije – a nigde se tako olako ne izriču te krupne ocene kao u fudbalu. Još smo ređe hrabri da se suočimo s vlastitom slabošću zbog koje nas je ta kučka i šutnula. Nije ona kučka, nego smo mi jadnici.

No, fudbal neće moći i ne može nestati, ostaje, ako nigde drugo, a ono u našim sećanjima

Ako se kome čini neprimereno poređenje ovih dveju strasti, onda se izvinjavam. I pozivam ga da se mane daljnjeg čitanja. Jer, jebeš subjektivnu ili objektivnu ili bilo kakvu povest fudbala, ako se oko nje nećemo žestoko posvađati, grubo izvređati i silno uvrediti. S najmanje trojicom ne govorim zbog fudbala.

Sa ženama sam malo bolji – ako s nekom i ne govorim, to nije zbog sukoba polova, neuzvraćene ljubavi ili ljubomore, nego nešto u vezi s ljudskošću, a tu rodno određenje ne igra ulogu: šupak je šupak, bez obzira na rod, pol, rasu, veru i naciju. Ili navijačko opredeljenje.

Shvati, dakle, stalni, budući ili budući bivši čitaoče, ove reči kao uvod u izvesnu, do kraja ličnu, posve subjektivnu povest fudbala. Ne očekuj više činjenica od onih koje i sam bolje poznaješ. Ovde će ih biti onoliko koliko to sećanje i poneko podsećanje bude iziskivalo ili dopustilo.

Ne očekuj da se složiš s piscem; on nije ni istoričar, ni hroničar, on je samo kafanski klupoder koji, u ovo vreme prisilnog boravka van svog prirodnog okruženja – pajzla, špelunke, bircuza, mehane, rupe, kafića, fensi restorana ili stepenica ispred samiške – pokušava da vodi zamišljene dijaloge, takozvana – kafanska razmatranja.

I da te odmah iznerviram, a pre sledećeg nastavka: to s fudbalom, počelo je trinaestog februara hiljadu devetsto sedamdeset četvrte godine posle Raspetog, na Vald stadionu, u Frankfurtu na Majni.

Vidimo se sledeće nedelje.

Čuvaj se. Ostani kod kuće.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Uprkos tome što je uvreženo mišljenje da korona virus pogađa samo stare i bolesne, istina je da ni mladi i zdravi nisu zaštićeni od ove bolesti, i da čak 2 do 4 odsto zaraženih milenijalaca ipak završi na odeljenju intezivne nege. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ona je pametna, obrazovana i lepa mlada žena koja nije ni slutila da će jednog dana postati kraljica. Zove se Jetsun Pema Vangčuk, ima 28 godina i ona je najmlađa kraljica na svetu. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

– Pratimo svaki vaš korak, znamo šta guglate i koliko radite. Zato, ne zabušavajte nego se vratite na posao – reči su kompanije Akos Fajnenšl koji su počeli nadzirati rad svojih radnika. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Malo selo u blizini Londona zove se Ejam – ali i dan danas ga zovu selo prokletih, jer, vidite, davne 1665. godine jedna žena je napravila veliku grešku. Otvorila je vrata Džordžu Vikarsu. Ne znajući šta radi osudila je sebe, svoje tek rođeno dete i preko 200 duša na najgoru moguću smrt. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Čak i ako neke zemlje uspeju iskoreniti zarazu brže od drugih, one će biti primorane da ostanu u karantinu kako bi se sačuvale od drugih kojima to nije uspelo. A to znači i da će biznisi ostati zarobljeni unutar državnih granica. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crta i piše: Marko Somborac (Da biste pogledali najnoviji strip Marka Somborca, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Aston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nurburgringu. Ekipa magazina “Top Speed” bila je u „Zelenom paklu“ da se u to uveri… (Da biste pogledali auto-test potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Polovina Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana, kaže rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac i dodaje da su se u genetski kod Srba “upisali” i Germani i Kelti, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

“Najgora stvar koju sam uradila u životu jeste ta što sam se zaljubila u oženjenog čoveka” – izgovorila je Džudit Kempbel Eksner neposredno pred smrt, a godinama pošto je njena afera sa tada najmoćnijim čovekom na svetu ugledala svetlost dana – “Čuvala sam tajnu iz straha”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ruski vojni avioni za pomoć Italiji u borbi protiv korona virusa razotkrili su neuspeh Evropske unije da brzo priskoči u pomoć članici u krizi, a predsedniku Vladimiru Putinu pružili poligon za propagandni udar u zemlji i inostranstvu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Pevač Danijel Alibabić pristao je da proverimo da li govori istinu, pa je odgovarao na pitanja na “Blic poligrafu”, dok mu sve vreme – nimalo nije bilo lako.

Di Džej Marko Miljković pristao je da proverimo da li govori istinu, pa je odgovarao na pitanja na “Blic poligrafu”, dok je na pojedinim morao dobro da se zamisli.

Članice benda “Hurricane” pristale su da proverimo da li govore istinu, pa su odgovarale na pitanja na “Blic poligrafu”, dok su na pojedinim morale dobro da se zamisle.

Crta i piše: Marko Somborac

Pevačica Ana kokić pristala je da proverimo da li govori istinu, pa je odgovarala na pitanja na “Blic poligrafu”, dok je na pojedinim morala dobro da se zamisli.

Svi koji vole balkansku kuhinju, dobro znaju šta su punjene paprike. I znaju i obožavaju. Napraviti ukusan nadev i valjano napuniti paprike suština je uspešnog procesa, a mi smo vam pripremili recep za specijaliet čarabnog ukusa – “Ćufte u baurama”. Najbolje od svega – peku se svega 10 minuta! Novi recepti naći će se pred vama svake subote i nedelje u kratkim i dinamičnim video prilozima. Gledajte, kuvajte sa nama i uživajte u prefinjenim ukusima! (Da biste otvorili recept i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Nova emisija “Poligraf” otkriva sve tajne i prevare javnih ličnosti na jednom mestu. (Da biste premijerno pogledali Blic poligraf, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

BLIC STRIP Crta i piše: Marko Somborac

Lakoća tvog olakog blebetanja na svaku temu odavno više nije ni iznenađenje ni vest. To je postalo pravilo. Da bi ostao dosledan svom logoreičnom lupetanju, morao si se oglasiti i o virusu korona. Demonstrirajući i svoj bezobrazluk kada je u pitanju zdravlje nacije, ali i svoje vidovito šarlatanstvo – kada si ustvrdio da će u Zemlji Zlatnog Doba biti maksimum deset obolelih od virusa korona. Ubeđen da tamo gde ti vladaš ni virus ne raste. Ili, ubeđen u činjenicu da ćeš kao glavni i odgovorni urednik svih slobodnih medija u Srbiji, koji pravi i širi „vesti“, dozvoliti javno objavljivanje tačno toliko slučajeva. U svakom slučaju, oba ova potencijalna slučaja – nisu normalna. Što se od tebe, doduše, moglo i očekivati. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Uoči starta predizborne kampanje, kada ste krenuli sa sloganom kojim nudite vođu – „za našu decu“, došli ste do konačnog rešenja pitanja ukradenih beba tako što ćete roditeljima platiti 10.000 evra po ukradenom detetu – ubeđeni da bi oni trebalo da zaigraju kolo od sreće, jer vaš izopačeni umovi smatraju da se parama može sve kupiti. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na “Blic premium”)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs