PISMA IZ PROVINCIJE Radoš Bajić: Šegačenja u nevreme

Moja ćerka Jelena je talična. Toliko da moramo da budemo posebno oprezni u vreme njenih rođendana… (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

…Ušla je u punoletstvo i napunila osamnaest godina 24. marta 1999. godine – baš na dan kada su NATO bombe počele da nam padaju na glavu. Ovog 24. marta otkazala je dugoočekivanu svečanost proslave rođendana – zbog vanrednog stanja i Covida 19 koji trese i desetkuje ceo svet. Strahujem da bi na njen pedeseti rođendan, recimo, mogao da počne neka nova katastrofa – novi svetski rat na primer? Ili će se, poput treće sreće, možda dogoditi nešto potpuno suprotno – veliko i lepo. Zašto ne bi 2030. godine dobila Oskara za najbolji strani film – upravo tako sam se do pre neki dan šalio sa njom.

Kao svaki srpski domaćin koji je poslednje dve nedelje zatočen u četiri zida, trudim se da kod moje desetočlane porodice zadržim zdrav duh optimizma, normalnosti, reda i nade da će na kraju sve biti u redu. Ipak se preispitujem i pitam: Da li je moguće da smo u prvi mah globalno i pojedinačno celu ovu nesreću shvatili toliko neozbiljno? Mi i oni koji su najavljivali da će ovih dana krenuti na šoping u Milano..?

Šta god da pisalo u Svetom pismu, vesti o kataklizmi koja se poslednjih meseci događala negde, tamo daleko – doticale su nas se kao i izvešća o tome da se na mnogo hiljada kilometara od nas dogodila strašna tragedija, da se lava nekog vulkana izlila i progutala cele gradove kojima teško izgovaramo i ime. Ili da je zastrašujući cunami razorio čitave lance hotela i pobio hiljade ljudi… Kada nam je iz daleke Kine ova neman zakucala na vrata, čim je naša država uvela zabranu kretanja, moj prijatelj Dušan Kovačević, koji stanuje nedaleko od mene, i ja krenuli smo da pravimo viceve i kujemo zaverenički plan.

Da kao reprezentativni uzorci 65 plus kojima je zabranjeno da promole nos iz kuća, na nekom skrovitom mestu u košutnjačkoj šumi – poput Prleta i Tihog napravimo bazu. Da se daleko od pogleda, zamaskirani i neprepoznatljivi, konspirativno i pod velom mraka šunjamo u ilegali, da se sastajemo, ubijamo vreme – i prkosimo policijskom času.

Malo adrenalina nikad nije naodmet. Ali, prakticizam surove stvarnosti kojoj se teško i mukotrpno suprotstavlja medicina, nauka i čitavo zetečeno čovečanstvo ubrzo je počeo da eliminiše i obesmišljava svaku razbibrigu. Vrag je odneo šalu, a Dušan i ja smo zaćutali…

Naše vajne estradne zvezde, u svojim vilama sa poslugom, spa-centrima i bazenima, bezbrižne i nasmejane sprovode mere samoizolacije

Dok je cela nacija u šoku, dok ljudi umiru, dok svakim danom sinusoida bolesnih koje je napao smrtonosni virus raste, dok najveći svetski naučnici i domaći stručnjaci nagađaju i sležu ramenima, dok je najpragmatičnija mera koja bi valjda trebalo da nam zaštiti živote – ne kišite jedni drugima u lice, već u sopstveni lakat – padaju u oči nesuvisla ponašanja javnih ličnosti i kvazidruštvene elite.

Zastrašujuće banalno i otužno je na društvenim mrežama i u medijima videti naše fudbalere koji teraju loptu po inoklubovima kako se u uslovima kolektivnog straha i neizvesnosti skupocenim automobilima bahate po beogradskim ulicama i cmaču po trotoarima sa svojim šmizlama…

Ili naše vajne estradne ličnosti koje, da bi zadržale svoje ekskluzivno mestašce u gladnom fokusu širokih narodnih masa, šalju poruke o sopstvenoj solidarnosti, ilustrujući ih fotografijama u foto-šopu na kojima se vide kako u svojim vilama sa poslugom, spa-centrima, bazenima i Beogradima na vodi – bezbrižni i nasmejani sprovode mere samoizolacije.

Jer su oni zvezde? Ne da bi poslali čovečnu i iskrenu poruku i podršku naciji, već da preduprede da korona ne postane poznatija od njih? Da slučajno jedan dan ne izostanu na medijskoj vrteški prepoznatljivosti. Mizerno i bedno do bola. Za to vreme u preteškim socijalnim uslovima vanrednog stanja običan svet se dovija kako da preživi. Vuče kese, strahuje i brine hoće li imati dovoljno hleba, toalet-papira… Zbog toga se neću izvinjavati simpatičnom Zoranu Kesiću koga sam uvek podržavao – čak i onda kada je u svojoj kultnoj emisiji „24 minuta“ bio nesolidan prema meni.

I sam može da posvedoči da mu nisam zamerao ni kada je sprovodio i realizovao čitave emisije sa zadatkom i ciljem da naruži i omalovaži rezultate i gledanost mojih serija. Ali sada mu moram reći: Kesiću, oladi… Daleko bilo da imam nešto protiv njegove emisije. Iako nisam revnosni gledalac tog programa u kojem se svira na istoj svirali, krajnje sam pozitivan prema dnevnopolitičkom igrokazu koji je stekao zavidan rejting upravo zahvaljujući njegovom talentu, harizmi i velikoj popularnosti koju je sa razlogom stekao.

U zatočeništvu izazvanom vanrednim stanjem u kojem se nalazimo ovih noći i dana – svi smo daleko više ispred televizora. Zabrinuti za zdravlje i budućnost naše dece – gotovo mahinalno i bez cilja surfujemo po TV kanalima ne bismo li čuli nešto novo, neku dodatnu ili spasonosnu informaciju… Tako sam i naleteo na izdanje njegove poslednje emisije „24 minuta“ i osetio neku vrstu stida.

Neumesne kozerije i ziher fore oivičene sumornom stvarnošću koja nas okružuje – deluju jadno i nesrećno, neumesno i na silu, degutantno i u nevreme. Kao kada neko za svoj račun zapeva iz sveg glasa za vreme opela. U okolnostima u kojima se kao narod i država nalazimo, šegačenja sa zdravljem nacije – ne izaziva ništa drugo sem mučnine i apatije. Vidimo se uskoro u njegovoj emisiji… n

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Ruski vojni avioni za pomoć Italiji u borbi protiv korona virusa razotkrili su neuspeh Evropske unije da brzo priskoči u pomoć članici u krizi, a predsedniku Vladimiru Putinu pružili poligon za propagandni udar u zemlji i inostranstvu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Zajedno sa virusom korona svetom se, nažalost, širi još jedna čak i opasnija pošast čovečanstva – rasizam i diskriminacija. Posebno zabrinjava to što su predvodnici najnovijeg talasa ksenofobije i lideri najmoćnijih sila na planeti na čelu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je kovid-19 nazvao “kineskim virusom”. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Tehnologijom kojom lekari uglavnom snimaju pluća obolelog od kancera, doktori su snimili šta korona virus radi disajnom organu. (Da bi ste nastavili sa čitanjem i pogledali 3D snimak, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

Krajem januara 2020. turski brod “Bana” isplovio je iz luke Mersin. Odredište je bila luka Gabes u Tunisu. Ali, 400 km od libijske obale, transponder se isključio, a brod “Bana” nestaje sa radara. Gde je nestao? Šta je prenosio? I zašto je to toliko važno?

Svi koji vole balkansku kuhinju, dobro znaju šta su punjene paprike. I znaju i obožavaju. Napraviti ukusan nadev i valjano napuniti paprike suština je uspešnog procesa, a mi smo vam pripremili recep za specijaliet čarabnog ukusa – “Ćufte u baurama”. Najbolje od svega – peku se svega 10 minuta! Novi recepti naći će se pred vama svake subote i nedelje u kratkim i dinamičnim video prilozima. Gledajte, kuvajte sa nama i uživajte u prefinjenim ukusima! (Da biste otvorili recept i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Moja ćerka Jelena je talična. Toliko da moramo da budemo posebno oprezni u vreme njenih rođendana… (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Upoznajte legendarnog Bilija Bara koji je naučnicima pružio riznicu punu podataka o snegu i klimatskim promenama. A sve to nehotice. Ako želite da saznate nešto o vremenu u Gotiku u Kolaradu, onda je Bili Bar “vaš čovek”. Ako želite da saznate kako se sprijateljite sa kunom zlaticom ili da pokrenete malu kriket ligu… pa, Bili je takođe “vaš čovek”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic” premium paketa)

“Božja pravda se retko javlja. I to je sreća za ovaj svet, jer ona dolazi kao eksplozija i raznese sve zajedno: krivca i njegovu žrtvu i sve živo što se slučajno našlo u njihovoj blizini. Ostvarenje apsolutne pravde na zemlji moralo bi biti odjednom, potpuno i posvudašnje. Onda bi se pod silnim, ravnomernim i istovremenim pritiskom sve čestice držale u ravnoteži. Ovako, javljajući se retko, mestimično i na mahove, ona je isto što i orkan, kataklizma i tragedija.” (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

Aston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nurburgringu. Ekipa magazina “Top Speed” bila je u „Zelenom paklu“ da se u to uveri… (Da biste pogledali auto-test potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crkva Svetog Andrije koja je sastavni deo kompleksa Belog dvora imala je nesreću da kroz istoriju u periodu Drugog svetskog rata, ali i decenijama posle, bude trn u oku komunizmu, što je zauvek ostalo usađeno u njene zidine freskopisane po uzoru na najčuvenije srpske manastire na Kosovu. Isus Pantokrator će zauvek nositi stigmate nastale u tom periodu u vidu rupa od metaka koje se nalaze po celoj freski od kojih je ona u čelu najupečatljivija. Ko je i zašto pucao u Isusa verovatno nikad nećemo saznati, ikao postoje mnoge urbane legende koje prate ovaj misteriozan varvarski čin. (Da biste pogledali drugu epizodu serijala Tajne Belog dvora, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Malo ko se sada već seća naslova u medijima krajem prošle i početkom ove godine o nepoznatom virusu u Kini koji izaziva upalu pluća. “Misteriozni virus se širi Vuhanom, zaraženo 20 osoba”, “Virus koji kosi Kineze ipak nije SARS”, “Otkriveno: U Kini se pojavila nova vrsta korona virusa”, pa konačno priznanje Svetske zdravstvene organizacije od 18. januara da bi sve moglo da poprimi oblik “šire epidemije”. Samo dva meseca kasnije epidemija je prerasla u pandemiju, drugu u ovom veku, stigla je do gotovo svih zemalja, zarazila više od 622.000 hiljada osoba i usmrtila više od 29.000. I strah i panika među ljudima poprimaju oblik pandemije, a u sveopštoj globalnoj krizi dešavaju se stvari koje su do ove turobne 2020. bile nezamislive. (Da biste nastavili sa čitanjem tekst, potrebno je da se pretpltite na neki od “Blic premium” paketa)

Ekonomske posledice virusa korone na globalnom nivou biće poznate tek kada ova pošast prođe, ali već se zna da svet očekuje nezapamćena recesija u novijoj istoriji. Do tada pamtiće se da je praktično već na početku pandemije kovida 19 cena benzina u Kanadi pala ispod cene ni manje ni više nego vode?! (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Sve je izvesnije da dogovor između Beograda i Prištine neće biti postignut ni tokom ove godine, uprkos snažnim pritiscima Sjedinjenih Američkih Država da se što pre nađe rešenje. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa”)

Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman poslednjih nedelja dominira medijima, nakon izveštaja o poslednjem napadu na vodeće zvaničnike i članove kraljevske porodice, a njegov odnos sa drugim regionalnim liderom sada je ponovo došao pod lupu javnosti. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Želite eksploziju ukusa na svom tanjiru? Danas je pravi dan za specifične ukuse, a naš predlog je slatko-ljuti pileći file! Uz najnoviji “noizz food” recept, ovo ukusno jelo možete ga napraviti brzo i lako, a onda vam ostaje samo da uživate… Gledajte, kuvajte sa nama i uživajte u prefinjenim ukusima! Novi recepti naći će se pred vama svake subote i nedelje u kratkim i dinamičnim video prilozima. (Da biste otvorili recept i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Više od milion nelegalnih lekova zaplenjeno je od početka prošle godine u Srbiji u akcijama policije i carine. Oni su najčešće bili namenjeni nemačkom, švajcarskom i švedskom sivom tržištu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Epidemije nisu ništa novo. Tragove pustoši koje su ostavljale za sobom moguće je pratiti kroz celu istoriju, a svet se trenutno suočava sa pandemijom jednog novog virusa – kovid-19. Zarazne bolesti su kroz istoriju sejale masovnu smrt, ali i u velikoj meri uticale na tokove istorije i ljudski identitet. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

“Invazija američkih specijalaca na Evropu: na hiljade njih iskrcalo se na teritoriju Starog kontinenta”, “Virus Covid 19 je veštački napravljen u loaboratoriji i jedino Amerikanci imaju vakcinu”, “Američki vojnici (sa početka priče) primili su koktel vakcinu pre iskrcavanja u Evropu, a virus u Italiji se pušta iz vazduha”, “Kineze su ustvari zarazili Amerikanci,”… Ovo su samo neke od opasnih teroija zavera koje se poslednjih nedelja šire svetom inače ophrvanim strahom od smrtonosnog korona virusa. Izgleda da je jedina proizvodnja koja cveta tokom velikih kriza – proizvodnja lažnih vesti i teorija zavera, a u njima ulogu i prečesto igraju naši ljudi, pa čak oni na političkim funkcijama. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ćevapi su jedno od onih jela koja su na srpskoj trpezi praktično nezaobilazna. Roštiljsko meso na Balkanu svi redom obožavaju, ali retko kad “potrefimo” dobar recept! U okviru novog serijala “Noizz food” na “Blic premium” danas smo za vas pripremili baš jedan takav i to za tradiconalne balkanske ćevape. Novi recepti naći će se pred vama svake subote i nedelje u kratkim i dinamičnim video prilozima. Gledajte, kuvajte sa nama i uživajte u prefinjenim ukusima Balkana! (Da biste otvorili recept i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Marko je pre nekoliko godina odlučio da sreću potraži “preko bare”. Iz rodnog Kruševca obreo se u američkom gradu Klivlendu i ubrzo je dostigao svoj američki san, ili je na odličnom putu da ga dohvati. Inspirisan ranijim ispovestima koje ste nam slali upravo vi koji živite van Srbije, tako je i Marko odlučio da sa nama podeli svoje iskustvo života preko okeana. Pročitajte u njegovoj ispovesti zašto kaže da su Srbi puni predrasuda prema Americi i Amerikancima, ali i zašto smatra da u jednom ne samo Amerika, već i ceo svet treba da se ugleda na “našu Srbiju”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs