Posle zemunskog doma za stare, i u Umki sumnja na koronu: Korisnici “Stare pruge” imali temperaturu

Foto: Shutterstock

Preostali korisnici privatnog doma za stare “Doživeti stotu” u beogradskom naselju Zemun, čiji su direktorka i šest korisnika zaraženi korona virusom, a ostalo osoblje u izolaciji, biće narednih dana testirani, a ako budu pozitivni, zbrinuće ih u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu, otkriva izvor Novosti. Kod još dvoje je zabeležena povišena temperatura, i neki drugi imaju respiratorne simptome.

Potencijalni problem javio se i na Umki gde je, kako pišu, prilikom vanredne kontrole privatnih smeštaja za stare u Beogradu, u domu “Stara pruga” utvrđeno da nekoliko korisnika ima povišenu temperaturu. U toku današnjeg dana trebalo bi da ih obiđu lekari Doma zdravlja Čukarica. Prema nezvaničnim informacijama, problema ima u još nekim prestoničkim domovima, ali vlasnici to kriju.

Ukoliko se potvrdi širenje zaraze, ustanova će privremeno biti zatvorena. Nije poznato šta je sa volonterom koji je o starima brinuo kada je kompletno osoblje otišlo u izolaciju.

Grad Beograd je juče dostavio izveštaj o radu 132 doma za stare resornom ministarstvu i premijerki, a tom prilikom je utvrđeno da u još jednom domu ima potencijalno zaraženih sugrađana.

Kako je potvrdio Nenad Mićić, direktor Doma “Stara pruga”, nekoliko korisnika je imalo temperaturu, što je predočeno prilikom telefonske kontrole nadležnih.

– Pitali su nas kakvo je stanje, kakve su nam zalihe i rekli smo im da neki naši korisnici imaju temperaturu, ali nas niko nije posetio – rekao je Mićić.

– Oni ovde imaju lekarsku negu, ali očekujemo da nas posete lekari Doma zdravlja Čukarica koji će utvrditi konkretno o čemu je reč. Oni nemaju nikakve druge simptome, ne kašlju, a juče je samo jedan i dalje imao temperaturu, dok je ostalima spala. Zvao nas je i predsednik Opštine Čukarica i ponudio pomoć. Naši zaposleni imaju zaštitnu opremu, ali ne postoji mogućnost da izolujemo u domu te korisnike sa povišenom temperaturom – naveo je on.

Odgovornost za domove preuzeće gradske opštine, koje će nadgledati stanje u objektima na svojoj teritoriji.

– Upućeni smo sa slučajem doma na Umki. Svaki licencirani dom mora da ima lekarsku negu, ali će o njima brinuti i iz Doma zdravlja. U narednim danima organizovaćemo sastanak sa svim vlasnicima doma za stare. – rekao je Srđan Kolarić, predsednik opštine Čukarica.

IZVOR: Telegraf.rs