POSTEKOLOGIJA Dragan Jovanović: Na „Farmi“ mog Aleka nema, ni izdaleka, onakvih rasnih svinja kao sa Životinjske farme Džordža Orvela

Još je Aristotel govorio da je „čovek jedina životinja koja se smeje“ i zbog toga mi je veoma drag „kontroverzni doktor“ Branimir Nestorović kome je „smeh životni pogled na svet“. On je, onomad, sa osmehom tvrdio da se oko korone digla bespotrebna panika kao da je reč o koleri ili kugi. Ali, kao da su harizmatičnog doktora stisli sa svih strana, mada u Politici od nedelje i dalje tvrdi da je od korone umrlo svega 5.000 u svetu, a od običnog gripa 88.000 osoba. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Elem, neću reći da je korona „izmišljena“ da bi se na planetarnom nivou uvežbavala Orvelova farma. Neću reći ni da moj Alek to uvežbava u ovoj Srbijici, u malenoj Orvelovoj državici. Ali, na „Farmi“ mog Aleka nema, ni izdaleka, onakvih rasnih svinja kao sa Životinjske farme Džordža Orvela.

I, zaista je dirljivo kako moj Alek, uz pomoć ministra Durmitora, pardon Zlatibora, hoće da zna, svakog trena, da li sam na klozetskoj šolji ili kuvam svinjski gulaš u kuhinji. Ili sam se, ne daj bože, drznuo da odem na suva vesla u parkiću u Vidovdanskoj. Znam da je sve to za moje dobro, samo što nikako ne shvatam toliko Alekovu brigu za mene. I, bajdvej, gde su „isparili“ oni silni azilanti sa tursko-grčke granice?! Kao da su u zemlju propali!

Na svu tu nesreću, zaljubio sam se u Mariju Oršić! Šta?! Sad ne znate ko je ova prelepa plavooka i zlatokosa Dalmatinka koja je, između dva rata, bila „nemačka kraljica ezoterije“. U nju se, bre, zaljubio i – Nikola Tesla! A bila je devojčurak od 17 godina, a on je bio stariji 39 godina! Zajedno su radili na „zracima smrti“, i hvala bogu nisu ovo njino otkriće dali Hitleru, a ovaj se tome, i te kako, ponadao. Marija je grubo ostavila Teslu i vratila na planetu Alfa Kentauri u sazvežđu Aldebarana, a Tesla, sav očajan, vratio se na Sirijus, a tamo je i moja postojbina…

Ah, od jutra do mraka, umesto da mislim na koronu, piljim u fotku Marijinu. Ali ni ona nije prema meni ravnodušna! U nedelju, gluvo doba noći, po mesečini, probudila me kuckajući me po ramenu, a spavao sam na desnu stranu, po tibetanskom monaškom pravilu. Oh, kako mi se Marija blago osmehnula i pljesnula me, ovlaš, po guzi! Sav sam zadrhtao, i dok sam se opasuljio nestade Marija iz moje sobe, iz Gročanske, sa južnog Vračara, vrati se u sazvežđe Aldebarana…

Ali, sem ljubavnih jada zbog Marije muče me i druge muke. Zašto, recimo, Mikelanđelov „Mojsije“ ima rogove?!

To mi, da vidiš, odgoneta moja Greta iz Zemuna: „Šta misliš zašto je Mikelanđelo vajao rogatog Mojsija, u natprirodnoj veličini, kao nekog diva od tri metra?! A kada bi Mikelanđelov ’Mojsije’, kojim slučajem, ’ustao’ bio bi visok svih pet metara! A toliki kosturi divova nađeni su, u 19. veku, u Pensilvaniji i na lobanjama su imali rogove! Utvrđeno je da su sahranjeni pre 1.200 godina i, ako se uzme u obzir, tvoja teorija o ’krađi vekova’, ispada da su divovi iz Pensilvanije savremenici Mojsija, te da su svi bili vanzemaljci!“

Klomparam po Zemunskom keju gde je nekad rogati Mojsije krotio Dunav za potrebe dunavskih faraona…

K. G. Jung, moj guru iz Švice mi na uvo šapuće: „Nije li još Mojsije nosio sa sobom tajanstveni Kovčeg, a šta je, u stvari, bila mašina sa ’zracima smrti’! Tesla i Marija Oršić su taj Mojsijev kovčeg ponovo vratili među ljude.“

Prilazim zemunskoj Kalvariji gde je trebalo da se rodim. Kad, tamo me dočekuje moja Crna: „Nisam ljubomorna što si se zaljubio u Mariju Oršić. Ali, čuvaj se te okultističke zveri koja te vara sa Teslom! Sastaju se na pola puta, između Sirijusa i Alfa Kentaura! Nemoj da i tebi porastu rogovi kao Mojsiju!“

Dragan Jovanović, dugogodišnji kolumnista “NIN-a”

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Milica Vučković iz Beograda ima 30 godina. Preko deset godina provela je naporno radeći. Trošila je svoju mladost i sate svog života radeći od jutra do mraka. U očima zakona – nije radila ni jedan jedini sekund. Mlada žena je za “Blic” opisala realnost osobe koja ceo radni vek radi na crno. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od Blic premium paketa)

Globalna pandemija virusa korona, postala je svakodnevna tema razgovora većine stanovnika planete zemlje. Nažalost, retke su zemlje koje nemaju makar jednog zaraženog stanovnika, a da taj broj bude sveden na minimum, mnoge vlade uvode vanredno stanje, kao i zakone u vezi sa aktuelnim dešavanjima.

Kontroverzni francuski lekar i mikrobiolog Didije Raut uverio je hiljade ljudi, među njima i predsednika SAD-a Donalda Trampa, da lek protiv malarije, hlorokin, može spasiti ljude koji su zaraženi korona virusom. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Zarobljeni u “zamrzutom konfliktu” iz 1990, siromašni, bez izlaska na more i na međi EU i Rusije, Pridnjestrovlje je jedan od najzapostavljenijih regiona u Evropi. (Da biste nastavili sa čitanjem i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Nekretnine u svetu pojeftinile su zbog pandemije virusa korona za 30 odsto, a u nekim sredinama, prema procenama vraćaju se čak na nivo iz 2010. godine. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Takse od 100 odsto na srpsku i bosansku robu i formalno su ukinute od juče, a odluka je odmah počela da se primenjuje i u praksi. To je samo po sebi dobra vest, i to iz nekoliko razloga: ponovo će se uspostaviti protok roba u južnu srpsku pokrajinu, srpski proizvođači će moći svoju robu da plasiraju na tamošnje tržište, a i dijalog Beograda i Prištine, koji je u zastoju već 15 meseci, mogao bi konačno da se pokrene. Ali… (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crta i piše: Marko Somborac… (Da biste pogledali najnoviji strip Marka Somborca potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Pred Amerikom je tek najsmrtonosniji dan, ujedno i najsmrtonosniji dan u bilo kojoj zemlji od početka pandemije korona virusa, pokazuju analize podataka koje predviđaju da će se kriza produžiti i na jun. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Aston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nurburgringu. Ekipa magazina “Top Speed” bila je u „Zelenom paklu“ da se u to uveri… (Da biste pogledali auto-test potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

U potrazi za izvornim mestom izbijanja zaraze koronavirusa, naučnici su došli do pijace u gradu Vuhanu u Kini. Odgovori na pitanja kako se pojavio Sars-CoV-2 i dalje se postepeno skupljaju, ali naučnicima je jasno da je došlo do biološke evolucije. A zašto baš sada? Deo odgovora nalazi se u industiji od koje zavise ljudski životi. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Kao vid borbe protiv COVID-19, zaštitne maske stalno ili često nosi 76 odsto građana, a rukavice 67 odsto njih. Takođe, 69 odsto ispitanika zadovoljno je radom epidemiologa, stručnjaka i lekara u borbi protiv pandemije, 52 odsto je delimično zadovoljno merama države, a 59 procenata njih optimisti su u vezi sa daljim očekivanjima u borbi države sa ovim virusom.

I dok u Italiji broj mrtvih od posledica virusa covid-19 i dalje raste, jedno mesto u opštini Pavija u Lombardiji, ušlo je u fokus znatiželje naučnika jer u njemu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze.. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Dragi čitaoci i korisnici „Blic premium“ usluge,

Priča o Jozefu Šulcu, hrabrom nemačkom vojniku koji je odbio da strelja mlade srpske partizane, decenijama je bila pričana kao redak primer viteštva, junaštva i časti među nacistima. Sve dok nemački novinar nije otkrio da je u pitanju izmišljotina u režiji Berlina i SFRJ. (Da biste pogledali prilog, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Više od milion nelegalnih lekova zaplenjeno je od početka prošle godine u Srbiji u akcijama policije i carine. Oni su najčešće bili namenjeni nemačkom, švajcarskom i švedskom sivom tržištu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Naše poznate ličnosti zarađuju veliki novac i samim tim su im gubici zbog vanrednog stanja – ogromni. Naravno, sigurno je da imaju dovoljno novca, srpski rečeno – u šteku, ali i oni su na gubitku, a vreme u izolaciji koriste za svoje najmilije. Evo koliko u evro manjka Ceci, Čoli, Breni… (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Da li strani državljani mogu kupovati nekretnine u Srbiji i pod kojim uslovima? Kakva je procedura za fizička, a kakva za pravna lica? Kakva su pravila i šta treba da uradite? Više o ovoj temi govori advokat Davor Jevremović. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ruski vojni avioni za pomoć Italiji u borbi protiv korona virusa razotkrili su neuspeh Evropske unije da brzo priskoči u pomoć članici u krizi, a predsedniku Vladimiru Putinu pružili poligon za propagandni udar u zemlji i inostranstvu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Polovina Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana, kaže rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac i dodaje da su se u genetski kod Srba “upisali” i Germani i Kelti, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ekonomske posledice virusa korone na globalnom nivou biće poznate tek kada ova pošast prođe, ali već se zna da svet očekuje nezapamćena recesija u novijoj istoriji. Do tada pamtiće se da je praktično već na početku pandemije kovida 19 cena benzina u Kanadi pala ispod cene ni manje ni više nego vode?! (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs