Preminuo muškarac (62) iz Kikinde inficiran koronom: “Još nismo svesni kakav nam problem preti”

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, na Кlinici za infektivne bolesti Кliničkog centra Vojvodine preminuo je 62-ogodišnji pacijent iz Кikinde inficiran korona virusom.

U pitaju je čovek čiji je sin doputovao iz Milana, gde se leči zbog ozbiljne bolesti. Kada se razboleo, ovaj 62-godišnjak, koji je inače bio bubrežni bolesnik i dijabetičar, lekarima u Domu zdravlja i Opštoj bolnici nije rekao da mu se sin vratio iz Italije. Tek 6. marta on je testiran na koronu i ispostavilo se da je ima. On je potom prebačen u Novi Sad gde je do smrti bio na respiratorima, saznaje Telegraf.rs.

Preminuo je još jedan pacijent Foto-ilustracija: Shutterstock

Od koronavirusa preminuo je i njegov komšija – mukarac star 59 godina iz Kikinde – kome je ovaj nehotice preneo virus. Taj sused je, inače, bio i prva žrtva COVID-19 u Srbiji. 

U poslednja 24 sata u AP Vojvodini testirano je 49 osoba na prisustvo virusa korona, a bolest je potvrđena kod njih 15. Na Infektivnoj klinici Кliničkog centra Vojvodine trenutno se leči 35 obolelih pacijenta pozitivnih na virus korona. Četvoro pacijenata nalazi se na respiratoru. Na teritoriji AP Vojvodine trenutno se prati više od 6000 kontakata od ukupnog broja obolelih pacijenta.

– Sve rigorozne mere koje sporovdimo u ovoj epidemiološkoj situaciji u skladu su za zakonskim normama. Protiv zaraznih bolesti mora se boriti društvo u celini. Mere koje imamo daju rezultate, ali i dalje imamo građane koji se ponašaju nedgovorno. Još uvek nismo svesni kakav nam problem preti. Najvažniji naš interes je da zaštitimo naše građane i sačuvamo živote –  kazao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Кljučna stvar je da je što je moguće više razvučemo krivu širenja virusa. Trenutno imamo ustaljen broj pacijenta pozitivnih na virus korona. Zdravstveni sistem dobro funkcioniše, imao svu neophodnu medicinsku opremu.

Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtevaju intenzivniji tretman.

Sekretar Gojković je podsetio da je stanje u Кikindi u ovom trenutku pod kontrolom.

Preporuka kineskih stručnjaka koji su obišli Кlinički centar Vojvodine je da se svi ponašamo kao da smo zaraženi. Imamo njihove preporuke i jednu sliku u kom pravcu trebamo ići dalje, istakao je sekretar Gojković.

– Ostanite u svojim domovima, u svojim gradovima i naseljima kako ne bismo morali primenjivati još rigoroznije mere. Кakve ćemo mere sprovoditi, zavisi od svesti građana i njihove solidarnosti – naglasio je sekretar Gojković.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Kinezi su sve zatvorili, a mi moramo na posao kao da se nista ne desava, prema tome nema zautavljanja mego ce se svaki maredni dan siriti sve vise i vise

Komisije, primite iskreno od srca sučešće.
Verovali smo u kući do poslednjeg trenutka da ce dobri naš komšija pobediti ovo zlo.
Nenade, budi jak!

Počivaj u miru. Saučešće porodici! 😟

by Content Exchange

Dozvoljavam da mi >

IZVOR: Telegraf.rs