Privredi NOVČANA POMOĆ sredinom maja, GRAĐANIMA po 100 evra kad prođe VANREDNO STANJE

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima, dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja. Ove mere deo su većeg paketa ekonomske podrške koji je juče predstavio ministar finansija Siniša Mali.

Naime, preduzetnici, paušalci, mikro, mala i srednja preduzeća moći će da računaju na pomoć države u visini tri minimalne zarade po radniku, dok će velike kompanije, koje su zaposlene poslale na prinudni odmor zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada, dobiti subvenciju u iznosu od 50 odsto “minimalca”.

Kako je najavio ministar finansija, ova sredstva će biti prebačena na poseban račun preduzeća, koja će zatim novac rasporediti zaposlenima, a privrednici mogu očekivati da im država polovinom maja uplati prvu trećinu sredstava.

“Zatim posle otprilike mesec dana sledi druga tranša, a onda i poslednja trećina. Isplata će ići u delovima da ne bi došlo do zloupotreba, da neko ne bi uzeo pare i iskoristio ih za neke druge namene, a ne za plate radnika”, pojasnio je Siniša Mali.

Ipak, još uvek nema preciznog uputstva kako i kada će se zainteresovana preduzeća prijavljivati za ovaj program, jedino je poznato da će na podršku moći da računaju samo firme koje nisu otpustile više od 10 odsto zaposlenih koje su imali 15. marta, i koje nisu zamrzle svoje poslovanje pre početka vanrednog stanja.

Siniša Mali je istakao da će narednih dana biti donet pravni okvir za rešavanje ovih pitanja, kao i načina isplate, odnosno prebacivanja sredstava privredi.

Kako je naveo ministar, predloženim merama poslodavci se u dovoljnoj meri stimulišu da održe postojeći nivo zaposlenosti, dok se u slučaju preduzetnika, malih, mikro i srednjih pravnih lica, većim obimom prava dodatno jača likvidnost u cilju održavanja poslovanja.

Svakom po 100 evra posle vanrednog stanja

Ako se pokažu tačnim procene da bi kriza sa korona virusom mogla da potraje dva do tri meseca, svi punoletni građani Srbije moći će na leto da računaju na dodatnih 100 evra u svojim novčanicima, pošto je ministar finansija juče kao četvrtu ekonomsku meru najavio i direktnu jednokratnu pomoć građanima. On je izjavio da će taj novac stići na račune nekoliko nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja.

Siniša Mali je istakao da država svojim merama želi da bude solidarna i jedinstvena, da svima pomogne što je moguće više da prebrode aktuelnu krizu, pa je tako oko 70 milijardi dinara izdvojila da bi svakom punoletnom građaninu dala po 100 evra.

“To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, jer će građani kupovinom roba i usluga sami zavrteti svoju privredu”, rekao je Mali.

Na pitanje kako će biti sprovedena uplata, Mali je rekao da će novac biti uplaćen na račun svakog punoletnog građanina Srbije.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima, dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja. Ove mere deo su većeg paketa ekonomske podrške koji je juče predstavio ministar finansija Siniša Mali.

Pandemija korona virusa je uticala na ekonomski pad na globalnom nivou. Jedan brend preživljava veliku krizu jer deli ime sa virusom od kojeg strahuje svet.

Istraživanja sprovedena ovih dana pokazala su da 70 odsto privrednika u Srbiji tvrdi da trenutno ima probleme u poslovanju, a oni se najčešće odnose na tekuću likvidnost, isplatu plata, obaveza prema bankama… Zato je država odlučila da među ekonomske mere koje je pripremila kao podršku privredi uključi i povoljne namenske kredite za likvidnost i obrtna sredstva, sa kamatom od jedan odsto, za koje će firme moći da apliciraju do kraja 2020. godine. Grejs period na njihovu otplatu biće 12 meseci, odnosno godinu dana.

“Blic Biznis” i stručnjaci Privredne komore Srbije u okviru akcije #BiznisProtivKorone svakodnevno primaju pitanja kompanija i zaposlenih. Pred vama su odgovori na pitanja koja su nam postavljena kroz poseban obrazac, a koji se nalazi i okviru ovog dokumenta koji čitate i koji kontinuirano ažuriramo.

Le Bijou, luksuzni švajcarski hotelski brend, počeo je da nudi “karantinske apartmane” koji uključuju zdravstvene usluge u sobi, poput testiranja na virus korona.

Kompanija Ruske državne železnice (RZ ZD) zaustavila je implementaciju infrastrukturnih projekata u Iranu, saopšteno je danas iz tog holdinga.

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je paket ekonomskih mera kojima država želi da podrži privredu pogođenu pandemijom virusa korona u Srbiji.

Na osnovu jednokratnog (neoverenog) ovlašćenja, koje je uvedeno zbog vanrednih okolnosti, a koje su stariji od 65 godina dali nekome ko umesto njih podiže novac u bankama, pored penzije, može se dodatno na ovaj način podići i do 80.000 dinara sa računa.

Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre izjavila je danas da se očekuje da sledeće nedelje bude odobren novi paket za zemlje van EU vredan više milijardi evra koji će imati za cilj pomoć kako javnom, tako bankarskom sektoru i malim i srednjim preduzećima.

Evropska komisija izdvaja 100 milijardi evra za podrššku kompanijama šširom 27 država članica EU, kako u situaciji aktuelne krize ne bi otpušštale radnike već ih zadržžale u okvirima skraćenog radnog vremena.

Među ekonomskim merama za podršku privredi, koje je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, drugi set mera odnosi se na direktna davanja preduzećima.

U traženju najpogodnijih tržišta, investicijski fondovi se opet najviše okreću prema Kini koja prva izlazi iz krize s pandemijom. Kako broj slučajeva zaraze pada, tako i kineska ekonomija pokazuje znakove oporavka, a to privlači povećanu pažnju stranih investicijskih fondova.

Respirator napravljen u Srbiji, zaštitna odela, nova vrsta maski sa HEPA filterom koji može da se menja, kabine za dezinfekciju na javnim mestima, neka su od 12 rešenja čija je izrada zbog suzbijanja efekata virusa korona počela u našoj zemlji.

Američki predsednik Donald Tramp kaže da očekuje da Saudijska Arabija i Rusija u narednih nekoliko dana postignu dogovor o proizvodnji nafte i okončaju cenovni rat koji je “razorio” naftnu industriju širom sveta.

Informacije su jedna od najvažnijih valuta našeg vremena. U vreme krize realne ekonomije, uzrokovane globalnim uticajem korona virusa, nesporan je značaj pouzdane, sadržajne, objektivne i detaljne informacije.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da država svojim merama želi da bude solidarna, jedinstvena, da svima pomogne što je moguće više da prebrode aktuelnu krizu i kao četvrtu ekonomsku meru naveo direktnu pomoć svakom punoletnom građaninu.

U momentu kada se ceo svet bori sa pandemijom COVID-19, očuvanje zdravlja ljudi podrazumeva najveći prioritet.

Uz potpuno razumevanje za teškoće u plaćanju obaveza po osnovu ugovora o osiguranju tokom trajanja vanrednih mera, UNIQA osiguranje je omogućilo klijentima starijim od 65 godina i klijentima koji su tokom epidemije virusa COVID-19 delimično ili potpuno ostali bez redovnih prihoda, izmirenje ovih obaveza po završetku vanrednog stanja. Odloženo izmirenje obaveza premije osiguranja dospele tokom vanrednog stanja, nema za posledicu obračun zatezne kamate i ne utiče na ostvarenje prava iz ugovora tokom trajanja vanrednog stanja. Premije osiguranja dospele u periodu trajanja vanrednog stanja, izmiruju se naknadno u periodu od tri meseca po ukidanju vanrednog stanja. Ovim olakšicama se ne produžava važenje osiguranja već samo odlaže plaćanje dospelih premija.

– Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar kriza oko korone i ne trajala tri meseca, platićemo minimalac – najavio je večras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. – Svakom frizeru, obućaru, pekaru…, svima zaposlenima u njihovom preduzeću. platićemo minimalac. Frizer sada ne može da zaradi, ali će imati da plati minimalac i sebi i svom zaposlenom. Želimo da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Ekonomski paket mera vredan je 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara. To, kako je na predstavljanju paketa podrške privredi i građanima, rekao ministar finansija Siniša Mali, predstavlja polovinu našeg godišnjeg budžeta, odnosno 11 odsto BDP Srbije.

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs