Privredi NOVČANA POMOĆ sredinom maja, GRAĐANIMA po 100 evra kad prođe VANREDNO STANJE

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima, dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja. Ove mere deo su većeg paketa ekonomske podrške koji je juče predstavio ministar finansija Siniša Mali.

Naime, preduzetnici, paušalci, mikro, mala i srednja preduzeća moći će da računaju na pomoć države u visini tri minimalne zarade po radniku, dok će velike kompanije, koje su zaposlene poslale na prinudni odmor zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada, dobiti subvenciju u iznosu od 50 odsto “minimalca”.

Kako je najavio ministar finansija, ova sredstva će biti prebačena na poseban račun preduzeća, koja će zatim novac rasporediti zaposlenima, a privrednici mogu očekivati da im država polovinom maja uplati prvu trećinu sredstava.

“Zatim posle otprilike mesec dana sledi druga tranša, a onda i poslednja trećina. Isplata će ići u delovima da ne bi došlo do zloupotreba, da neko ne bi uzeo pare i iskoristio ih za neke druge namene, a ne za plate radnika”, pojasnio je Siniša Mali.

Ipak, još uvek nema preciznog uputstva kako i kada će se zainteresovana preduzeća prijavljivati za ovaj program, jedino je poznato da će na podršku moći da računaju samo firme koje nisu otpustile više od 10 odsto zaposlenih koje su imali 15. marta, i koje nisu zamrzle svoje poslovanje pre početka vanrednog stanja.

Siniša Mali je istakao da će narednih dana biti donet pravni okvir za rešavanje ovih pitanja, kao i načina isplate, odnosno prebacivanja sredstava privredi.

Kako je naveo ministar, predloženim merama poslodavci se u dovoljnoj meri stimulišu da održe postojeći nivo zaposlenosti, dok se u slučaju preduzetnika, malih, mikro i srednjih pravnih lica, većim obimom prava dodatno jača likvidnost u cilju održavanja poslovanja.

Svakom po 100 evra posle vanrednog stanja

Ako se pokažu tačnim procene da bi kriza sa korona virusom mogla da potraje dva do tri meseca, svi punoletni građani Srbije moći će na leto da računaju na dodatnih 100 evra u svojim novčanicima, pošto je ministar finansija juče kao četvrtu ekonomsku meru najavio i direktnu jednokratnu pomoć građanima. On je izjavio da će taj novac stići na račune nekoliko nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja.

Siniša Mali je istakao da država svojim merama želi da bude solidarna i jedinstvena, da svima pomogne što je moguće više da prebrode aktuelnu krizu, pa je tako oko 70 milijardi dinara izdvojila da bi svakom punoletnom građaninu dala po 100 evra.

“To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, jer će građani kupovinom roba i usluga sami zavrteti svoju privredu”, rekao je Mali.

Na pitanje kako će biti sprovedena uplata, Mali je rekao da će novac biti uplaćen na račun svakog punoletnog građanina Srbije.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima, dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja. Ove mere deo su većeg paketa ekonomske podrške koji je juče predstavio ministar finansija Siniša Mali.

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je paket ekonomskih mera kojima država želi da podrži privredu pogođenu pandemijom virusa korona u Srbiji.

Respirator napravljen u Srbiji, zaštitna odela, nova vrsta maski sa HEPA filterom koji može da se menja, kabine za dezinfekciju na javnim mestima, neka su od 12 rešenja čija je izrada zbog suzbijanja efekata virusa korona počela u našoj zemlji.

Država će kroz bankarski sektor finansirati sopstvenim sredstvima deo likvidnosti preduzeća u Srbiji sa dve milijarde evra na period od tri godine. Uslov je da su u periodu pre pandemije firme redovno izmirivale obaveze prema državi, bankama i poslovnim partnerima.

Mere Vlade Srbije za pomoć privredi su u skladu sa međunarodnom praksom, odmerene i pravovremene, pod uslovom da krenu što pre da se primenjuju, ocenjuju Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta Srbije i Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu i bivši guverner Narodne banke Srbije.

Program mera za pomoć privredi može da sanira oko 40 odsto štete koju ugostitelji i hotelijeri trpe zbog krize izazvane pandemijom virusa korona.

Američki predsednik Donald Tramp kaže da očekuje da Saudijska Arabija i Rusija u narednih nekoliko dana postignu dogovor o proizvodnji nafte i okončaju cenovni rat koji je “razorio” naftnu industriju širom sveta.

Skoro 900.000 radnika u Španiji ostalo je bez posla od 12. marta kada su u toj zemlji uvedene mere protiv širenja virusa korona, uključujući zabranu izlaska.

Tri glavna indeksa Njujorške berze pala su noćas za više od 4 odsto, nakon upozorenja predsednika SAD Donalda Trampa na moguću veliku smrtnost od korona virusa u naredne dve nedelje, što je navelo investitore na paniču prodaju, čak i aktiva koje se smatraju sigurnim.

Među ekonomskim merama za podršku privredi, koje je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, drugi set mera odnosi se na direktna davanja preduzećima.

“Blic Biznis” i stručnjaci Privredne komore Srbije u okviru akcije #BiznisProtivKorone svakodnevno primaju pitanja kompanija i zaposlenih. Pred vama su odgovori na pitanja koja su nam postavljena kroz poseban obrazac, a koji se nalazi i okviru ovog dokumenta koji čitate i koji kontinuirano ažuriramo.

Od početka pandemije (9. marta) do petka, 27. marta, u Srbiji su blokirani računi 940 kompanija, pri čemu njih 279 prvi put od osnivanja. U blokadu je tokom ovog meseca išlo i po 150 firmi dnevno.

Nemački institut „Ifo“ procenjuje da će aktuelna kriza u vezi pandemije virusa korona evropske države koštati više stotine milijardi evra.

– Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar kriza oko korone i ne trajala tri meseca, platićemo minimalac – najavio je večras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. – Svakom frizeru, obućaru, pekaru…, svima zaposlenima u njihovom preduzeću. platićemo minimalac. Frizer sada ne može da zaradi, ali će imati da plati minimalac i sebi i svom zaposlenom. Želimo da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Svetska banka i Međunarodni montarni fond (MMF) apelovali su da se odložže kreditne obaveze zemljama u razvoju.

Pandemija virusa korona zamrzla je kinesko tržište zlata, torpedirajući potražnju u vreme kada investitori u svetu traže utočište u polugama.

Paket ekonomskih mera države za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije podrazumeva ukupno devet mera, sa procenjenim efektom u visini od 608,3 milijarde dinara, rekao je ministar finansija Siniša Mali na današnjoj konferenciji.

Ministarstvo privrede obavestilo je privredne subjekte da su dužni da svakom zaposlenom radniku koji radne zadatke obavlja od 17 do 05 časova, a za koje je dobijena saglasnost da je izuzeto od primene Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Srbije, izdaju odgovarajuću potvrdu. Forma ove potvrde može se preuzeti na sajtu Ministarstva privrede.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da država svojim merama želi da bude solidarna, jedinstvena, da svima pomogne što je moguće više da prebrode aktuelnu krizu i kao četvrtu ekonomsku meru naveo direktnu pomoć svakom punoletnom građaninu.

Ekonomski paket mera vredan je 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara. To, kako je na predstavljanju paketa podrške privredi i građanima, rekao ministar finansija Siniša Mali, predstavlja polovinu našeg godišnjeg budžeta, odnosno 11 odsto BDP Srbije.

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs