Profesor Ljubić: Nije pametno sada ostati u drugom stanju, ipak majka može da zarazi bebu u stomaku

Foto-ilustracija: Shutterstock

Suprotno uverenju da će zbog izolacije na koju smo svi prinuđeni zbog širenja korona virusa doći do “eksplozije” u broju beba za oko devet meseci, ovo vreme nije pametno da se ostane u drugom stanju, navodi profesor dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatologije, renomirani stručnjak.

Za vreme akutne infekcije nije pametno razmišljati o potomstvu rekao je doktor u emisiji “Prva tema” TV Prva. Za sada se ne zna da li virus može da se prenese seksualnim putem, pa ja preporučujem kontracepciju, rekao je ginekolog.

On je takođe rekao da se do prekjuče nije znalo da virus može da se prenese sa majke na plod, a onda se takav slučaj desio u Kini.

Nemamo puno informacija o tome šta radi korona virus fetusu u majčinom stomaku. Do 26. marta se mislilo da majka ne može da inficira bebu u svom stomaku, a onda se u Kini rodila beba koja je imala virus jer joj je majka prenela i niko ne zna kako se to desilo – otkrio je dr Ljubić:

– Svi oni koji su želeli da prošire porodicu neka to sada ne rade, nek sačekaju neko srećnije vreme, jer mi ne znamo šta će se dogoditi sa tim embrionom tokom trudnoće. U svakom slučaju ne preporučujemo trudnoću i kada žene imaju neki drugi virus, tako je i sa koronom.

IZVOR: Telegraf.rs