Proveo je 40 godina SAM U ŠUMI, i sada ga naučnici prosto OBOŽAVAJU! Nikada se ne bi vratio u civilizaciju, a evo i zašto

Upoznajte legendarnog Bilija Bara koji je naučnicima pružio riznicu punu podataka o snegu i klimatskim promenama. A sve to nehotice. Ako želite da saznate nešto o vremenu u Gotiku u Kolaradu, onda je Bili Bar “vaš čovek”. Ako želite da saznate kako se sprijateljite sa kunom zlaticom ili da pokrenete malu kriket ligu… pa, Bili je takođe “vaš čovek”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic” premium paketa)

Ali, njegovi neverovatni podaci o vremenu je ono što je privuklo pažnju naučnika i istraživača. Njega je kao mladića i studenta nauke o životnoj sredini privukao napušteni grad Gotik. On se preselio u staru rudarsku baraku, a kasnije je sagradio svoj dom u potpunosti na solarni pogon.

Gotik je grad duhova koji je devet meseci prekriven snegom usred netaknute šume i prirode. Gotik u saveznoj državi Kolorado jedno je od najhladnijih mesta u Sjedinjenim Državama.

Bili Bar živi u svojoj brvnari i svake godine beleži vremenske pojave, količinu snega i protok životinja. On posmatra sneg.

Zime u Gotiku traju devet meseci, sneg zatrpa njegovu kolibu, a on uglavnom sedi i čita uz kamin. Svakih nekoliko nedelja odskija do najbližeg grada kako bi obavio kupovinu namirnica. Budući da ga je zanimalo sve oko njegovog doma, počeo je da beleži vremenske pojave, temperaturu, količinu snega… radio je to iz radoznalosti, a nakon decenije brižljivog zapisivanja podataka za njega su saznali naučnici, piše National Geographic.

Od zime 1974. ovaj 69-godišnji naučnik zapisivao je svoje svakodnevne opservacije okoline: visoke i niske temperature, ukupnu količinu snega, dubinu snega, gustinu kao i kako su se ponašale životinje, kada bi došle, nestale i migrirale.

Svi ti njegovi detaljni zapisi postali su neizmerno važan izvor podataka naučnicima iz raznih područja. Citirali su ga mnogo puta u akademskim publikacijama, a Bilijevi podaci pokazali su se posebno korisni onima koji proučavaju efekte klimatskih promena.

Na pitanje zašto je odlučio da ostane u pustom gradum, nakon što je kolega otišao, kaže da je bio pod stresom i da nije bio srećan.

“Nije mi u glavi bilo – oh, izlečen sam, došao sam ovde i sve je super! Ali znao sam prvog trenutka kad sam stigao da osećam više mira. I tako sam poželele da ostanem. Mislio sam da mogu da završim koledž i onda da se vratim i radim ovde. Zatim sam pomislio – čekaj malo pa već sam ovde!”, opisao je Bili.

Kaže da ga je na zapisivanje podataka nateralo učenje okoline. “Kad živite u gradu naučite kako da pređete ulicu. Nekad pređete i na crveno svetlo, zato što nema automobila. Učite o svojoj okolini bez obzira gde živite. Ovo je bila moja sredina. Sneg je uticao na sve što radim, i onda i sad”, objasnio je.

Osim snega, beležio je sve što je video – kaže nije to bilo mnogo, prilično je pusto zimi. “Ali zapisivao sam svakog dana koje sam ptice video, koje sisare. Uživao sam u tome i to me zanimalo, tako da sam nastavio, nakon nekoliko decenija, to je postalo korisno drugima”, skroman je Bili.

Kako je postao zlatni rudnik za naučnike

Svoju zanimaciju pomenuo je botaničaru Davidu Inoujeu, devedesetih godina. “Botaničar je tada proučavao aktivnost i napredovanje cvetova iz godine u godinu i to je odgovaralo moji podacima o vremenu. On je kasnije sve to uredio sa naučne strane”, objašnjava kako su njegovi zapisi postali referentna tačka brojnim naučnicima.

Bili kaže da ne spava mnogo noću i da mu je dosadilo da leži u krevetu i da gleda vesti pa je pre nekoliko godina i sam počeo da proučava podatke. “Tada sam počeo da uočavam trendove u vremenu, a svoje beleške sam počeo da objavljujem na sopstvenoj stranici. Klimatske promene zapravo uopšte nisu bile vidljive do pre 10 ili 15 godina.

Na primer, imamo 67 rekordno visokih temperatura samo u posednje tri zime, a 48 odsto naših zabeleženih visokih rekorda dogodili su se od 2010. To je u 44 godine beleženja. Isto se događa i sa snegom. Imamo osam dana manje snega na zemlji, nego što je to bilo ranije”, zaključio je Bili Bar.

“Činjenica je da se klima menja želeli mi to ili ne, verovali mi u to ili ne. Gladajući moje podatke, to svakako nije ravna linija. Jeste da je u pitanju kratak period, 40 godina za takvu vrstu istraživanja, nije 400, ali je ipak korisna informacija.”

Šta je sledeće?

“Nisam ni izbliza gotov. Tek sam počeo sa ovim stvarima. Kada su kompjuteri izašli, počeo sam da unosim podatke u Eksel, što je dosta olakšalo posao. I to radim svakoga dana. Imam dosta sirovih podataka, tako da mi treba dosta vremena da sve sortiram.

Zdrav sam. Skijao sam preko 600 milja (oko 1000 kilometara) prošle zime. Ali, takođe, imam 66 godina i svašta može da se desi. Planiram da ostanem ovde dokle god mogu – bar još 5 godina, tako da onda imam podatke za 50 zima. Ali, voleo bih još mnogo više.”

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Malo ko se sada već seća naslova u medijima krajem prošle i početkom ove godine o nepoznatom virusu u Kini koji izaziva upalu pluća. “Misteriozni virus se širi Vuhanom, zaraženo 20 osoba”, “Virus koji kosi Kineze ipak nije SARS”, “Otkriveno: U Kini se pojavila nova vrsta korona virusa”, pa konačno priznanje Svetske zdravstvene organizacije od 18. januara da bi sve moglo da poprimi oblik “šire epidemije”. Samo dva meseca kasnije epidemija je prerasla u pandemiju, drugu u ovom veku, stigla je do gotovo svih zemalja, zarazila više od 622.000 hiljada osoba i usmrtila više od 29.000. I strah i panika među ljudima poprimaju oblik pandemije, a u sveopštoj globalnoj krizi dešavaju se stvari koje su do ove turobne 2020. bile nezamislive. (Da biste nastavili sa čitanjem tekst, potrebno je da se pretpltite na neki od “Blic premium” paketa)

Ekonomske posledice virusa korone na globalnom nivou biće poznate tek kada ova pošast prođe, ali već se zna da svet očekuje nezapamćena recesija u novijoj istoriji. Do tada pamtiće se da je praktično već na početku pandemije kovida 19 cena benzina u Kanadi pala ispod cene ni manje ni više nego vode?! (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Upoznajte legendarnog Bilija Bara koji je naučnicima pružio riznicu punu podataka o snegu i klimatskim promenama. A sve to nehotice. Ako želite da saznate nešto o vremenu u Gotiku u Kolaradu, onda je Bili Bar “vaš čovek”. Ako želite da saznate kako se sprijateljite sa kunom zlaticom ili da pokrenete malu kriket ligu… pa, Bili je takođe “vaš čovek”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic” premium paketa)

“Božja pravda se retko javlja. I to je sreća za ovaj svet, jer ona dolazi kao eksplozija i raznese sve zajedno: krivca i njegovu žrtvu i sve živo što se slučajno našlo u njihovoj blizini. Ostvarenje apsolutne pravde na zemlji moralo bi biti odjednom, potpuno i posvudašnje. Onda bi se pod silnim, ravnomernim i istovremenim pritiskom sve čestice držale u ravnoteži. Ovako, javljajući se retko, mestimično i na mahove, ona je isto što i orkan, kataklizma i tragedija.” (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

Crkva Svetog Andrije koja je sastavni deo kompleksa Belog dvora imala je nesreću da kroz istoriju u periodu Drugog svetskog rata, ali i decenijama posle, bude trn u oku komunizmu, što je zauvek ostalo usađeno u njene zidine freskopisane po uzoru na najčuvenije srpske manastire na Kosovu. Isus Pantokrator će zauvek nositi stigmate nastale u tom periodu u vidu rupa od metaka koje se nalaze po celoj freski od kojih je ona u čelu najupečatljivija. Ko je i zašto pucao u Isusa verovatno nikad nećemo saznati, ikao postoje mnoge urbane legende koje prate ovaj misteriozan varvarski čin. (Da biste pogledali drugu epizodu serijala Tajne Belog dvora, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman poslednjih nedelja dominira medijima, nakon izveštaja o poslednjem napadu na vodeće zvaničnike i članove kraljevske porodice, a njegov odnos sa drugim regionalnim liderom sada je ponovo došao pod lupu javnosti. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Želite eksploziju ukusa na svom tanjiru? Danas je pravi dan za specifične ukuse, a naš predlog je slatko-ljuti pileći file! Uz najnoviji “noizz food” recept, ovo ukusno jelo možete ga napraviti brzo i lako, a onda vam ostaje samo da uživate… Gledajte, kuvajte sa nama i uživajte u prefinjenim ukusima! Novi recepti naći će se pred vama svake subote i nedelje u kratkim i dinamičnim video prilozima. (Da biste otvorili recept i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

U svom omiljenom listu, naš čitalac Zoran Tošić pročitao je sledeću rečenicu o Miroslavu Lazanskom: „U Moskvi je razgovarao sa trojicom sovjetskih maršala – Jazovom, Akromejevom i Kulikovom, što nijednom novinaru na svetu nikada pre ni posle nije pošlo za rukom.“ On se pita: da li su ispravna ova tri ruska prezimena u instrumentalu, ili je možda trebalo napisati „sa Jazovim, Akromejevim i Kulikovim“? (Da biste pročitali celu kolumni Ivana Klajna, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Sve je izvesnije da dogovor između Beograda i Prištine neće biti postignut ni tokom ove godine, uprkos snažnim pritiscima Sjedinjenih Američkih Država da se što pre nađe rešenje. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa”)

Marko je pre nekoliko godina odlučio da sreću potraži “preko bare”. Iz rodnog Kruševca obreo se u američkom gradu Klivlendu i ubrzo je dostigao svoj američki san, ili je na odličnom putu da ga dohvati. Inspirisan ranijim ispovestima koje ste nam slali upravo vi koji živite van Srbije, tako je i Marko odlučio da sa nama podeli svoje iskustvo života preko okeana. Pročitajte u njegovoj ispovesti zašto kaže da su Srbi puni predrasuda prema Americi i Amerikancima, ali i zašto smatra da u jednom ne samo Amerika, već i ceo svet treba da se ugleda na “našu Srbiju”. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Epidemije nisu ništa novo. Tragove pustoši koje su ostavljale za sobom moguće je pratiti kroz celu istoriju, a svet se trenutno suočava sa pandemijom jednog novog virusa – kovid-19. Zarazne bolesti su kroz istoriju sejale masovnu smrt, ali i u velikoj meri uticale na tokove istorije i ljudski identitet. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Čak i ako neke zemlje uspeju iskoreniti zarazu brže od drugih, one će biti primorane da ostanu u karantinu kako bi se sačuvale od drugih kojima to nije uspelo. A to znači i da će biznisi ostati zarobljeni unutar državnih granica. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Korona virus je po strukturi potpuno različit od virusa gripa. Ipak, ta dva virusa u većini slučajeva izazivaju slične respiratorne simptome. “Al Džaziru Balkans” razgovarala je sa virusologom Anaom Banko, koja je odgovorila na nekoliko ključih pitanja o pandeminiji Covid – 19. (Da biste pogledali ceo razgovor sa virusologom, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

U tuđini nikad nije lako. Posebno su teški počeci kada stignete u nepoznatu zemlju gde nikog ne poznajete, ne govorite jezik ili ga jedva razumete, a nostalgija za rodnim krajem bije li bije. Baš ta jezička barijera poslužila je našem čitaocu Stevi Novakoviću da sa nama podeli jednu vrlo duhovitu priču o Siniši koji se sa svojih 40 godina našao u Kanadi sa gotovo nikakvim znanjem engelskog jezika i sve što je dobio za “utehu” bio je jedan savet: “Prokinuće to samo!” (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Od početka 20. veka prirodne katastrofe odnele su u proseku 50.000 života godišnje, pričinivši štetu od sedam milijardi dolara. Najpogubnija prirodna katastrofa po ljudske živote su zemljotresi koji su od 1900. odneli više od 2,3 miliona života, odnosno 30 odsto svih žrtava prirodnih katastrofa. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

“Invazija američkih specijalaca na Evropu: na hiljade njih iskrcalo se na teritoriju Starog kontinenta”, “Virus Covid 19 je veštački napravljen u loaboratoriji i jedino Amerikanci imaju vakcinu”, “Američki vojnici (sa početka priče) primili su koktel vakcinu pre iskrcavanja u Evropu, a virus u Italiji se pušta iz vazduha”, “Kineze su ustvari zarazili Amerikanci,”… Ovo su samo neke od opasnih teroija zavera koje se poslednjih nedelja šire svetom inače ophrvanim strahom od smrtonosnog korona virusa. Izgleda da je jedina proizvodnja koja cveta tokom velikih kriza – proizvodnja lažnih vesti i teorija zavera, a u njima ulogu i prečesto igraju naši ljudi, pa čak oni na političkim funkcijama. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

3D naočare, Četvrta industrijska revolucija, 5G mreža, Higsov bozon – Božja čestica… Sve u 21. veku. “Vek budućnosti” u kućnom pritvoru. Virus Korona namakao nam je nanogicu i naneo civilizacijski poraz… (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Priča je kao iz vrhunskog holivudskog trilera: Mlada i lepa devojka postaje ljubavnica gospodara života i smrti u Jugoslaviji. Dok se u sobi u kojoj borave Tito i lepa Davorjanka čuju uzdasi i krici zadovoljstva, oko njih besni najkrvaviji rat u ljudskoj istoriji. Decenijama kasnije, jedan grob u beogradskom Belom dvoru krije priču koja se prati bez daha. (Da biste pogledali prvu epizodu serijala Tajne belog dvora, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Lazar Raković napustio je Srbiju “trbuhom za kruhom” u nadi da će sreću pronaći u nekoj drugoj zemlji. Podstaknut ispovestima koje je čitao u Blicu, rešio je da ispriča svoju neobičnu priču. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crta i piše Marko Somborac.

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs