Srbi piju ove lekove kao preventivu za korona virus: Doktori su objasnili da to nikako ne pomaže

Nakon nekoliko vesti u medijima kako antimalarici mogu pomoći u prevenciji oboljevanja od korona virusa, ovi lekovi planuli su sa polica apoteka. Na današnjoj konferenciji za medije u Palati Srbiji strušnjaci su, ipak, istakli da su te informacije bile netačne. Uz to, otkrili su zbog čega antimalarici više ne mogu da se nađu ni u jednoj apoteci u zemlji.

– Antimalarici, konkretno hlorokin i hidroksihlorokin, jesu lekovi koji se koriste kao lekovi protiv zapaljenja. Oni se koriste u hroničnim zapaljenskim reumatičnim bolestima. Nijedan od njih nije vitalni lek za te pacijente, postoje drugi lekovi koji mogu da se upotrebe kao privremena ili čak stalna zamena. Ono što je izuzetno bitno je to da su to lekovi koji NE pomažu u preventivi, u smislu sprečavanja širenja virusa – rekao je dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti.

U apotekama nema više antimalarika Foto: Pixabay

Kako je objasnio, jedan od razloga nestašice tih lekova u apotekama poslednjih dana jesu natpisi u medijima.

– Od strane jednog ili više neodgovornih pojedinaca natpisi o tim lekovima našli su se u medijima, posle na društvenim mrežama. Onda je narod počeo da kupuje antimalarike, uzimajući ih na svoju ruku sa idejom da se neće zaraziti. To su lekovi koji se uzimaju kada se pojavi promena na plućima, jer imaju neko dejstvo u ublažavanju brzine toka bolesti. Oni ne mogu da spreče nastanak bolesti. Jedino što može da spreči nastanak bolesti je izolacija, odnosno sprečavanja kontakata – dodao je lekar.

Ovi lekovi neće sprečiti ni prenos virusa.

Oni koji ih uzimaju na svoju ruku mogu samo da samim sebi naprave neželjene efekte ovih lekova, pogotovo jer ne znaju kako treba da se uzimaju – dodao je dr Stevanović.

Na pitanja da li će tih lekova ponovo biti u prodaji, on je rekao da ih na stanju ima.

Tih lekova ima, država je obezbedila sasvim dovoljnu količinu. Znam jer smo mi pravili podatke o tome koliko će nam trebati za lečenje bolesnika po svim scenarijima. Ali su oni baš iz tg razlgoa, da ne bismo imali i pojavu neželjenih efekata tih lekova zbog nekontrolisane i loše upotrebe, praktično sklonjeni iz slobodne prodaje. To je jedini razlog zašto ih u ovom trenutku nema. A opet, ponavljam, to nisu esencijalni lekovi bez kojih pacijenti ne mogu da žive, to nisu lekovi za sprečavanje aritmije, već mogu da se menjaju drugim lekovima koje reumatolozi odlično znaju i prepisuju – rekao je on.

IZVOR: Telegraf.rs