Srbija ima 4 žarišta korona virusa: Nove mere bi za njih mogle da znače policijski čas od 24 sata

Beograd, Ćuprija, Niš i Valjevo gradovi su sa najvećim brojem zaraženih korona virusom u Srbiji. Ovi gradovi, kao 4 žarišta virusa Covid19, mogli bi narednih dana da budu zatvoreni, kako bi se sprečilo širenje epidemije. A kako mogu biti zatvoreni?

Kako je jutros navela premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju zabrane kretanja koja bi važila 24 sata, danas će biti razmatrane druge mere, pre no što se pribegne toj.

– Postoje još neke mere do potpune zabrane kretanja osim do prodavnice i apoteke vikendima, gde vidimo da je najgora situacija u smislu da ljudi izlaze. Mere postoje: da li je to zatvaranje žarišta da se virus ne bi proširio u gradovima i opštinama gde i dalje nemamo nijednog zaraženog, što je odlična vest… – istakla je premijerka.

Međutim, nije precizirala kako bi nove mere mogle da se sprovedu.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Tako bi već narednih dana, ukoliko se usvoje nove mere, Beograd, Ćuprija, Niš i Valjevo mogli da budu zatvoreni.

Šta to znači? Da li bi zatvaranje gradova pre svega se odnosilo samo na napuštanje grada ili bi i građani imali zabranu izlaska, ostaje da se vidi danas posle 18 sati.

To bi, na primer, moglo da znači, uzimajući za primer kineski grad Vuhan, da bi u potpunosti bilo zabranjeno izlaženje i ulaženje u žarišta virusa.

Takođe, ukoliko bi se usvojile mere italijanske vlasti, građani ne bi mogli da napuštaju gradove u kojima žive, osim u slučaju posla ili zdravstvenih razloga, ali u tom slučaju bi, kao u Italiji, morali da imaju potvrdu nadležne medicinske ustanove.

Brnabić je ujedno i dodala da će građani biti informisani da bi znali da se organizuju i zato nema potrebe za panikom.

Prestonica se u prethodne dve nedelje spominjala kao najveće žarište korona virusa, s obzirom na to da u Beogradu ima najviše zaraženih Covid19.

Ada Ciganlija za vreme epidemije korona virusa, Foto: Nikola Tomić

Prema rečima zamenice direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u Beogradu je najviše zaraženih s obzirom na to da je reč o najvećem gradu sa najviše stanovnika.

Takođe, na širenje epidemije korona virusa u glavnom gradu Srbije uticalo je i ponašanje građana koji nisu poštovali mere Vlade, već se družili, punili kafiće, kao i parkove i kejeve.

Druženje za vreme vanrednog stanja, Foto: Nikola Tomić

Prema podacima od 29. marta, 352 osobe u Beogradu pozitivne su na korona virus.

Odmah iza glavnog grada je Grad Niš, a sledi ga Valjevo.

Printskrin: covid19.data.gov.rs

Grad Niš imao je na početku širenja epidemije korona virusa najviše zaraženih, nakon što je Nišlijka iz Lugana došla u taj grad.

Ona je, kako je >

IZVOR: Telegraf.rs