Srpski stručnjaci kažu da epidemiološki ulazimo u 4. fazu: Evo šta to znači i odakle preti opasnost

DRAGAN KUJUNDZIC

Srbija je u petoj nedelji od početka zaraze korona virusom, a epidemiloški ulazimo u četvrtu fazu, otkriva pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objašnjavajući šta to tačno znači.

On je u večerašnjem televizijskom gostovanju kazao da je sada veliki rizik od prenošenja zaraze unutar porodice, te da oboleli članovi sa blagom kliničkom slikom, koji imaju problem da se samoizoluju unutar porodičnog doma, mogu biti opasni po najmilije.

Gojković je rekao da su zato i planirane privremene bolnice u kojima će oni sa blažom kliničkom slikom biti smešteni, kako ne bi bili rizični po one u svom neposrednom okruženju. Takođe je najavio da će Novosadski sajam početi sa radom u ponedeljak.

(u sredini) pokrajnski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković / Foto: Tanjug/TANJUG / TANJA VALIC

Podsetio je da 80 odsto obolelih od korona virusa imaju blagu kliničku sliku, ali opomenuo da su to kliconoše.

– Ti pacijenti će imati apsolutnu negu, iako su oni tako blage kliničke slike da im medicinska potpora nije neophodna. Svi koji ulaze u prostorije Sajma moraju imati potvrđenu dijagnozu, nakon 10 ili 12 dana uzima se ponovo bris i ukoliko je negativan, nakon 24 do 48 sati se ponavlja, a ukoliko su oba negativna, takav pacijent se otpušta na kućno lečenje još 14 dana.

Izoluje se da ne bi dobio neku drugu komplikaciju. Za 14 dana se opet javlja infektologu i tad treba da se konstatuje da je on u potpunosti izlečen – objasnio je put ka ozdravljenju i dodao da je to najprecizniji put da se što pre izađe iz ove situacije.

Takođe, ponovio je da će predstojeće toplo vreme pogodovati suzbijanju zaraze.

Podsetimo, u Srbiji su do sada zabeležena 1.624 pozitivna slučaja na Covid-19, a 44 osobe izgubile bitku sa ovim opasnim virusom.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

IZVOR: Telegraf.rs