Šta da radite ako ste već počeli da gasite firmu, ima li nade?

Foto: Pixabay

Paket mera za spas ekonomije, koji je predstavljen pre dva dana, vredan je 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara ne mogu da koriste apsolutno svi preduzetnici u zemlji.

Postoje ipak neki uslovi, odnosno kriterujumi po kojima će država gledati i obraživati pomoć. O tome možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Nedoumica se javila, a i našoj redakaciji dosta pitanja stiže i od privatnika koji su zamrzli poslovanje – da li imaju prava na jeftine kredite i ostale mere iz paketa kao što je pomoć države u isplati plata.

Kako je i sam ministar finansija rekao obrazlažući mere, ova pomoć se ne odnosi na preduzeća koja su zamrzla (privremeno prekinula) svoje poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno 15. marta.

Dakle, ukoliko ste podneli zahtev APR-u za zamrzavavanje rada 14. marta na primer, država neće preuzeti na sebe obavezu isplate minimalca u naredna tri meseca za vaše radnike.

Ono što je obećavajuće, jeste da su predstavnici vlade rekli da će pomoći i one preduzetnike koji su otpustili pa u međuvremenu vratili radnike na posao, a kako to da uradite, pogledajte OVDE.

IZVOR: Telegraf.rs