ŠTA JE SKUPO U AMERICI? Za zdravstveno i do 400 dolara, za šišanje od 20 do 100, vrtić 1000… ali ako imaš jednu stvar SVE MOŽE DA SE PLATI MANJE

Moja tinejdžerska zamisao Amerike bila je kako tamo svega ima i sve je samim tim i jeftino, lako dostupno i kako ništa nije skupo. Maštala sam o tome kako ću kada dođem u Ameriku da se obučem u Nike-u od glave do pete i kako je to tamo „džabe“. Gotovo da dele na ulici. I moram da kažem da, osim što sam bila dete i stvari posmatrala iz manje dimenzija, nisam mnogo omašila.

Ovako svoju priču o cenama i troškovima života u Americi, počinje na svom blogu “Američki san”, devojka iz Srbije Nevena Ristić, inače novinarka, koja je pre četiri godine sa suprugom i jedanaestomesečnom bebom sela na avion za Ameriku, gde i danas živi. Život su spakovali u tri kofera, jedan ranac i krevetac na rasklapanje i krenuli su praktično od nule.

Nevena je danas autor uspešnog bloga “Američki san”, koji je, kako sama kaže, nastao kao ” želja da informacijama pomogne svima koji dolaze u Ameriku ili su već u Americi, jer je ceo sistem u potpunosti drugačiji od sistema u Srbiji”. Prenosimo vam Nevenina zapažanja kada je reč o troškovima života u SAD.

– Garderoba zaista nije stavka kakva je danas u Srbiji. Patike ne koštaju celu jednu mesečnu platu ili čak dve. Koštaju manje od većine drugih stavki. Poslednji par Nike patika sam platila manje nego što platimo ručak u restoranu – navodi Nevena na svom blogu.

Garderoba, dakle, nije peterano skupa, ali šta jeste?

Zdravlje je, kao i u svuda u svetu i ovde nešto što se ističe iznad svega, navodi Nevena.

– Zdravlje nema cenu, ali su ekonomski stručnjaci sa Stanforda izračunali da je prosečna godišnja vrednost ljudskog života 129 hiljada dolara. Kada govorimo o tome da je zdravlje skupo, važno je reći da je u Americi skupo zdravstveno osiguranje, ali to svi znaju. Ipak, sve je više poslodavaca koji uviđaju ovaj problem te svojim zaposlenima pružaju bolje osiguranje, po nižoj ceni. Tako da je to stavka koja može da osobu košta od $50 do $400 mesečno, dok porodice troše od nekih $400 do $2400 – navodi autorka bloga “Američki san”.

Cena koju neko plaća, dodaje, zavisi od toga koliko mu poslodavac pokriva, kakav mu je legalni status u državi (da li je državljanin, nosilac Zelene karte ili koji tip vize ima), koja su mu mesečna primanja, na kojem ZIP codu živi i slično.

Nevena ističe da je pored zdravlja i zdravstvenog osiguranja, ono što je skupo informacija.

– Navešću za primer kada su naši prijatelji uselili u naš apartmanski kompleks i pošto su došli kao naša preporuka, dobili su $1000 poklon karticu. A da im mi nismo rekli da pitaju za to, ne bi dobili. Tako smo i mi dobili isti iznos, jer su oni nas naveli kao preporuku (referal). U ovom primeru nije da su nešto manje platili nego ih je manje koštalo. Kada smo mi useljavali na isto mesto, godinu dana ranije, nama su nudili $500 poklon karticu. Ali kako smo već čuli da je neko dobio $1000, spomenuli smo za to i dobili smo i mi isti iznos. Tako uz pravu informaciju možeš da uštediš, odnosno manje platiš osiguranje, stan, auto, odeću, obuću, avionske karte, lekove, Internet, telefon i drugo. Uvek pitaj za popust i nema sramote – navodi autorka.

Prema Neveninim navodima, u Americi je skupo živeti u centru grada ili, kako kaž, u pogrešnom delu grada.

– Skupo je menjati odluke, pogotovo one koje su vezane za nekakav ugovor. Ne znati je skupo, ali je skuplje ne pitati i ne tražiti. Najskuplje je biti ograničen i ne slušati druge. Ono što je skupo ili skuplje, su sve neke dodatne stvari, dodatne aktivnosti. Tu krećemo od nege i kozmetike, uslužnih delatnosti i ostalih sitnica koje život znače. Poznajem ljude kojima su cene šišanja bile toliko nepristupačne da su odlučili da će da puste kosu, sami se šišaju ili čak briju glavu. Cena muškog šišanja je u Srbiji nekad ista kao i cena pića u gradu, dok je to u Americi od $20 do $100, plus bakšiš koji bi trebalo da bude makar 5% a preporučljivije je 20% ako želiš da opet dođeš – navodi Nevena.

Žensko šišanje, dodaje, kreće se od nekih $50 u proseku pa naviše, ali se nekad dodatno plaća feniranje.

– Bilo koji vid „usluge“ je nešto što će da ti skrati novčanik. Bilo da je to kozmetička usluga ili usluga nekakve popravke. Plaća se i sama dijagnostika. Na primer, prijatelj mi je rekao kako je zvao vodovodara da mu nešto popravi i ovaj mu je rekao da će ga izlazak na teren koštati $150 a onda će znati koliki je ukupan trošak i da li on to uopšte može da popravi. Ukoliko se odluči da mu uslugu pruži neko drugi, onih $150 mora da plati. Ali ako mu bude radio on, taj iznod će biti uračunat u popravku.

Kada je reč o obrazovanju, nevena navodi da je škola – osnovna i “javna” – besplatna i da se ne plaća direktno.

– Ali, da bi išao u određenu školu, moraš da živiš na toj lokaciji. Dakle, bolje škole podrazumevaju da ćeš više plaćati najam stana ili kuće, ili da će porez na kuću da ti bude viši. Iz tog poreza se finansira škola i to diktira i kvalitet škole i cenu poreza.

Dodaje i da fakulteta ima preko 5000, i najskuplja školarina je oko 60 hiljada dolara godišnje.

– Fakultet može da bude besplatan, ali samo za one srećkoviće koji dobiju stipendiju. Najveći broj naših ljudi koje poznajem su došli u Ameriku preko sportske stipendije. Tako da je njima uglavnom bio besplatan ( full ride) ili su plaćali deo školarine. U svakom slučaju, školovanje može da se gleda kao veliki izdatak i retko za koga je besplatno. Postoje fondovi koji mogu da ti pomognu ukoliko si u nečemu dobar, ali moraš da budeš proaktivan. Ono što je dobra vest je što se prilično lako dobijaju krediti za studije i što imaju duži rok otplate – navodi Nevena.

Autorka bloga ističe i da se za gotovo svaku aktivnost plaća registracija, odnosno “registration fee”., što je, ocenjuje, izmišljeni trošak.

Sportske aktivnosti za decu koštaju u proseku od nekih 50 do 350 mesečno.

– Mnogi će ti bez problema reći kada je najbolje vreme da se učlaniš kod njih, kada ima najviše pogodnosti. Tako su mi u jednom vrtiću rekli da, ako sačekam još mesec dana do njihovog sajma, uštedeću $350 za registraciju – navodi Nevena.

Čuvanje i briga oko dece su u Americi posebna priča, i na to porodice troše najviše novca.

– Za celodnevni boravak je prosek u Americi oko $1000, ali kod mene nisam našla nijedan koji je ispod te cene. Prošle godine sam obišla preko 20 vrtića i nije bilo lako odlučiti se za pravi. Cene su različite i od uzrasta deteta, ali i od broja dana i sati koje dete pohađa. Uslovi u vrtiću nisu bili poput onih kakve se sećam da sam ja imala. U državnom vrtiću u Subotici sam imala odvojenu prostoriju gde se ruča, odvojenu salu za vežbanje i naši kreveti su se izvlačili iz zidova. Ovde često deca jedu tamo gde i borave a spavaju na podu, u svojim vrećama za spavanje. Ovde sam imala opciju da za preko $1000 mesečno upišem dete u vrtić koji mi se nije svideo. Pri daljem istraživanju sam otrkila da su daleko bolji vrtići pri crkvama. To se obično zove Mothers Day Out program i traje dva do pet dana. Grupe su manje i uslovi bolji, što higijenski što finansijski – navodi Necena-

Nevena se osvrnula i na plate, navodeći da su prosečne zarade uglavnom između 40 i 50 hiljada dolara.

– To puta dva je ono što je potrebno porodici da može baš lepo da živi. Cifra of $250 hiljada dolara je nešto što mi je dato kao cilj- ako jedna četvoročlana porodica hoće baš lepo da živi. Može da se preživi i sa platom ispod proseka, naravno. A i taj cilj što sam spomenula, nije nešto što mnogi ostvare. Ipak, postoje i daleko veće plate od te. Ono što diktira platu je popularnost odnosno plaćenost neke pozicije pa potom tvoje znanje i iskustvo navela je Nevena i dodala:

– Tvoj stil života diktira tvoje mogućnosti i potrebe. Nema tih para koje u Americi ne možeš da potrošiš. Šta god da imaš, sutra možeš da nađeš i bolje. Koliko god da imaš, neko ima više. Važno je da ideš postepeno ka svojim ciljevima. Jer nigde ne možeš ni da zaradiš koliko možeš u Americi.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Moja tinejdžerska zamisao Amerike bila je kako tamo svega ima i sve je samim tim i jeftino, lako dostupno i kako ništa nije skupo. Maštala sam o tome kako ću kada dođem u Ameriku da se obučem u Nike-u od glave do pete i kako je to tamo „džabe“. Gotovo da dele na ulici. I moram da kažem da, osim što sam bila dete i stvari posmatrala iz manje dimenzija, nisam mnogo omašila.

Šestogodišnja Kineskinja Grejs je pre više od dve godine sa roditeljima posetila Beograd i iako se cela porodica oduševila našom zemljom, desila se nezgoda koja je promenila tok njihovog putovanja i dovela ih do Beograđanke Marije Anđelković Novaković. Posle skoro tri godine korona virus je zahvatio prvo Kinu, a zatim stigao i u Srbiju i Mariji je zazvonio telefon. (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Uvek je teško otići iz rodne zemlje “trbuhom za kruhom”, u potragu za boljim sutra i finansijskom egzistencijom koja nam je, iako ne najvažnija, ipak svima jako bitna. Međutim, danas, kada se čitav svet bori sa virusom korona, sasvim je isto biti u Beogradu ili u Barseloni, ulice i trgovi su prazni, dok po gradu patroliraju policijske snage. O situaciji u glavnom gradom Katalonije, popričali smo sa Goranom Veljkovićem (38), kuvarom i rođenim Beograđaninom koji već dve decenije uz pomoć kulinarskog znanja i varjače, obilazi svet. Posle brojnih restorana i hotela u Srbiji i svetu, skrasio se pre pet godina na poziciji glavnog kuvara na jednoj jahtu, gde je dočekao i globalnu pandemiju korona virusa. (Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

U borbi protiv širenja korona virusa mnoge zemlje su uvele zabrane kretanja ili kontakta i na različit način ograničile društveni život. Čak i tamo gde ostanak kod kuće nije propisan zakonom, ljudi iz straha retko izlaze na ulicu. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ona je pametna, obrazovana i lepa mlada žena koja nije ni slutila da će jednog dana postati kraljica. Zove se Jetsun Pema Vangčuk, ima 28 godina i ona je najmlađa kraljica na svetu. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Malo selo u blizini Londona zove se Ejam – ali i dan danas ga zovu selo prokletih, jer, vidite, davne 1665. godine jedna žena je napravila veliku grešku. Otvorila je vrata Džordžu Vikarsu. Ne znajući šta radi osudila je sebe, svoje tek rođeno dete i preko 200 duša na najgoru moguću smrt. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Poslednji nastavci ove kolumne bili su posvećeni pogubnom uticaju društvenih mreža, a bogami i pojedinih medija, na napore države Srbije da zaštiti svoje građana od infekcije virusom korona, kao i na lečenje obolelih. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

– Pratimo svaki vaš korak, znamo šta guglate i koliko radite. Zato, ne zabušavajte nego se vratite na posao – reči su kompanije Akos Fajnenšl koji su počeli nadzirati rad svojih radnika. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Aston Martin je modelom DB11 AMR uveo novu dimenziju u trkama inspirisan svet porodice DB11. To je najdinamičniji i po performansama najbolji automobil u ovoj familiji, koji je nastao i razvijen u radionici AMR Performance Centre na Nurburgringu. Ekipa magazina “Top Speed” bila je u „Zelenom paklu“ da se u to uveri… (Da biste pogledali auto-test potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crta i piše: Marko Somborac (Da biste pogledali najnoviji strip Marka Somborca, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Možda će vas iznenaditi saznanje da je pribor za jelo koje danas svakodnevno koristimo nekada okarakterisan kao nemoralna, nehigijenska i đavolja alatka. Prve viljuške koristila je vladajuća klasa na Bliskom Istoku i u Vizantijskom carstvu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatit ena neki od “Blic premium” paketa)

Epidemije nisu ništa novo. Tragove pustoši koje su ostavljale za sobom moguće je pratiti kroz celu istoriju, a svet se trenutno suočava sa pandemijom jednog novog virusa – kovid-19. Zarazne bolesti su kroz istoriju sejale masovnu smrt, ali i u velikoj meri uticale na tokove istorije i ljudski identitet. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Dok broj pozitivnih na COVID-19 raste eksponencijalno, australijska vlada se suočava sa naglim skokom nezaposlenosti i sve izvesnijom recesijom… (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

…Izvinjavam se i njemu i čitaocima ako nisam naveo tačan citat. Ne daj Bože da u bilo čemu podsećam na bivšeg predsednika, ali ipak, moram da priznam da smo doživotni stanovnik Dedinja na račun građana Srbije i ja u nečemu slični. Sličnost je u tome što ni ja nisam posebno vičan sa tehnikalijama. Kada hoću nešto posebno da pogledam na televiziji, onda molim suprugu da mi namontira kanal koji tražim – jer ja čim uzmem daljinac u ruke pod obavezno nešto premakarim, dekodiram i izbutam… (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da se pretplatite na “Blic premium”)

Tehnologijom kojom lekari uglavnom snimaju pluća obolelog od kancera, doktori su snimili šta korona virus radi disajnom organu. (Da bi ste nastavili sa čitanjem i pogledali 3D snimak, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

Kad sam diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu i odslužio vojsku, prvo radno mesto našao sam brzo i lako – u mestu Komiža na ostrvu Visu. Kako je do toga došlo zanimljiva je priča, ali neću sad o tome, samo sam hteo da vam ispričam jednu zgodu koja mi je pala na pamet. Naime, sećam se svog prvog ulaska u komišku ambulantu. Lepa je to prizemna zgrada velikih i svetlih prozora, na podu je uglačani mermer koji odiše čistoćom. U jednom delu zgrade je bilo previjalište i moja ordinacija. Rano je bilo jutro, pacijenti još nisu došli pa krenem da obiđem objekat i dođem do drugog dela zgrade u kome je stomatološka ordinacija. Na vratima selotejpom zalepljen isečen komad novinske strane s krupnim naslovom: „Zubar dobio SIDU“. (Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa)

Svi koji vole balkansku kuhinju, dobro znaju šta su punjene paprike. I znaju i obožavaju. Napraviti ukusan nadev i valjano napuniti paprike suština je uspešnog procesa, a mi smo vam pripremili recep za specijaliet čarabnog ukusa – “Ćufte u baurama”. Najbolje od svega – peku se svega 10 minuta! Novi recepti naći će se pred vama svake subote i nedelje u kratkim i dinamičnim video prilozima. Gledajte, kuvajte sa nama i uživajte u prefinjenim ukusima! (Da biste otvorili recept i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Kako će i da li će nova odluka Narodne banke Srbije da popisuje sve koji šalju i primaju novac iz dijaspore uticati na naše ljude koji žive i rade u inostrastvu i da li je to prvi korak ka oporezivanju novca iz dijaspore. Ili, kako će ova odluka uticati na srpske radnike koje rade za strane kompanije, ali i na 200.000 najstarijih u Srbiji koji primaju strane penzije? Koliko će ih novi propisi, koji na snagu stupaju 1. juna, koštati i da li će biti dodatnog oporezivanja kompanija koje učestvuju u procesu? (Da biste nastavili sa čitanjem teksta, potrebno je da odaberete jedan od Blic premium paketa i da se pretplatite)

BLIC STRIP Crta i piše: Marko Somborac

Crkva Svetog Andrije koja je sastavni deo kompleksa Belog dvora imala je nesreću da kroz istoriju u periodu Drugog svetskog rata, ali i decenijama posle, bude trn u oku komunizmu, što je zauvek ostalo usađeno u njene zidine freskopisane po uzoru na najčuvenije srpske manastire na Kosovu. Isus Pantokrator će zauvek nositi stigmate nastale u tom periodu u vidu rupa od metaka koje se nalaze po celoj freski od kojih je ona u čelu najupečatljivija. Ko je i zašto pucao u Isusa verovatno nikad nećemo saznati, ikao postoje mnoge urbane legende koje prate ovaj misteriozan varvarski čin. (Da biste pogledali drugu epizodu serijala Tajne Belog dvora, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs