Stručnjaci zabrinuti, vlast ne haje: Švedska još neće da menja taktiku u borbi protiv korona virusa?

Foto: Tanjug/AP

Rast broja smrtnih slučajeva i zaraženih od korona virusa u Stokholmu otvorio je pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dela Evrope.

Brojne evropske vlade su donele odluku o zatvaranju škola i uvele drakonske mere kako bi ograničile kontakte s potencijalnim kliconošama, ali to nije učinila i Švedska. Kod njih je i dalje moguće posećivati restorane, frizerske salone, deca i dalje idu u školu, uprskos tome što broj obolelih i umrlih raste iz dana u dan.

Da su se neozbiljno poneli smatraju i njihovi susedi, Danska i Norveška, koje su zatvorile granice sa Švedskom, a Finska je izolovala svoja glavna urbana područja.

Analiza podataka lokacija pametnih telefona pokazala je da, dok u većini evropskih država izrazito pada poseta javnim mestima, Švedska ide u suprotnom pravcu, prenosi Index.

Međutim, švedski liberalni pristup kojim se želi u najmanjoj meri narušiti društveni i ekonomski život dolazi na metu kritika jer se u prestolnici epidemija širi.

– Nemamo izbora, moramo odmah da zatvorimo Stokholm – rekla je agenciji Rojtrs Sesila Soderberg-Naukler, profesorka medicinske mikrobiologije na institutu Karolinska.

Ona je jedna od 2.300 akademika koji su potpisali otvoreno pismo vladi krajem prošlog meseca u kom se traže strože mere kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

– Moramo uspostaviti nadzor nad stanjem, ne možemo ići prema situaciji u kojoj ćemo dobiti potpuni haos. Niko ne iskušava taj pravac pa zašto ga mi u Švedskoj moramo prvi ispitati bez dogovora na temelju informacija? – pita se profesorka Naukler.

Švedska je u petak saopštila da ima 612 novih slučajeva zaraze novim korona virusom, te da ih je sada ukupno 6.000. Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333, i sada Švedska beleži 25 do 30 žrtava dnevno, po švedskoj zdravstvenoj službi.

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, uglavnom u prestonici gd je deo osoblja bolnica i domova za starije javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme poput maski.

Stokholm je suočen sa, kako su je nazvali lokalni službenici, “olujom” slučajeva Covida-19, postavio poljsku bolnicu u kongresnom centru južno od centra grada i pozvao sve koji imaju određenu medicinsku obuku da pomognu u nezi starijih.

Na konferenciji za medije ove sedmice premijer vlade levog centra Stefan Lofven odgovarao je na pitanja je li rastući broj slučajeva u švedskim domovima za starije pokazatelj neuspešnosti strategije.

– Ne mislim da je to znak toga. Tako izgledaju stvari po celoj Evropi. Sve vreme govorimo da će stanje biti gore pre no što postane bolje -rekao je Lofven.

Švedska se usresredila na izolaciju i lečenje bolesnih umesto na prekidanje velikog dela života društva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade online a građanima je rečeno da ne putuju ako nije nužno, što su sve blage mere ukoliko se uporede sa merama drugih evropskih država.

Javno lice švedske borbe protiv pandemije, donedavno malo poznati javni službenik i epidemiolog, Anders Tegnel sada po publicitetu je glavna konkurencija premijeru, a on dovodi u pitanje delotvornost ograničenja kretanja kroz duže vremensko razdoblje.

– Važno je imati politiku koja je održiva kroz duže razdoblje, što znači ostati kod kuće ako ste bolesni i to je naša poruka – rekao je Tegnell koji dobija i pretnje i poruke podrške za svoje upravljanje krizom.

– Zatvaranje ljude u kuće neće dugoročno biti uspešno. LJudi će, pre ili kasnije, ionako izaći – rekao je Tegnel.

IZVOR: Telegraf.rs