TITO PROTIV STALJINA U UTAKMICI STOLEĆA: Ceo svet je drhtao zbog duela Jugoslavija – Sovjetski savez u jeku hladnog rata

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije osvojila je na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. srebrnu medalju, a odigrao je i jednu od najdramatičnijih utakmica u istoriji fudbala.

Sastale su se reprenzentacije Jugoslavije i Sovjetskog saveza, a ta utakmica bila je i bukvalno više od igre. Bilo je to u jeku hladnog rata između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, pa je ceo svet taj meč doživljavao kao megdan Tita i Staljina.

Plavi su u antologijskoj utakmici protiv Sovjeta poveli sa 3:0 i 5:1, ali ni to nije bilo dovoljno. Petrov je smanjio na 5:2, a zatim je Vsevold Bobrov, dao tri gola. U produžecima mreže se nisu zatresle i novi susret je zakazan za 22. juli, opet u Tampereu.

Igrači oba tima istrčali su na teren svesni da ne smeju da izgube, a Plave je na to podsetio Titov telegram „podrške” koji je stigao uoči utakmice. Sovjetski reprezentativci su, prema „Moskovskim novostima”, koje su se prve u SSSR-u usudile da načnu pomenutu temu tek 1988. godine, dobili direktivu iz Kremlja: „Igrati i pobediti”. Izgubili su sa 1:3, iako su poveli sa 1:0, a iste večeri vraćeni su brodom u Lenjingrad.

Kao što smo rekli Sovjeti su poveli u šestom minutu golom kapitena Bobrova, ali su reprezentativci Jugoslavije brzo preokrenuli golovima Mitića u 19. minutu, Bobeka iz kaznenog udarca deset minuta kasnije i Čajkovskog u 54. minutu. 

Epilog neuspeha je raspuštanje vojnog moskovskog kluba CDKA, koji je činio reprezentaciju, Liga je smanjena za jednu ekipu, a igrači su razbacani po ostalim timovima.

Plavi su posle toga savladali Dansku sa 5:3 i u polufinalu Nemačku sa 3:1, a u finalu izgubili su od sjajnog mađarskog tima (Grošič, Buzanski, Lorant, Lantoš, Božik, Hidegkuti, Kočiš, Palotaš, Puškaš, Cibor, Zakariujaš, Dalnoki, Kovač, Budai, Čordaš) sa 2:0. Taj poraz niko im nije uzeo za zlo. Tito je, po docnijem priznanju nekih reprezentativaca, kompletnoj ekipi, uključujući selektora Aleksandra Tirnanića i trenera Pogačnika, kao nagradu za pobedu nad Sovjetima dao po sto dolara.

Interesantno je pomenuti da selektor Aleksandar Tijanić tokom čitavog turnira nije napravio izmenu, a na teren je izvodio tim u sastavu: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek, Branko Zebec.

IZVOR: Kurir.rs