TRAMP: Vidimo svetlo na kraju tunela! LEKARI: Sledi nam najtužnija nedelja u životu Amerikanaca!

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je danas nadu da je došlo do uravnoteženja u nekim od žarišta korona virusa u SAD, dok njegovi medicinski savetnici imaju umereniji stav.

Tramp je ocenio da pad broja preminulih u Njujorku “možda predstavlja dobar znak” i pokazatelj da Amerikanci počinju da vide “svetlo na kraju tunela”.

Istovremeno, Entoni Fauči, član američkog medicinskog tima za borbu protiv korona virusa, rekao je da su potrebne dve nedelje napora kao što su socijalno distanciranje i preporuke da se ostane kod kuće, kako bi se širenje virusa usporilo. 

Upitan da li su sumorna predviđanja koja je izneo zajedno sa drugim stručnjacima u suprotnosti sa Trampovim, on nije direktno protivurečio predsedniku koga u javnosti kritikuju da često ima pozitivnji stav nego što činjenice pokazuju, prenosi Rojters. 

“Ono što čujete o mogućem svetlu na kraju tunela ne može da izbriše činjenicu da će sutra i sledeći dan biti veoma teški”, rekao je Fauči.

Šef američke Službe za javno zdravlje Džerom Adams upozorio je da će ovo biti “najteža i najtužnija nedelja u životima većine Amerikanaca”.

Nekoliko guvernera ipak okleva da izda naređenje za ostajanje kod kuće. U većini država, međutim, građanima je naređeno da ostanu kod kuće.

U SAD je do sada potvrđeno više od 335.000 slučajeva krona virusa, a više od 9.500 ljudi je preminulo.

IZVOR: Kurir.rs