U jeku pandemije korona virusa otvorio se STARI JAZ koji preti da PROGUTA Evropu kakvu znamo

Sukob oko novca, rasporele i uplaćivanja u evropsku kasu, postaje novi udarac u srž ideje o evropskom zajedništvu. Otvoreno neslaganja zbog koga je video-samitu šefova država i vlada EU praktično propao otvorio je stari jaz između severa i juga, koji sada preti da proguta Evropu kakvu znamo. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa”)

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen u sredu je u video-poruci najavila da će EU obezbediti sredstva članicama koje su zbog epidemije korona virusa prinuđene da pređu na skraćeno radno vreme. Ona je najmanje tri puta spomenula Italiju i Španiju kao primere zemalja koje će od toga imati koristi, između ostalog, regioni Milana i Madrida, gde zbog korona krize trpe „jake i zdrave firme“.

REŠENJE BEZ EPILOGA

Ideja za finansijsku pomoć EU za prinudno skraćenje radnog vremena ima za cilj prevazilaženje spora koji truje atmosferu unutar EU i preti da izazove dubok razdor između severa i juga. Na nedavno održanom video-samitu šefova država i vlada nije postignuta saglasnost o finansijskoj pomoći, pa će ministri finansija sledećeg utorka ponuditi rešenja, a onima koji budu prihvatljivi glasaće se na novom video-samitu, koji će biti održan nekoliko dana kasnije.

Ministri će, između ostalog, raspravljati i o inicijativi Fon der Lajenove za pomoć za prinudno skraćenje radnog vremena. Predsednica Komisije je naložila i da se preradi nacrt budžeta za period 2021-2027, pre svega, u korist zemalja poput Italije i Španije. To znači da bi finansijski jake države, kao što su Nemačka i Holandija, morale da prestanu da se bune protiv povećanja budžeta i prihvate uplaćivanje većih iznosa u briselsku kasu.

Fon der Lajenova je ovim ponudila alternativu predlogu koji je prouzrokovao spor i blokadu među članicama: neke vlade, među kojima Italija, Španija i Francuska, tražile su izdavanje zajedničkih EU obveznica.

Prihodi od tzv. „korona obveznica“ trebalo je da pomognu članicama u borbi protiv pandemije i ekonomske krize. Za te obveznice garantovale bi sve članice zajedno, a budući da bi je podržale finansijski jake zemlje, investitori bi ih smatrali sigurnim; kamate bi bile niske. Međutim, vlade poput nemačke, holandske i finske odbijaju da preuzmu garanciju za druge vlade, dok im Italija i Španija zameraju da nisu solidarne.

KRAH SAMITA

Zbog ovog sukoba video-samit nije uspeo. On je ponovo otvorio stari jaz između severa i juga, između štedljivih i duboko zaduženih zemalja. Zato je Fon der Lajenova zemljama poput Holandije i Nemačke pružila novu priliku da pokažu solidarnost. Iza svega stoji računica: ko ne želi zajednički dug, u 2021. i narednim godinama treba više da uplaćuje u evropski budžet, a u korist slabijih zemalja, kao što je Italija.

Inicijativa za pomoć za skraćeno radno vreme predviđa da Evropska unija državama odobri kredite u slučaju munjevitog povećanja troškova za to i slične programe. U nacrtu uredbe od 32 strane, u koji je „Zidojče cajtung“ imao uvid, naglašava se da je to vremenski ograničen pomoćni instrument.

Budžet za pomoć iznosio bi najviše 100 miljardi evra, a da bi ga napunila Komisija bi izdavala obveznice, za šta su joj potrebne garancije članica. Rezultat bi, dakle, i u ovom slučaju bio određeni vid zajedničkog evropskog duga – ali uz manje novca u igri i kraći rok. Da li će plan Fon der Lajenove i njeni predlozi za okončanje sukoba doneti rezultate videćemo sledeće nedelje.

UDAR NA EVROPSKE VREDNOSTI

Pandemija korona virusa trese same temelje Evrope unije. Danas nema države u Evropi u kojoj nema zaraženih od virusa Kovid 10, ali ta pošast nije ujedinila Stari kontinent. Naprotiv. Kovid 19 je napao i šengenski i svaki drugi sporazum na kojima počiva Evropska unija i gotovo iskorenio suštinu ljudskog bića: solidarnost, humanost i velikodušnost.

Pandemija virusa korona stvorila je Evropi zajedničkog nevidljivog neprijatelja toliko podmuklog da je i svoju žrtvu učinio bezosećajnom i samoživom. Gotovo sve države u Evropi se na manje-više isti način bore protiv kovid-a, a opet dovoljno razjedinjeno da je nakon Bregzita još jednom, možda najozbiljnije do sad dovedena u pitanje budućnost Evropske unije.

Komentari su potpuno anonimni. Za objavljivanje komentara je neophodno da imate svoj Blic nalog. Uputsvo kako da kreirate svoj nalog i koristite novu platformu za komentarisanje možete pogledati ovde.

Kreirajte svoj nalog ovde.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima kometarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Od kada postoji civilizacija, svetom su harale različite bolesti. Futurolozi i medicinski stručnjaci predviđaju da će u sledećih između 20 do 50 godina svet pogoditi žestoka pandemija koja će biti u stanju da usmrti čak do 300 miliona ljudi!

Između Korzike i Sardinije nalazi se arhipelag Madalena koji krije prelepa…….blaga prirode, a među njima i ostrvo po imenu Budeli. Budeli je specifičan jer na njemu živi samo jedan čovek, Mauro Morandi. (Da biste pogledali video-priču, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ostaci Mihajila Pupina počivaju u groblju Bronksa pod simboličnim kamenim obeležjem, a grob uglavnom niko i ne obilazi već godina godinama, zbog čega je kameno obeležje na počivališu velikog srpskog i svetskoh naučnika oštećeno. Posmrtni ostaci velikana, koji je svojim naučnim otkrićima i patentima zadužio današnju civilizaciju, mogli bi, međutim, uskoro krenuti put Srbije a tu inicijativu pokrenuli su Srbi iz Njujorka. (Da biste nastavili sa čitanjem potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Davne 1983. godine Vim je pronašao tri poruke u boci, odgovorio na njih i dobio odgovor nazad. Od tada postaje strastveni kolekcionar poruka u boci, a svaka od njih je za njega posebna. Ipak, jedna priča se izdvaja. (Da biste pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Nedavna anketa pokazala je da samo 42 odsto građana Srbije zna tačan raspored boja na našoj zastavi. Kakvo je vaše znanje o sprskoj istoriji i njenim nacionalnim simbolima? Rešite test i proverite koliko zapravo (ne) znate. (Da biste rešili kviz potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Sukob oko novca, rasporele i uplaćivanja u evropsku kasu, postaje novi udarac u srž ideje o evropskom zajedništvu. Otvoreno neslaganja zbog koga je video-samitu šefova država i vlada EU praktično propao otvorio je stari jaz između severa i juga, koji sada preti da proguta Evropu kakvu znamo. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium paketa”)

Zarobljeni u “zamrzutom konfliktu” iz 1990, siromašni, bez izlaska na more i na međi EU i Rusije, Pridnjestrovlje je jedan od najzapostavljenijih regiona u Evropi. (Da biste nastavili sa čitanjem i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Lider Severne Koreje Kim Džong Un na svoja retka putovanja van zemlje uvek ide velikim, prepoznatljivim teretnim vozom zelene boje. Blindirana grdosija već decenijama privlači pažnju javnosti, još iz vremena dok se njom vozio Kimov otac Kim Džong Il. (Da biste pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

U potrazi za izvornim mestom izbijanja zaraze koronavirusa, naučnici su došli do pijace u gradu Vuhanu u Kini. Odgovori na pitanja kako se pojavio Sars-CoV-2 i dalje se postepeno skupljaju, ali naučnicima je jasno da je došlo do biološke evolucije. A zašto baš sada? Deo odgovora nalazi se u industiji od koje zavise ljudski životi. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Naše poznate ličnosti zarađuju veliki novac i samim tim su im gubici zbog vanrednog stanja – ogromni. Naravno, sigurno je da imaju dovoljno novca, srpski rečeno – u šteku, ali i oni su na gubitku, a vreme u izolaciji koriste za svoje najmilije. Evo koliko u evro manjka Ceci, Čoli, Breni… (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Malajski moreuz je možda jedna od najvećih pomorskih trgovačkih ruta na svetu, ali uski koridor ima tako mračnu istoriju, da mnogima ostavlja gorak ukus u ustima. (Da biste nastavili sa čitanjem i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Pred Amerikom je tek najsmrtonosniji dan, ujedno i najsmrtonosniji dan u bilo kojoj zemlji od početka pandemije korona virusa, pokazuju analize podataka koje predviđaju da će se kriza produžiti i na jun. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Prema rečima naših stručnjaka, svi kažu isto: naredne dve nedelje će biti ključne u borbi sa koronavirusom. To znači da je naredne dve nedelje najbitnije da poštujemo procedure i ostanemo u izolaciji. Evo šta savetuju oni koji u izolaciji provode ceo radni vek – astronauti. (Da biste pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Oko osamdeset odsto obolelih od kovida-19, bolesti koju izaziva novi korona virus SARS CoV-2, imaju samo blage simptome, slažu se naučnici. Međutim, ne ozdrave svi u potpunosti nakon infekcije: kod nekih mogu da nastanu trajne posledice, tvrdi pulmolog Mihael Barčok. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ruski vojni avioni za pomoć Italiji u borbi protiv korona virusa razotkrili su neuspeh Evropske unije da brzo priskoči u pomoć članici u krizi, a predsedniku Vladimiru Putinu pružili poligon za propagandni udar u zemlji i inostranstvu. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crkva Svetog Andrije koja je sastavni deo kompleksa Belog dvora imala je nesreću da kroz istoriju u periodu Drugog svetskog rata, ali i decenijama posle, bude trn u oku komunizmu, što je zauvek ostalo usađeno u njene zidine freskopisane po uzoru na najčuvenije srpske manastire na Kosovu. Isus Pantokrator će zauvek nositi stigmate nastale u tom periodu u vidu rupa od metaka koje se nalaze po celoj freski od kojih je ona u čelu najupečatljivija. Ko je i zašto pucao u Isusa verovatno nikad nećemo saznati, ikao postoje mnoge urbane legende koje prate ovaj misteriozan varvarski čin. (Da biste pogledali drugu epizodu serijala Tajne Belog dvora, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

“Imamo sreću da živimo u gradu koji je odmah shvatio ozbiljnost situacije koja nas je zadesila. Velike tehnološke firme u Sijetlu su odmah svoje zaposlene poslale da rade od kuće, a ostali su ubrzo sledili taj primer. Prodavnice, barovi, saloni, sve je zatvoreno osim prodavnica za hranu i još nekih radnji sa osnovnim, neophodnim proizvodima”, kaže nam Marija Spasić Komlenović iz samoizolacije. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Crta i piše: Marko Somborac… (Da biste pogledali najnoviji strip Marka Somborca potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Mart 2020. godine je mesec koji će nam zauvek ostati u sećanju, nažalost većinom po ružnim stvarima. Od širenje korona virusa po celom svetu, proglašenja pandemija do neprekidne borbe i podrške ljudi širom sveta da se COVID-19 što pre zaustavi. (Da biste nastavili sa čitanjem i pogledali video, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Još je Aristotel govorio da je „čovek jedina životinja koja se smeje“ i zbog toga mi je veoma drag „kontroverzni doktor“ Branimir Nestorović kome je „smeh životni pogled na svet“. On je, onomad, sa osmehom tvrdio da se oko korone digla bespotrebna panika kao da je reč o koleri ili kugi. Ali, kao da su harizmatičnog doktora stisli sa svih strana, mada u Politici od nedelje i dalje tvrdi da je od korone umrlo svega 5.000 u svetu, a od običnog gripa 88.000 osoba. (Da biste nastavili sa čitanjem, potrebno je da se pretplatite na neki od “Blic premium” paketa)

Ringier Axel Springer d.o.o. vodeća je izdavačka kuća na teritoriji Srbije u čijem portfoliu se nalaze brojna visokotiražna štampana izdanja „Blic“, „Blic žena“, „Puls“, „NIN“ i „Auto Bild“.

Kompanija je osnovana 1996. godine. Od 2010. godine Ringier Axel Springer Srbija postaje deo novoosnovane medijske grupacije Ringier Axel Springer Media AG, koja takodje posluje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

email: redakcija@blic.rs
adresa: Kosovska 10, Beograd

IZVOR: Blic.rs