U nišku halu primljeno i troje Kineza: Počelo smeštanje zaraženih korona virusom u “Čair”

Foto: mod.gov.rs

Privremena bolnica u hali „Čair“ danas popodne je počela da prima prve pacijente obolele od korona virusa. Do ovog trenutka, u sportskoj hali koja je adaptirana u bolnicu, smešteno je četvoro pacijenata od kojih su troje kineski državljani.

Radi se o kineskim državljanima koji žive i rade u Nišu, a za koje je testiranjem na Infektivnoj klinici ustanovljeno da su pozitivni na Covid-19.

– Osim njih, primljen je i jedan Nišlija koji takođe ispunjava uslove za zbrinjavanje u privremenoj bolnici – saopštio je Goran Stanojević, koordinator privremene bolnice, inače pomoćnik direktora niškog Kliničkog centra za hiruška pitanja i dodao da će se prijem svih koji ispunjavaju uslove za smeštaj u ovoj ustanovi, nastaviti i narednih dana.

Objasnio je da je ovaj prostor namenjen osobama sa lakšom ili asimptomatskom kliničkom slikom.

– Lakšim bolesnicima se smatraju oni čija temperatura ne prelazi 38 stepeni i koji ispoljavaju lakše tegobe u gornjim respiratornim putevima. Osim njih, ovde se smeštaju i Kovid pozitivni koji nemaju nikakve simptome – kazao je Stanojević.

Vojska Srbije obezbedila je 256 postelja u hali “Čair”, a pacijentima će na raspolaganju biti i mnogi sadržaji koji će im omogućiti da dane u izolaciji lakše provedu kao što su biblioteka i besplatan internet.  

Foto: D. K.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je nedavno boravio u Nišu povodom završetka radova u hali „Čair“, saopštio je da je spremno još 280 kreveta u drugim halama u Nišu, te da je Vojska Srbije spremna da u skladu sa procenama Kriznog štaba grada Niša, stavi na raspolaganje i svoje kapacitete.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

(D. K.)

IZVOR: Telegraf.rs