U ovom gradu u Srbiji do 2. aprila nije bilo nijednog slučaja korone. Sada ima čak 11 obolelih

Od 13 uzoraka upućenih iz novopazarske Opšte bolnice, 11 je pozitivnih na Covid-19, izjavio je direktor Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutović. On je sinoć u Dnevniku RTV Novi Pazar kazao da je reč je o pandemiji sa kojim se suočava čita svet.

Korona virus je prvi put u Novom Pazaru potvrđen 2. aprila, ali se taj broj za 24 sata drastično uvećao, javlja RTV Novi Pazar.

– Dobra vest jeste da je zdravstveni sistem Novog Pazara stabilan. Sve odeljenja su opremljena i dobro stojimo kadrovski, a što je najvažnije, nemamo obolelih među zdravstvenim radnicima – kazao je Mahmutović, ističući da rešavanje hitnih stanja funkcioniše bez zastoja.

Pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija, a koji su zaraženi virusom se, prema njegovim rečima, najpre upućuju u tercijarne centre.

Mahmutović je kazao da se očekuje da do Novog Pazara dođe i određen broj respiratora. nampominjući da je zdravstveni sistem spreman.

– Ovih dana smo okončali dovod centralnog kiseonika u zgradu palijativne i starog Internog odeljenja koje će biti centar za obolele. Znate da imamo ambulantu za febrilna stanja u zgradi Medicine rada, skener i rendgen rade 24 sata –  rekao je direktor novopazarske bolnice.

On je rekao da je u slučaju prvog potvrđenog slučaja u Novom Pazaru, u potpunosti ispoštovana predviđena procedura u odnosu na identifikaciju kontakata i određivanje mera prema njima.

Mahmutović je apelovao da se ljudi ne okupljaju na javnim mestima, jer time ugrožavaju sopstvenu i bezbednost drugih.

IZVOR: Telegraf.rs