(UŽIVO) Još 5 žrtava korone, 72 osobe na respiratoru: Sutra dva Krizna štaba

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.060
* Broj preminulih u Srbiji: 28
* Broj izlečenih u Srbiji: 42
* Srbija danas šalje prvi kontingent pomoći Republici Srpskoj
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od 15 časova do 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima
* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova, i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus
* Na Sajmu u Beogradu postavljeno 3.000 kreveta, gde trenutno leži 33 osobe
* Sve je manje državljana Srbije koji su ostali zarobljeni u inostranstvu, država pomaže da se vrate u zemlju
* Građani neumorno iskazuju podršku zdravstvenim radnicima aplauzom u 20 sati

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na redovnoj konferenciji povodom izveštavanja o situaciji vezanoj za epidemiju korona virusa u Srbiji, dr Darija Kisić Tepavčević odgovorila je na pitanje šta je bio cilj cirkularne poruke koja je sinoć poslata korisnicima jedne mobilne mreže, poslata kao upozorenje da se ostane kod kuće i da se Srbija bliži italijanskom i španskom scenariju. 

Kisić je rekla da cilj ove poruke nije bio da se širi panika, već da se spreči dalje širenje infekcije korona virusa u Srbiji. 

U Srbiji je, prema najnovijim informacijama, korona virusom zaraženo još 160 osoba, a preminulo 5, a na respiratorima se nalazi 72 njih.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 01. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Zaključak Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, izazvala je burne reakcije i podele u javnosti u vezi sa tim “šta se krije iza ovakve odluke”.

Dok je deo njih uveren da se iza ove odluke krije pokušaj prikrivanja informacija, drugi tvrde da je reč o nameri sprečavanja širenja lažnih vesti i panike.

Osnovni sud u Pančevu izrekao je danas kaznu od 15 meseci zatvora za Š.R. (71) zbog kršenje mere obavezne samoizolacije nakon povratka iz Crne Gore.

Presuda je izrečena nakon što je suđenje održano putem skajpa između Osnovnog suda u Pančevu i pritvorske jedinice u Vršcu, gde je pritvoren Š.R. Sud mu je takođe produžio pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, rekla je za Tanjug portparol Osnovnog suda u Pančevu Dragana Zlokolica.

Vlasti u Srbiji striktno kontrolišu ulazak u zemlju svih vozila kako bi se sprečilo širenje smrtonosnog korona virusa koji je u našoj zemlji odneo 23 života.

Policija je u Novoj Crnji u vreme zabrane kretanja zatekla na ulici 15-godišnjeg mladića u društvu 12-godišnje devojčice, saopšteno je iz MUP-a.

Protiv mladića je podneta prekršajna prijava zbog kršenja Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije.

Muškarac V. P. (34) iz Beograda priveden je u svojstvu građanina i trebalo bi da bude saslušan, kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa objavom na Tviteru da će večeras biti uveden 24-časovni policijski čas.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Branislav Blažić, preminuo je usled posledica obolenja od Kovida-19, potvrđeno je za >

IZVOR: Telegraf.rs