(UŽIVO) Još pet osoba preminulo u Srbiji, ukupno 44 žrtve korona virusa, 89 na respiratorima

Činjenice:

*Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.624
* Broj preminulih u Srbiji: 44
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima
* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Srbija je ušla u 5. nedelju epidemije korona virusa. Naredna dva, tri dana su ključna i u ovom periodu se očekuje veći broj zaraženih, ali i preminulih od Covid19. Na petu nedelju upozoravali su svi, lekari, predsednik Srbije, Vlada, a ona se tokom jučerašnjeg dana sama najavila. Sa 305 novoobolelih i osmoro mrtvih, jasno je da je petak bio najcrnji dan u Srbiji.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je jutros održan sastanak sa ruskim ekspertima koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa korona virusom i koji će, kako je rekao, već sutra početi sa radom.

– Imali smo konstruktivan, operativan sastanak sa ekspertima iz Rusije gde je zajedno, civilno i vojno zdravstvo, postavilo plan budućih aktivnost naših i ruskih kolega – rekao je Vekić  i naveo je da već sutra kreću sa radom i pojasnio da će u Beogradu biti dve medicinske ekipe koje će obići porodilište Narodni front i kliničko-bolničke centre “Dragiša Mišović”, Zemun i Zvezdara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće u ponedeljak Novi Pazar, koji je identifikovan kao novo žarište korona virusa u Srbiji.

Vučić će u Novom Pazaru obići Opštu bolnicu, kojoj će uručiti 10 kliničkih, statičnih respiratora i tri mobilna respiratora.

Na pitanje novinara, kakva je situacija na Sajmu gde se upućuju pacijenti sa dijagnozom korona virusa i lakšom klničkom slikom, i da li je istina da pacijenti nemaju sa kime da komuniciraju, da im lekari ne govore ništa od zdravstvenom stanju kao i na konstataciju da je kontrolni test uveden posle reagovanja zaštitnika građana, a posle pretnje da će pacijenti na sajmu stupiti u štrajk glađu, dr Goran Stevanović direktor Infektivne klinike u Beogradu rekao je da može da odgovori na medicinski deo pitanja.

U Srbiji među migrantima nema pozitivnih na korona virus, rekao je danas na konferenciji za novinare Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

– U svim objektima u kojima se nalaze migranti postoje lekari, a svi migranti imaju ista prava, testiraju se u zavisnosti od toga da li imaju simptome ili nemaju odnosno kakva je njihova klinička slika u tom trenutku odnosno procena njihovog zdravstvenog stanja. S obzirom na to da je svaki migrantski kamp obezbeđen i veoma teško se u njega ulazi i izlazi verovatnoća prenosa same infekcije je manja i mi za sada sve što smo testirali nemamo pozitivnih testova među migrantima – rekao je Gojković.

U Zemunskoj bolnici kasno juče od korona virusa umrla je D. S. (68) iz Ćuprije, bankarka u penziji. Kako je za >

IZVOR: Telegraf.rs