(UŽIVO) Najmlađi pacijent Sajma ima 19 godina: U Srbiji preminulo 16 ljudi, 62 na respiratorima

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 785
* Broj preminulih u Srbiji: 16
* Broj izlečenih u Srbiji: 42
* Predsednik Aleksandar Vučić najavio uvođenje oštrijih mera
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od 15 časova do 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima
* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova, i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus
* Na Sajmu u Beogradu postavljeno 3.000 kreveta, bolnica juče primila prve pacijente
* Sve je manje državljana Srbije koji su ostali zarobljeni u inostranstvu, država pomaže da se vrate u zemlju
* Građani neumorno iskazuju podršku zdravstvenim radnicima aplauzom u 20 sati

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Avion Er Srbije A320 vratio se danas u Beograd sa ukupno 142 putnika iz Stokholma i Brisela, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji.

Avionom, koji je sleteo nešto posle 18.30a beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, iz Stokholma je došlo 75 putnika, a iz Brisela njih 67. Tim avionom je jutros iz Srbije otputovalo 153 stranih državljana.

Gradonačelnika Niša Darko Bulatović izjavio je danas da je hala “Čair” pripremljena i sve je završeno po istom principu kao ona na Beogradskom sajmu za prihvat obolelih od korona virusa, ako za tim bude potrebe.

Čair Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

– Ista slika je, kao i u Beogradu, i po pitanju rasporeda, po sadržaju, sanitarnim putevima, ambulanti, pokrentim uređajima i sve drugo – kaže Bulatvović.

U privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu zbrinuti su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz cele Srbije, a najviše ih je iz Čuprije, Loznice i Beograda, izjavio je večeras državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodao da najmlađa osoba zaražena korona virusom, smeštena na Sajmu, ima 19 godina, a najstarija 74 godine.

Na beogradskom Sajmu zbrinuti su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jedan muškarac u Zaječaru danas je, tokom policijskog časa, šetao naoružan puškom. Njega je videlo nekoliko osoba i pozvalo policiju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova na više punktova širom Srbije obavljaju pojačanu kontrolu poštovanja mere o zabrani kretanja posle 17 časova.

UP je i večeras apelovalo na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima / Foto: Tanjug/Tanja Drobnjaković

Protiv svih koji, bez adekvatnog odobrenja, budu zatečeni u kršenju ove naredbe biće preduzete zakonom predviđene mere, saopšteno je iz MUP-a. MUP je i večeras apelovalo na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima i da u cilju zaštite svog zdravlja i zdravlja svojih sugrađana poštuju odluke Vlade Srbije i ostanu kod kuće.

Uprava saobraćajne policije ističe da je u prethodnom periodu uočen povećan broj saobraćajnih prekršaja, neposredno pred početak mere zabrane kretanja, zbog čega će u narednom periodu saobraćajna policija obavljati pojačanu kontrolu.

Pojačane kontrole Foto: tanjkug/Zoran Žestić

Među saobraćajnim prekršajima počinjenim u tom periodu posebno je izraženo nepoštovanje ograničenja dozvoljene brzine kretanja, što je za posledicu imalo više saobraćajnih nezgoda širom Srbije i smrt dve osobe na području nadležnosti Policijskih uprava u Кragujevcu i Novom Pazaru.

U opštini Trstenik danas je počela podela natrijum-hipohlorita građanima, stambenim jedinicima, ustanovama, preduzećima, privatnim firmama, a predsednik te opštine Aleksandar Ćirić kaže da će podela obuhvatiti i seoske sredine i da je predviđeno da domaćinstva uzimaju po dva litra rastvora dnevno.

Do danas u Smederevskoj Palanci potvrđeno je tri slučaja zaraženih virusom korona. Sva tri pacijenta su na bolničkom lečenju, i to dva u Beogradu, a treći je u Smederevskoj Palanci, dok se oko 300 osoba nalazi u izolaciji.

Dva pacijetna u Beogradu na lečenju Printskrin: Google Street View

Kako je naveo predsednik opštine Nikola Vučen, sve tri osobe zarazile su se u kontaktu sa osobama iz inostranstva.

– U izolaciji se trenutno nalazi oko 300 ljudi, a mere izolacije je prekršilo ukupno pet osoba – rekao je Vučen za Tanjug. Ističe da su građani disciplinovani i da je policijski čas prekršilo 14 osoba, i to mahom stariji građani od 65 godina koji su krenuli da podignu svoje penzije ili po namirnice.

Posle dve sedmice od uvođenja vanrednog stanja i prvih presuda sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, povratnici iz inostranstva i dalje krše meru obavezne samoizolacije.

Pritvor u Požarevcu za kršenje izolacije FOTO: PrintScreen

U poslednja 24 časa pritvoreno ih je još desetoro i smešteno u tri posebna pritvora, u Vršcu, Pirotu i Požarevcu. Jedna osoba iz Novog Sada je iz pritvora u Vršcu prebačena u kućni pritvor.

Avion Er Srbije A320 vratio se u Beograd sa našim putnicima iz Stokholma i Brisela. Avion je sleteo nešto posle 18.30 sati, objavljeno je na sajtu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, sastala se sa ekspertima iz Narodne Republike Kine, koji drugu nedelju borave u Srbiji. Oni svakoga dana svog boravka, svojim kolegama širom Srbije, prenose iskustva iz svoje zemlje koja se najuspešnije izborila sa zaraznom bolesti, izazvanom virusom COVID-19

Brnabić je još jednom izrazila veliku zahvalnost Narodnoj republici Kini, predsedniku Si Đipingu kao i samim stručnjacima na svoj posvećenosti i spremnosti da pomognu Srbiji u borbi sa virusom COVID-19.

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Dogovoreno je da će se, kao i od treutka njihovog dolaska, o svim budućim odlukama naši stručnjaci konsultovati sa kineskim ekspertima i razmenjivati iskustva kako bi Srbija što pre dobila borbu sa virusom COVID-19.

Predsednica Vlade je pre sastanka sa kineskim stručnjacima predsedavala sastanku Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, na kome je razgovarano o trenutnoj situaciji u zemlji.

– Počeli smo godinu sa kolektivnim imunitetom ravnim nuli. Svaka nam je nedelja ključna i svaki nam je dan ključan. Mi smo ti koji utičemo na to koliko će korona virus da se proširi. Iako se veliki broj građana zaista pridržava svih mera, ali postoji određen broj mladih ljudi koji misle da ne mogu da obole – rekla je, između ostalog, danas dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u emisiji “Fokus” na TV B92.

U bolnici “Dragiša Mišović” koja je namenjena isključivo za hospitalizaciju obolelih od Kovida 19 danas se porodila pacijentkinja iz Sremske Mitrovice i rodila zdravu devojčicu, saznaje Tanjug u toj bolnici.

KBC “Dragiša Mišović” / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Majka i otac su inače bili u izolaciji zbog velike sumnje da su zaraženi korona virusom, a u odeljenju Kovid Dragiše Mišović primljena je u fazi porođaja.

U paketu pomoći naći će se pet kliničkih, pet transportnih respiratora, 30 000 epidemioloških maski N95, 200 naočara i 50 000 rukavica.

Takođe biće poslati i lekovi.

Gradski štab za vanredne situacije, na danas održanoj sednici koja je za temu imala sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije virusa korona, doneo je niz važnih preporuka.

Sekretarijatu za privredu preporučeno je da ograniči radno vreme maloprodajnih objekata i objekata uslužne delatnosti, poput frizerskih radnji, kladionica i slično, vikendom do 13 časova, a radnim danima do 15 sati.

Za osobu iz Gornjeg Milanovca koje se nalazi na respiratoru u KBC-u Kragujevac juče popodne stigli su rezultati testiranja na Covid 19, čime je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Foto: Marko Jovanović

U skladu sa tim, evidentirane su sve osobe sa kojima je lice bilo u kontaktu i 29 osoba, uključujući i njihove porodice, dobiće danas rešenje o kućnoj izolaciji. Nadležni se nadaju da će preduzete mere umanjiti posledice.

U Srbiji su u protekla 24 sata potvrđena 44 nova slučaja korona virusa, tako da je ukupna broj zaraženih porastao na 785, saopštio je epidemiolog dr Predrag Kon.

Od poslednjeg izveštaja, do danas u 15 časova, testirani su uzorci 622 osobe, od kojih je 44 pozitivno i 578 negativno na novi korona virus. Prema jutrošnjim podacima od 9 časova, hospitalizovano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratorima su 62.

Od našeg prethodnog obraćanja, u Srbiji su preminule još 3 osobe od korona virusa, tako da se ukupan broj popeo na 16 – rekao je Kon.

Printskrin: RTS

Do danas u 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3.084 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na konferenciji je saopšteno i da je broj pozitivnih slučajeva na korona virus u Srbiji u poslednja dva dana opao, što je, kako je rekao dr Kon, razlog za umereni optimizam.

– Svakako da je dobro, ali se ne usuđujem se da kažem da je to pouzdan znak, jer je tek dva dana prošlo, samo tako da se nastavi – rekao je on na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je danas da je situacija u gradu stabilna i da se na vreme preduzimaju sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje korona virus, i dodao da se hala u Atenici priprema za smeštaj lakše obolelih osoba od COVID-19.

Gradski štab za vanredne situacije u Beogradu jutros je doneo odluku da se Beogradska arena, Hala “Aleksandar Nikolić” i Hala “Ranko Žeravica” pripreme za privremene bolnice gde će biti smeštani pacijenti oboleli od korona virusa sa lakšim simptomima, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

U narednih 14 dana biće zabranjene sve posete osuđenim licima u kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima u Srbiji u cilju sprečavanja moguće epidemije virusa korona u penalnim ustanovama, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije

Prostor Novosadskog Sajma od sutra će biti osposobljen za smeštaj oko 1.000 ljudi koji su zaraženi korona virusom.

Oni će tu imati neophodne uslove za život i medicinsku negu, najavio je jutros ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Laboratorija Zavoda za biocide u Beogradu tokom ove nedelje biće sertifikovana i počeće da radi testove za utvrđivanje infekcije novim virusom korona, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, u toj laboratoriji radiće se 1.000 testova nedeljno, a to će omogućiti da bude povećan broj ljudi koji se testira.

Jedna od novih mera koje će grad Beograd uvesti u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije je zatvaranje svih pijaca koje su do sada radile tri dana u sedmici, u cilju smanjivanja kontakata i sprečavanja širenja virusa.

Nova mera je i dodatno skraćenje rada prodavnica vikendom, koje će raditi do 13 časova, zbog policijskog časa koji subotom i nedeljom počinje od 15 sati.

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) jutros je preminuo četvrti pacijent zaražen korona virusom na teritoriji AP Vojvodine.

– Reč je o ženi iz Temerina, rođenoj 1939. godine – izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izjavivši u svoje ime, i u ime Pokrajinske vlade, saučešće porodici.

Foto-ilustracija: Shutterstock

Jutros je potvrđeno da je lekarka epidemiolog iz Vrnjačke Banje, a koja je radila u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu, zaražena korona virusom.

Zbog toga je od jutros 18 radnika Zavoda za javno zdravlje u samoizolaciji.

Štab za vanredne situacije grada Кraljeva saopštio je da trenutno postoje tehnički problemi u Zavodu za javno zdravlje i do daljnjeg je obustavljeno slanje uzorak na testiranje. Očekuje se da će Zavod za javno zdravlje u Кraljevu dobiti instrukciju za dalje slanje uzoraka.

Danas je izvršena obuka po 20 medicinskih sestara Doma zdravlja ,,Кraljevo“, i Opšte bolnice ,,Studenica“ za uzimanje uzoraka kod pacijenata u cilju spremnosti za masovno testiranje, navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije.

Episkop valjevski Milutin preminuo je noćas, dva časa nakon ponoći u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja svog zdravstvenog stanja, nakon što mu je potvrđen korona virus, potvrđeno je u “Blicu” u Eparhiji valjevskoj.

Vladika Milutin/ Printskrin: Youtube/Богољубље

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da su se oni zarazili na severu zemlje, na granici. Navodi da su dobrog opšteg stanja dok se stanje vojnika u samoizolaciji prati.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, sa oko 120.000 stanovnika, zabeležena su tri slučaja zaraze korona virusa, a direktor Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović kaže da je izvesno da će se taj broj povećati.

Ivanović je za RTS rekao da je oko stotinu osoba bilo u kontaktu sa ljudima kod kojih je potvrđena zaraza i dodaje da su oni u samoizolaciji.

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, Direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije kaže da je prethodni vikend bio veoma težak.

– Primimo čoveka bez komorbiditeta, relativno zdravog i za par sati on je već kandidat za intenzivnu jedinicu. To nam se dešavalo preko vikenda, ovo je bio vrlo težak vikend – kaže ona.

Na Beogradskom Sajmu već je smešteno 30 pacijenata, koji su zaraženi korona virusom, saopštio je na TV Pink minista odbrane, Aleksandar Vulin.

– Na Sajmu je 30 pacijenata, unutra je sa njima dovoljno lekara i sve je kako treba, koliko može biti u ovakvoj situaciji. Ovi pacijenti su tu zato što imaju blagu kliničku sliku. Na Sajmu imaju 24-časovnu zdravstvenu zaštitu, terapiju, uređen život, i tamo vlada jedna vojnička disciplina – rekao je Vulin.

Foto: ATA Images

Avion Er Srbije trebalo bi danas da odleti u Stokholm, a u povratku i u Brisel, kako bi u Srbiju vratio naše građane. To je juče za Tanjug rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Za sutra su planirana dva leta, za Istanbul i let aviona ATR za Bukurešt.

Sinoć, nešto posle 19.30 sati, na aerodrom “Nikola Tesla” sleteo je avion Er Srbije iz Abu Dabija sa 134 srpskih građana, među kojima je i pet beba. Taj let je organizovala Vlada Srbije, u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Ekipa Telegrafa)

IZVOR: Telegraf.rs