(UŽIVO) Ove nedelje moguće oštrije mere: Korona virus odneo 13 života, 741 osoba zaražena

Foto: Tanjug Tara Radovanović/Dragan Kujundžić

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 741
* Broj preminulih u Srbiji: 13
* Broj izlečenih u Srbiji: 42
* Predsednik Aleksandar Vučić najavio uvođenje oštrijih mera
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od 15 časova do 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima
* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova, i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus
* Na Sajmu u Beogradu postavljeno 3.000 kreveta, bolnica juče primila prve pacijente
* Sve je manje državljana Srbije koji su ostali zarobljeni u inostranstvu, država pomaže da se vrate u zemlju
* Građani neumorno iskazuju podršku zdravstvenim radnicima aplauzom u 20 sati

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, sa oko 120.000 stanovnika, zabeležena su tri slučaja zaraze korona virusa, a direktor Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović kaže da je izvesno da će se taj broj povećati.

Ivanović je za RTS rekao da je oko stotinu osoba bilo u kontaktu sa ljudima kod kojih je potvrđena zaraza i dodaje da su oni u samoizolaciji.

Sigiurno je da će se nakon otkrivanja prvih slučaja zaraze, broj zaraženih i povećati. Epidemiolozi tragaju za kontaktima i posle toga će naložiti preuzimanje mera – rekao je Ivanović.

Upitan šta je bio izvor zaraze, Ivanović je rekao da je izvesno da je do širenja zaraze došlo na okupljanjima, venčanjima, kojima je, uprkos zabrani okupljanja, prisustvovalo preko 300 zvanica.

S ozbirom na masovnost proslava koje su se desile pre 15 dana, očekujem da će se broj zaraženih povećati – rekao je on.

Naveo je da će početi testiranje u većem broju, da će biti testirani ljudi koji su bili u kontaktu i imaju blage kliničke simptome.

Govoreći o kapacitetima za prijem pacijenata u Kosovskoj Mitrovici, on kaže da na infektivnom odeljenju ima 16 kreveta, kao i da se mogu otvoriti kapaciteti odeljenja za plućne bolesti sa 30 kreveta.

– Pripremamo i studentski dom sa sto i nešto ležajeva gde će se smestiti određeni broj lakše obolelih – rekao je Ivanović.

On je istakao da će osobe koje su pozitivne i imaju težu kliničku sliku biti poslate u regionalne kliničke centre u Nišu i Kragujevcu.

Na Beogradskom Sajmu već je smešteno 30 pacijenata, koji su zaraženi korona virusom, saopštio je na TV Pink minista odbrane, Aleksandar Vulin.

– Na Sajmu je 30 pacijenata, unutra je sa njima dovoljno lekara i sve je kako treba, koliko može biti u ovakvoj situaciji. Ovi pacijenti su tu zato što imaju blagu kliničku sliku. Na Sajmu imaju 24-časovnu zdravstvenu zaštitu, terapiju, uređen život, i tamo vlada jedna vojnička disciplina – rekao je Vulin.

Foto: ATA Images

Avion Er Srbije trebalo bi danas da odleti u Stokholm, a u povratku i u Brisel, kako bi u Srbiju vratio naše građane. To je juče za Tanjug rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Za sutra su planirana dva leta, za Istanbul i let aviona ATR za Bukurešt.

Sinoć, nešto posle 19.30 sati, na aerodrom “Nikola Tesla” sleteo je avion Er Srbije iz Abu Dabija sa 134 srpskih građana, među kojima je i pet beba. Taj let je organizovala Vlada Srbije, u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Ekipa Telegrafa)

IZVOR: Telegraf.rs