(UŽIVO) Policijski čas počinje u 13 sati, do ponedeljka nema izlaska van: Stiže još 6 ruskih aviona

Činjenice:

*Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.476
* Broj preminulih u Srbiji: 39
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena šetnja parkovima
* Ukinut javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Srbija je ušla u 5. nedelju epidemije korona virusa. Naredna dva, tri dana su ključna i u ovom periodu se očekuje veći broj zaraženih, ali i preminulih od Covid19. Na petu nedelju upozoravali su svi, lekari, predsednik Srbije, Vlada, a ona se tokom jučerašnjeg dana sama najavila. Sa 305 novoobolelih i osmoro mrtvih, jasno je da je petak bio najcrnji dan u Srbiji.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Na teritoriji Kosova i Metohije juče je registrovano još šest osoba pozitivnih na korona virus, čime je broj zaraženih povećan na 132 osobe. Testirano je 105 ljudi, od kojih je šest pozitivno, uglavnom iz Peći.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Prištini, izlečeno je u danu šest pacijenata, dok je ukupan broj do sada izlečenih osoba od infekcije korona virusa 16.

Na vojni aerodrom u Batajnici danas se očekuje još 6 aviona iz Ruske Federacije s medicinskom pomoći za borbu protiv epidemije korona virusa. Juče je u Beograd iz Rusije stiglo 5 aviona s pomoći.

Ruski stručnjaci podeljeni su u 8 lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiže 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja tog virusa.

Za danas su planirani letovi za Moskvu i Varšavu kojim će se iz tih gradova vratiti građani Srbije, a istim letom u Moskvu će biti prebačeni ruski državljani iz Srbije, rekao je za Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Juče su organizovani i letovi Er Srbije za Berlin i Frankfurt za 144 putnika, od kojih je bilo 2 medicinskih radnika koji se vraćaju u Srbiju. Takođe, juče i danas je omogućeno prebacivanje građana Srbije automobilima i autobusima iz Slovenije i Hrvatske.

Ilustracija: Nikola Jovanović

(Ekipa Telegrafa)

IZVOR: Telegraf.rs