(UŽIVO) Predsednik Srbije u Novom Pazaru, gde se situacija zbog korone komplikuje iz dana u dan

Foto: Tanjug Zoran Žestić/Tara Radovanović

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.908
* Broj preminulih u Srbiji: 51
* Više od 100 izlečenih građana
* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno – od 17 do 5
* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru
* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana
* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima
* Ukinut je javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike
* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Sa 305 novoobolelih i osmoro mrtvih, petak 3. april bio je najteži dan u Srbiji. Stručnjaci otkrili da ulazimo u četvrtu fazu sa stovišta epidemiologa, što znači da je veliki rizik za prenošenje zaraze unutar porodice, te da su i oni sa lakšom kliničkom slikom, a kojih je 80 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, potencijalne kliconoše.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Iz časa u čas:

Na kosovskoj teritoriji su noćas umrle još dve osobe od korona virusa, dok su dve osobe u teškom stanju, a ukupan broj zaraženih je povećan na 147, saopšteno je danas iz ministarstva zdravlja.

Portparol ministarstva zdravlja, Faik Hoti je na svom fejsbuk profilu napisao je preostalih 40 pacijenata u stabilnom stanju, te da je pet na intenzivnoj nezi i da im je potrebna terapija kiseonikom. Među medicinskim osobljem nisu registrovani novi slučajevi zaraze.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će sutra biti organizovan još jedan let za Pariz i Frankfurt, a u sredu i let za Vašington, koji će vratiti građane Srbije u zemlju. Dačić je precizirao da je od sada vraćeno oko 5.000 građana Srbije, od čega oko 2.500 avionima, dok je za oko 2.500 organizovan autobuski prevoz.

Ministar je rekao i da je danas organizovan let za Bratislavu, jer se u Slovačkoj za povratak javilo 320 ljudi, ne turista, već uglavnom onih koji su ostali bez posla. U četvrtak bi jedna grupa građana Srbije trebalo da dođe sa Tajlanda do Bukurešta, odakle će biti prevezeni do Beograda, rekao je Dačić za TV Hepi.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice ,,Studenica“ u Kraljevu trenutno je pet pacijenata obolelih od virusa korona. Njima su uzeti brisevi i čekaju se rezultati. Ako se pokaže lakša klinička slika oni će po protokolu biti upućeni na Beogradski sajam, a ako budu u kategoriji srednjih i teških bolesnika biće prebačeni u Klinički centar Kragujevac, rekao je dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice ,,Studenica“ u Kraljevu. Prema njegovim rečima na ostalim odeljenjima stanje je zadovoljavajuće.

– Preuzeli smo sve higijensko epidemiološke mere. Na svim ulazima sprovodi se dezinfekcija i kontrola ulaza. Zahvaljujući tome, mi možemo da pomažemo u kadru i drugim zdravstvenim centrima. Jedna doktorka infektolog već je na Infektivnoj klinici u Beogradu a tri anesteziologa i pet tehničara od danas će biti raspoređeni u Kragujevcu, u Kovid centru – kazao je dr Mrvić za agenciju RINA.

Smrt sugrađanina, koji je u subotu preminuo od posledica infekcije korona virusom u klinici u Kragujevcu, posledica je prvog talasa epidemije koji je zadesio Čačak i kojim smo svim silama pokušali da sprečimo, izjavio je šef Radnog tima za širenje zaraze na teritoriji Čačka dr Mihailo Luković.

– Nažalost, ima trenutaka kada ni struka ni naše želje nisu dovoljne da bi se spasio život – rekao je dr Luković.

– Od 250 testiranih zdravstvenih radnika i pacijenata, dobili smo 67 pozitivna nalaza na zdravstvene radnike i 9 kod pacijenata – navodi prof. dr Bojić za >

IZVOR: Telegraf.rs